Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 novembre 2014 3 12 /11 /novembre /2014 14:47

Au rămas mai puţin de trei săptămâni până la data alegerilor parlamentare din R. Moldova. Săptămâna care a trecut ne-a adus o veste extrem de îngrijorătoare. Atunci când presa este concentrată asupra votului în România, în contextul în care România vuieşte şi protestează, indignată de proasta organizare (pentru mulţi intenţionată) a alegerilor în diasporă, iată că apar pe site-urile amabasadelor Republicii Moldova anunţuri referitor la organizarea scrutinului din 30 noiembrie, care ne dau de înţeles că situaţia din România poate să se repete şi în Moldova...

alegeri 28-11-2010-9

Pe 07/11 este publicat anunţul pe site-ul Ambasadei din Franţa. Tot pe 07/11 este publicat şi anunţul pe site-ul Ambasadei din Spania. Incă mai devreme, tocmai pe 30/09, apare anunţul pe site-ul Ambasadei din Belgia.

Pe site-ul Ambasadei din Italia, ţară unde sunt cei mai mulţi emigraţi moldoveni, informaţie despre scrutinul care vine pur şi simplu nu-i (cel puţin eu nu am găsit)! Nici tu adresele birourilor de vot, nici tu data scrutinului… Doar o invitaţie la un „training” organizat de către Reprezentanța din Moldova a Institului Internațional Republican din SUA (IRI) și BRD, în cadrul campaniei „Hai la Vot” pentru 14 Noiemebrie.

Nu voi trece în revistă toate site-urile ambasadelor, dar ceea ce aflăm din anunţurile deja citate este strigător la cer : „Votarea se permite doar în bază paşaportului naţional pentru călătorii în străinătate VALABIL și a livretului de marinar.”!

Numărul marinarilor în R. Moldova vă las să-l găsiţi singuri... Dacă la scrutinele anterioare se permitea votarea în baza paşaportului, chiar şi expirat, de această dată autorităţile de la Chişinău ar putea decide să limiteze accesul la vot. Scriu la condiţional numai şi numai din cauza unui asterix, căci pe site-ul Ambasadei din Franţa stă un asterix care ar lăsa de înţeles că decizia respectivă nu este una definitivă, dar anunţurile din Belgia şi Spania sunt categorice şi nu lasă loc pentru dubii...

Ciocan-despre-acte.JPG 

Guvernul a decis anul acesta să mărească numărul birourilor de vot în străinatate pînă la 95 (găsiţi aici lista completă cu adresele lor) pentru a permite unui număr cât mai mare de alegători să participe la scrutin. Dar ceea ce dă cu o mână cu alta ia?! Şi se prea poate ca ceea ce a luat (sau intenţionează să ia) să fie mult mai mult decât ceea ce a dat...

Mulţi dintre Cetăţenii Republicii Moldova, cu preponderenţă acei care se află în străinătate de mai mulţi ani, se află în ţările de adopţie în baza actelor care le permit să muncească, nu neapărat a paşaportului moldovenesc. Această mică modificare faţă de scrutinele precedente îi elimină de facto din numărul votanţilor...

De unde emigraţii au sperat mult ca situaţiile asemănătoare cu cea din 2010 să nu se mai repete (să ne aducem aminte de scandalul voturilor pe foi albe A4), că va fi facilitat accesul la vot (s-a discutat intens necesitatea implementării procedurilor de vot la distanţă, funcţionarea birourilor de vot în străinătate pe durata a două zile, posibilitatea de a extinde nr. documentelor de identificare a alegătorului la Buletinul de identitate, etc., etc.), ne pomenim astăzi într-o situaţie exact inversă!

Stranie, printre altele, situaţie, ţinând cont de faptul că balanţa în favoarea forţelor proeuropene a fost decisă şi de voturile din diasporă, că acei care ne guvernează astăzi sunt la putere inclusiv datorită votului din afară.

Unica noastră speranţă astăzi este acea notă pe care am găsit-o pe site-ul Ambasadei din Franţa... Dar în acest caz apare o altă intrebare: de ce dezinformează alegătorii celelalte misiuni diplomatice? Pentru a motiva mai bine alegătorul?...

De cât de puţin mai ţine speranţa uneori... de un asterix...

 

P.S.: Extras din Constituţia Republicii Moldova:

Articolul 38

Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales

     (1) Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

    (2) Cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniţi pînă în ziua alegerilor inclusiv, excepţie făcînd cei puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege.

    (3) Dreptul de a fi aleşi le este garantat cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condiţiile legii.

Imagine: Alegeri Parlamentare 2010 la Paris

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher