TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD
Nu știu dacă a simțit careva vreo schimbare majoră de la o săptămână la alta, bănuiesc că nu prea, dar dacă ar fi fost să ținem cont de lege ar fi trebuit să remarcăm că de vinerea trecută am intrat în perioadă de campanie electorală. Puterea, tradițional, începe campania la Universitate, căci și Universitatea se dă, la fel de tradițional, pe lângă putere (cum să uiți de cei șapte rectori care intrau cu hurta în PLDM?), alții o dau tot înainte cu simbolurile lansându-și campania în Piața Unirii, căci asta știu să facă (și se pare că doar asta), ceilalți se dau pe lângă bobor, mergând în provincie, pe unde nu prea au călcat atunci când erau în funcții ministeriale...
Dar înainte de a reveni la cele deocheate, să începem, noroc că avem cu ce, şi cu ceva de bine:
FESTIVAL DIN TRANSILVANIA LA CHIŞINĂU Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chisinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj. Programul e frumos, prețurile nu sunt chiar exorbitante (60 lei pe iticket.md, nici două cafele la o terasă de la Chișinău!), așa că eu zic că s-ar putea de dus.
Acum tot de bine, dar și cu ceva părere de rău:
ZIUA VINULUI Există evenimente pe care nu le poți ușor categoriza. Precum Ziua Vinului. Putem oare avea o atitudine pozitivă față de un eveniment care celebrează alcoolul? Păi, aici e simplu: vinul poate fi o băutură din cele mai nobile atunci când e consumat de oameni nobili. Și viceversa. Nu vinul e problema, ci acei care-l beau. Iar la Chișinău s-a lăsat cu moarte de om... Voi cum știți, dar eu unul la asemenea sărbători în Moldova nu m-aș duce.
2,2% DE CREŞTERE ÎN 2016 Banca Mondială zice că vom înregistra o creștere mai mare decât era inițial prevăzută, de tocmai 2,2%. Virgula ne încurcă să fim entuziaști, dar vom remarca că nici acesta nu este chiar meritul nostru. Eu aș spune că le datorăm ceva vecinilor de peste Prut care, dacă e să-i credem pe aceiași de la BM, vor fi campionii Europei în 2016 cu o creștere economică de aproximativ 5%. Dacă am fi fost „integraţi” mai mult, poate ar fi fost și la noi mai mare... Dar, asta e, când 30% se tem de fantoma „jandarmului român” rămânem cu toții у разбитого корыта.
550.000 PENTRU GAZODUCT România va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Poate măcar acum se mișcă carul din loc! Chiar să fie într-atât de complicat de tras o țeavă nenorocită? Ori să ne mai amintim cui aparține Moldova-Gaz?
O STRATEGIE PENTRU MOLDOVA Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, se întâlnește cu Klaus Iohannis la Cotroceni. Au discutat „despre perspectivele de dezvoltare ale cooperării bilaterale pe paliere de interes comun, precum securitatea și apărarea, cât și parcursul european al Republicii Moldova”. Bune astea, chiar foarte bune, dar iată această propoziție mi-a atras atenția în mod deosebit: „abordare strategică, pe termen mediu și lung, prin care se va stabili poziționarea în această relaţie”... Adică, ceea ce trebuie să înțelegem e că până acum nu a existat așa ceva?... În schimb, ce discursuri înflăcărate și ce declarații de dragoste ne-a fost dat să auzim!
SECURITATE INFORMAŢIONALĂ Guvernul Filip a aprobat astăzi un concept al securității informaționale, unde se regăseşte și noțiunea de „război informaţional”. Demult trebuia! N-o fi oare prea târziu? Acum trebuie de mișcat repede și energic. Timp nu mai este. Deloc...
LA PRĂŞIT VAMEŞI Douăzeci și opt de angajați ai punctelor vamale Tudora și Palanca au fost reținuți acum o săptămână de procurorii anticorupție și ofițerii CNA, fiind bănuiti de corupere pasivă. Eu nu aș dori să vin cu comentarii premature. Există și noțiunea de prezumție a nevinovăției. Dar trebuie să recunosc că am fost și sunt încă impresionat.
Acum, dacă le-am epuizat pe cele bune, să trece la cele nebune.
ŞI AU RĂMAS DOAR 12 CEC-ul a decis: vor fi doar 12. Eu unul aș mai tăia încă vreo șase. Cel puțin aș dori să mi se explice cum candidați de genul Maiei Laguta sau Anei Guțu pot fi lăsați în cursă după ce anunți că „la unii concurenți, printre care Maia Laguta și Ana Guțu, CEC a depistat persoane decedate!, care „au semnat” în susținerea acestora.” Și nu pot înțelege, măcar să mă tai, cum, după ce apare investigația despre finanțarea lui Dodon și Ciubaşenco prin offshoruri, pot aceștia din urmă fi lăsați în listă. Deși aici se pare că nu este încă totul clar și mai putem avea dubii...
VA FI DODON SCOS DIN CURSĂ? Candu, aflat în SUA, unde se vede cu beau-monde-ul american și face haz de Năstase, difuzează o declarație pentru presa internațională în care acuză Rusia de tentative de a influența scrutinul din Moldova. Lupu, la Chișinău, face și el o declarație, dar mai degrabă pentru uzaj intern, electoral. Pe asta din urmă nici nu am fi luat-o în seamă fără acea a lui Candu și fără... reacția extrem de dură a lui Dodon care amenință cu proteste violente dacă va fi scos din cursă. Înseamnă că ştie că sunt suficiente motive pentru a o face! Dar vor avea oare autoritățile curajul să aplice legea?...
CREDITUL E DATORIE PUBLICĂ Fiind garantat de stat (iată când și unde a fost comisă „crima”!) creditul acordat pentru a astupa gaura „miliardului” a fost convertit în datorie de stat. A fost, fără îndoială, o pre-condiție pentru a semna memorandumul cu FMI. Eu sunt precum și 99,9% din cetățenii țării care nu cunosc detaliile „tranzacţiei” și nu au habar despre ce vorbesc. Dar cum să nu speli încă o dată ciolanele „guvernării”, să nu mai vorbești încă o dată despre „statul capturat” etc., etc.? Pachetul trecut în forță de către Guvern a fost ratificat și de Președinte, moțiunea de cenzură în Parlament nu s-a întâmplat, căci deputații nu au venit la vot, la fel precum nu au venit nici manifestanții chemați de Năstase, Usatâi, Dodon & Co la protest. Nu, dragii mei, să fiu înțeles corect: nici eu nu sunt de acord cu „naţionalizarea pierderilor” și „privatizarea profiturilor” (iată cum se cheamă această treabă, nu „stat capturat!”), dar nici a scărpina limba în dodii nu aș dori. Eu pot accepta ideea că la momentul și etapa actuală nu a existat altă soluție, chiar dacă sunt în dezacord total cu ea...
LAPTE PESTE MINISTRU Nu pot însă accepta proteste din astea, cu violență înscenată. În Guvern nu există mulți miniștri care ar veni la lucru pe jos. Să-l aștepți tocmai pe ăsta, cu camere de-a gata, pentru a-l umili... E ceva josnic și dezgustător în acest act. Și ceva iremediabil care s-a produs... Cineva taie cu multă insistență și învenimează ultimile oaze de normalitate care au mai rămas în această țară. Degrabă ei vor umbla cu toții cu umbrele anti-glonț. Iar noi ne vom văicăra și-i vom blestema pentru asta. Agresorul a fost arestat. Iar eu nu resimt niciun fel de compasiune pentru el.
AUTODENUNŢUL LUI USATÂI Renato publică un fragment dintr-o convorbire telefonică în care se aude vocea lui Plahotniuc și îl acuză că ar fi încercat să mușamalizeze un caz. Numai că cealaltă voce este chiar a lui Usatâi! Și s-ar putea ca acel căruia să-i ardă o parte din posterior să fie chiar Usatâi. Și dacă e să stai și să te gândești, chiar și (vă rog de mă scuzați) cuvintele lui Plaha „arde curu’” oare nu înseamnă că nu mai controlează el chiar totul?... Că e „om cu legături” o știu cu toții. Dar cine nu-i acolo "cu legături", printre ei? Dacă doriți, citiți ce zice și Grigoriev.
INTERVIUL LUI GRIGORIEV Interviul e pur și simplu fabulos! Vă recomand cu insistență să-l citiți! Iar reacțiile lui Shor și Dodon mă fac să cred că ceea ce spune Grigoriev nu este fals. Aflăm de la interviewat că Platon, Dodon, Shor, Melnic, Baliţchi, Voronin, toți sunt dintr-o gașcă... Iar pentru amatorii teoriei despre „statul capturat” e și un fragment despre tătucă Voronin acolo. Instructiv!
Cam atât. Poate au fost și altele. Dar noutatea pe care o aștept cel mai mult aşa şi nu a venit în săptămâna care a trecut...