Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 janvier 2019 1 07 /01 /janvier /2019 09:55
Săptămâna în care am muşcat din 2019

Iată-ne ajunși și în 2019 ! Încă puțin și vom fi nevoiți să celebrăm o aniversare tristă: în aprilie 2019 se vor împlini exact zece ani de la așa numita „revolutie twitter” care trebuia să însemne o reorientare definitivă a Republicii Moldova spre valorile europene și Uniunea Europeană.

Zece ani mai târziu, în aprilie 2019 există riscuri mari ca Republica Moldova să intre din nou pe mâna antieuropenilor, dacă e să credem anumite sondaje sau barometre electorale. Am să vă las să meditați bine asupra acestui fapt. La toate câte s-au întâmplat în acești zece ani. În Republica Moldova și în țările vecine.

Am să vă ajut puțintel și am să vă dau câteva date: Un sondaj IMAS care zice că 53% din alegătorii din R. Moldova (prin definiție, sondajele din RM nu iau în calcul preferințele emigraților) ar vota pentru aderare la UE și doar 29% contra.

La zece ani după 2009 42% din cetățeni ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală!

O altă cifră: Doar 24% din remitentele care vin în Moldova provin din CSI (adică din Rusia). Din UE vin 44%. Aș fi curios să știu (deși înțeleg că nu e posibil) cum sunt ventilate sau concentrate aceste sume...

Cu toate acestea, conform acestui sondaj doar 26% ar vota pentru Unirea cu România (țară UE, în treacăt fie spus), iar 57% - contra...

E curios acest sondaj: răspunsuri și cifre care se bat cap în cap... Ceea ce reflectă mai degrabă cacealmaua din capurile moldovenilor decât calitatea sondajului.

Nu prea aș avea evenimente de comentat, suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și perioadă electorală. Mare lucru notoriu nu se întâmplă. S-ar cuveni să vă doresc tuturor un an 2019 cât mai bun, sănătate (că-i mai bună decât toate) și clipe fericite. Și chiar vă doresc tot binele, să nu credeți, dar atunci când plouă cu urări, ele sunt devaluate oarecum, chiar și cele mai sincere din ele. De aceea și vă invit în această perioadă cam vidă de conținut factologic la reflecție. Zece ani, fraților! Nu doi, nu trei, nici măcar cinci... ZECE!

Totuşi câteva chiţibuşuri vreau să le menţionez, căci le consider semnificative:

PREŞ-EDINŢII M-a împins păcatul anul acesta să ascult „urările” Preș-edintelui RM. Nu mă așteptam la ceva anume și nici nu contează cuvintele lui prea mult, dar cred că am avut încă o dovadă că omul demult și-a pierdut orice noțiune de rușine sau respect față de instituția statului pe care o ocupă. Mesajul său a fost unul pur electoral și nicidecum o urare către cetățenii țării...

Și un alt caz curios, despre ce i s-a întâmplat idolului său de la Cremlin: „Pervîi kanal” a organizat un direct pe Youtube și transmisiunea „în direct” a lui Putin a adunat cam de patru ori mai multe dislike-uri decât aprecieri pozitive. Iar din cauza torentului de comentarii negative sau zeflemitoare televiziunea a fost nevoită să le blocheze. Uite-așa aventuri...

ROMÂNIA – ŞEF LA CONSILIUL EUROPEI România a preluat oficial Președinția Consiliului Europei. Nu există țară care să ne fi susținut mai mult. Nu există țară care să ne fi ajutat mai mult. Și sunt convins că ne vor ajuta în continuare. Vom vedea dacă această oportunitate unică pentru R. Moldova va fi exploatată cum se cuvine de către ai noștri „pro-europeni”...

ELECTORALA:

4 ianuarie este data-limită când candidații electorali trebuie să prezinte la CEC grupurile de inițiativă. Despre candidați și concurenți încă nu vreau să scriu, aștept listele definitive de la CEC, deși unele bizarerii pot fi menționate, precum decizia Maiei Sandu de a candidata în Europa de Vest (ați visat cumva, emigrați moldoveni, să fiți reprezentați în Parlament?) sau faptul că în circumscripția în care se prezintă Năstase apare (din pură întâmplare, desigur) un alt Andrei, tot Nastas și acesta. Până atunci însă, ar fi bine și cuminte să trecem în revistă circumscripțiile una câte una. Europa Liberă a publicat un șir de slide-uri cu fiecare din ele.

AM UITAT DE REFERENDUM? Nimeni nu discută despre referendum, deși procesul este bine anclanșat și avansează cumințel. Vom aminti că întrebarea cheie la referendum va fi despre reducerea numărului de deputați, adică o concentrare și mai mare a puterii... Eu unul sunt categoric împotrivă, dar pe noi chestii din astea mărunte nu ne interesează, nu-i așa?...

Cam atât. CIREŞICA DE PE TORT din această săptămână am să i-o trimit lui Victor Ostalep. Dar să reamintim povestea în ordin cronologic: o doamnă, Diana Crudu, a arborat în ograda ei un tricolor fără pasăre pe el. Ostalep, crezându-se mare erou, a depus plângere la poliție cerându-i Dianei să-l scoată. Diana s-a supărat (absolut legitim) și l-a numit pe Ostalep „r...t cu ochi”. Deschide.md a preluat mesajul, dar a descifrat acele trei puncte și a scris „rahat cu ochi”. Lui Ostalep nu i-a plăcut că a fost asociat cu noțiunea de „rahat cu ochi” și a depus plângere la Inspectoratul de Poliție Buiucani precum că a fost numit „rahat cu ochi” de către Deschide.md. Haideți să fim obiectivi: nu cred că Diana Crudu, care a scris „r...t cu ochi”, sau reporterii de la Deschide.md, care au scris „rahat cu ochi” preluând inexact citatul, au efectuat măcar un simplu test olfactiv ca să se convingă dacă este într-adevăr Ostalep „rahat cu ochi”. Din pozele lui Ostalep putem conchide doar că este „cu ochi” fără a ști dacă este „rahat” ori ba, această din urmă categorizare necesitând investigații histologice mai serioase, respectiv sintagma „rahat cu ochi” nu poate fi înțeleasă decât metaforic. Deci, îmi pare logic ca Victor Ostalep să prezinte dovezi materiale, analize de țesuturi certificate de către experți independenți, că nu este „rahat cu ochi”. Din momentul în care această dovadă este adusă, domnul Ostalep ar trebui să demonstreze că calificativul „rahat cu ochi” (redus deci la statut de metaforă) a fost folosit în context denigrator sau ofensator, căci nu-i exclus ca Diana Crudu să fi atribuit calificativului „rahat cu ochi” un sens pur pozitiv. Ce ziceți, spre exemplu, de așa o interpretare: „rahat cu ochi” - îngrășământ, fertilizator organic („rahat”) și însuflețit („cu ochi”) al solului Patriei, al statalității de nezdruncinat a Republicii Moldova? Fiți de acord, din acest punct de vedere și ținând cont de cauzele pentru care militează Victor Ostalep, calificativul „rahat cu ochi” este unul foarte pozitiv și i s-ar potrivi de minune. Dar dacă Victor Ostalep, în condițiile în care prezintă probe histologice că nu este „rahat cu ochi”, consideră că „rahat cu ochi” este ofensator, îmi pare firesc să aducă dovezi argumentate precum că Diana Crudu a folosit metafora „r...t cu ochi” în sens negativ. Pentru moment însă, redacția Deschide.md a făcut necesarul cerându-și scuze pentru faptul că în loc de „r...t cu ochi” a scris „rahat cu ochi”.

Iar tatăl Dianei și-a vopsit poarta în tricolor. Cu un galben pur și imaculat, fără păsărele pe el. Fiindcă nu poate un fertilizator organic însuflețit al solului statalității Republicii Moldova fi mai presus decât tricolorul!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher