Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 mai 2011 7 29 /05 /mai /2011 22:16

Oraşul Bălţi devine, încet, dar sigur, sinonim cu „parada”…  Nu a trecut nici o lună de la ceea ce se cheamă 9 mai…  a venit 22. Criză de paraderie, nu alta!


Pe 22 mai la Bălţi se sarbatorea ziua oraşului. Tradiţional, în această zi se organizau nişte manifestări culturale în faţa Teatrului Naţional şi estrada de vara; se mai aduna un fel de iarmaroc unde restauratorii îşi desfăceau terasele improvizate şi vindeau de-ale gurii şi băuturi « răcoritoare ». Fără prea multă politică. Cu muzică şi voie bună.  Mă rog, orăşenii se distrau şi mai uitau de grijile cotidianului… Nimic extraordinar: format tradiţional pentru oricare oraş din oricare ţară.


Anul acesta, însă, sărbătoarea a fost denaturată în paradă şi campanie electorală. Pe bani publici... paradă pentru un candidat. Cred ca sînt suficiente materiale în pozele care urmeaza pentru a intenta dosare de deturnare a fondurilor, trafic de influenţă, încalcarea codului electoral, etc. etc. Dar asta într-o ţară normală. La noi, în Moldovania, Bălţi este „premiat” cu zone economice libere...


Şi nu m-ar indigna decît în aceeaşi măsură ca şi alte mîrlănii electorale, dar de data aceasta bucata e prea mare... şi nu putea trece fără consimţămîntul şi participarea activă a unora sau indiferenţa tacită a altora.


Cum, stimaţi creştini, mai intraţi prin bisericile popilor ce mărşăluiesc în rînd cu voronini şi panciuci care v-au persecutat şi prigonit timp de zeci de ani?


Cum, stimaţi părinţi, acceptaţi ca copiii dumneavoastră să defileze prin piaţă într-o zi de duminică şi să fie „utilizaţi” în jocul murdar politic? Şi D-stra, stimaţi directori de şcoli şi colegii, mai continuaţi să primiţi ordine de la „papicu”? Şi D-stră, stimaţi guvernanţi de la ministere, chiar acceptaţi într-atît de uşor ca subalternii să încalce legea?


Cum, stimaţi funcţionari publici, acceptaţi să îndepliniţi comenzi politice în loc să vă cautaţi de datorie? Ce caută maşini de poliţie şi ambulanţe în aceste parade?


Cît am trăit la Bălţi am auzit mereu: „я не понимаю”.  A venit rîndul meu! Astăzi v-o spun sus şi tare, stimaţi bălţeni:

Я ВАС НЕ ПОНИМАЮ!”

 

Voronin si popii

 

 

 

 

 

Popii defileaza in rind cu Voronin!

 

 

 

 

 

 

 

 

copiii la parada

 

 

 

 

 

 

Directorii de scoli au primit "pricaz" sa scoata copiii la parada. Ministerul Educatiei stie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copiii la parada 2

 

 

 

 

 

 

Deja-vu: astfel se defila pe piata din Balti cu 25 de ani in urma. Doar ca fara blugi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ambulante la parada

 

 

 

 

 

 

Si daca cineva le astepta in alta parte? Ministerul Sanatatii stie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

politia la parada

 

 

 

 

 

 

 

Ministerul de Interne stie cum sint folosite masinile din dotatie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scoli sportive la parada

 

 

 

 

 

 

Iata si scolile sportive... Normal: parada e sport national la Balti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

business la parada

 

 

 

 

 

 

Ei da asta chiar e schizofrenie! Isi imagineaza cineva Apple, sa zicem, la demonstratie sustinindu-l pe Obama?

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: Ana-Maria Cerbulean

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher