Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juin 2012 3 06 /06 /juin /2012 14:00
„Eu vreau două, două mere”…
Gr. Vieru
Baba Săndunia, mai bătrînă decît toate bătrîneţile adunate împreună şi descărcate acum peste scăunelul josuţ făcut de tătuca, alegea merele dintr-o ladă veche, făcută din scîndurele semi-putrede de atîţia ani staţi în beci, şi le punea cu grijă, unul cîte unul, într-o căldare jumălţuită plină cu apă. Era a doua ladă pe care o răscolea măr după măr, alegîndu-le pe cele mai frumoase : şi să fie toate de aceeaşi mărime, şi să nu fie carecumva mîncate de viermi, şi să aibă şi codiţă, şi… of, Doamne, noi, copiii, urmam să mîncăm din merele alea pe care le-au netezit pe rînd aceste mîini chircite de zgripţuroaică, arse de soare, roşii şi puţin umflate acum din cauza apei reci din căldare, din merele care au fost discalificate din competiţia merească de prietena şi vecina bunicii…
 
-          Fa, Anică, mai ai mere ? Că n-au s-ajungă… Îs cam mîncate de viermi… poate să merg la lelea Mărioara să văd dacă mai are ea ?
 
-          Las-că mai scoate Ştefan o ladă din beci amuş, poate s-alege el de-o tava, că mai mult nu-i nevoie. Punem cîte două în farfurie, dacă ceva, împreună cu perjele uscate.
 
-          Vezi, că trebuie să punem mai multe, să avem din ce alege cînd le-om scoate din cuptor.
 
Prin minunea legilor fizice căldarea demult ne crea iluzia, nouă, copiilor, de a fi plină ochi, dar de fiecare dată cînd un nou ales ajungea în apă, un plioscăit ne lăsa de înţeles că undeva acolo, la fund, mai era loc şi pentru alte mere. Deşi sortate pe măsură, nu erau totuşi la fel : unele dispăreau în profunzime, altele îşi făceau mereu loc să iasă la suprafaţă, să mai dea din codiţă cotilinduşi flancurile durdulii în valurile reci. Sărmanele, oricum aveau să ajungă toate în cuptor!
 
XXXX
  
La Monoprix-ul din cartier merele ocupă un raft întreg. Sînt toate unul ca unul. Lumea se face a alege din ele, doar de dragul sentimentului de a fi ales ceva şi cumva: acest sentiment care ne face să credem că încă mai putem alege şi că decizia de a cumpăra mere ne aparţine. Dar înainte de a merge la supermarket, fiecare aude de cîteva ori pe zi : "Mîncaţi cîte cel puţin cinci fructe şi legume pe zi pentru a fi alimentaţi echilibrat !" Respectiv, mergem şi cumpărăm! Kiwi şi citrice pentru vitamina C, morcovi pentru caroten şi vitamina A, banane pentru vitamina B, mere pentru…
Fişa tehnică pentru măr :
Componenţa medie:
Glucide: 12,6%
Protide: 0.3%
Apă: 84,3%
Fibre: 2,5%
Lipide: 0.3%
100 g de măr conţin :
Vitamine :
Vitamina B9 : 0.012 mg
Provitamina A : 0.070 mg
C Antioxidant : 5 mg
B1: 0.03 mg
B2: 0.02 mg
PP: 0.3 mg
B5: 0.1 mg
B6: 0.05 mg
E Antioxidant: 0.6 mg
Minerale:
Sodiu: 1 mg
Calciu: 18 mg
Fosfor: 15 mg
Fier: 0.36 mg
Magneziu: 7 mg
Potasiu: 194 mg
Cupru: 0.067 mg
 
Adevarata alegere e cea a cantităţii sau a soiului de mere pe care le vei minca. Marea întrebare : de cîte ori se schimbă merele pe raft, care este turn-over-ul mediu ? Iarnă-vară, întotdeauna găseşti acelaşi asortiment : Royal Gala, Golden, Granny… roşii, galbene, verzi. Crescute în Franţa, Chile, Argentina, Africa de Sud în funcţie de perioada anului. Cum boala cresc exact aceleaşi mere în patru colţuri ale lumii? Toate cu codiţă, niciun vierme. That’s it. Unse cu un fel de ceară lipicioasă şi lucioasă, pe care o spăl cu înverşunare de fiecare dată cînd vreau să mănînc unul de teamă să nu multiplic prea mult elementele din tabelul lui Mendeleev şi aşa destul de eteroclite şi numeroase în organismul meu…
  
XXXX
  
Merele pe care le-a ales Săndunia au fost spălate cu grijă şi aranjate pe tava. Se puneau încă ude, aşa ca să se prindă zahărul ce urma să fie presurat peste ele. Focul în cuptor era demult stins şi înşirat, căci înghiţise în acea zi multe : oale întregi cu sarmale, cu babă, cu plachie. Urmau merele, desertul pe care-l aşteptam la gura cuptorului. Momentul cînd se scoteau merele coapte nu se putea rata !
       
XXXX
Au francezii un fel de mîncare :  „boudins aux pommes” se cheamă. Un fel de maţ umplut cu sînge şi copt în cuptor sau prăjit pe tigae. Există un echivalent şi pe la noi căruia îi spune „chişcă", deşi nu prea se mai face. Este o mîncare care ne place şi care nu ia mult timp : ai cumpărat boudin-ul , ai tăiat nişte cartofi acolo şi… la cuptor cu ei! În 30 de min. masa e gata. Cică pun şi mere prin ele, de aia şi se cheamă „aux pommes”. Eu, fiind mai credincios ca papa, am început de la o vreme să tai în jumate cîte două mere şi să le pun în tigaie. Asocierea e foarte reuşită. La urma urmelor, dacă scrie „aux pommes”, păi  aux pommes să fie!
XXXX

 

mere-coapte.jpgAşteptam cu soră-mea şi cu alţi verişori de-ai noştri cu nerăbdare momentul cînd se scoteau merele din cuptor. Desigur, eram primiţi la mesele festive ca oricare altul şi puteam mînca oricît de multe mere coapte încăpea în noi (în limita stocurilor disponibile), dar era şi o mică şmecherie la mijloc. Din merele scoase, deşi alese cu mare grijă, neapărat se găseau cîteva mai rebele (probabil din acelea care pluteau mereu de asupra), mai slabe de coajă ce nu rezistau supliciului temperaturii. Crăpau şi nu mai puteau corespunde standardelor nescrise ale merelor coapte bune de pus în farfurie pentru masa de sărbătoare. Uite aceste mere, cu o mică pojghiţă de caramel pe pielea lor desfăcută, înca calde (şi asta era marea diferenţă !) neapărat erau date copiilor ce se-nvîrteau, aşa, din întîmplare, pe acolo.   

 

        - Săndune, hăi, de data asta au crăpat numai două ! se bucura bunica...

 

Ei, şi cum împărţim noi două mere la patru, ai ? Chiar nu înţeleg nimic adulţii ăştia, zău!

 

XXXX

 

Nu mult după ce am început aşa numita „diversificare alimentară” cu bobocul ăsta de fată al nostru, am pregătit într-o seară şi boudins aux pommes... I-am dat să guste şi fetiţei din jumătăţile coapte de mere. Cu cîtă poftă a mai mîncat!

 

De atunci, merele coapte sînt una din mîncările preferate ale ei. Boudins ori ba, dar mere coacem cam o dată la săptămînă, cel puţin. Le aleg şi eu cu mare grijă. Cumpărăm din acele „bio”, necalibrate, de la magazine specializate.

 

Şi de fiecare dată cînd scot vasul de ceramică în care sfîrîe încă două jumătăţi de măr copt, îmi aduc aminte cum devoram noi merele fierbinţi, plioştite, abia scoase din cuptorul buneilor...   

 

Cine ştie unde şi cum vor fi crescute merele peste 30-40 de ani, cine ştie ce fel de cuptoare super-puper-cosmice vor mai fi inventate? Mai ştii, poate că cuptorul va fi singur capabil să programeze cumpărăturile direct la fermier, poate că vor fi alte „materiale” inteligente în loc de tavalele de tablă de pe timpuri sau vasul de ceramică al meu?... Cine ştie unde va locui fiică-mea?... 

 
Dar şi peste mulţi ani, va creşte fata asta a mea, şi, la sigur, chiar sînt absolut convins! va coace mere pentru copiii săi. Şi nepoţii noştri au să-nfulece cu aceeaşi poftă din merele coapte abia scoase din cuptor!
Partager cet article

commentaires

I
Bard nu gluma :) "Hopa in caruta, iaka si Popa Valutza s-o facut expert in p..za"!Respecte maestre!
Répondre
V
<br /> <br /> Merci mult, Ion :D. Sa-ti spun un secret: versurile astea chiar folclor sunt! pe bune. mi le-a trimis o prietena, dar a rugat sa nu fie pomenit numele ei, daca le folosesc pe undeva. Voi fi<br /> nevoit sa-mi respect angajamentul :).<br /> <br /> <br /> <br />

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher