(text situativ de unică folosinţă şi cu durată limitată de actualitate)
Ce pot însemna exploziile la Tiraspol? Hai să nu afirmăm una sau alta gratuit, și să pornim doar de la ceea ce cunoaștem, iar de cunoscut nu cunoaștem mare lucru în afară de faptul că aceste „explozii” au avut loc. În realitate, cunoaștem și mai puțin: doar faptul că ni s-a comunicat că aceste explozii au avut loc. Tirul cu lansatorul de grenade de la „MGB” pare totuși destul de realist. Ni s-au prezentat până și tuburile folosite ceea ce a permis identificarea lansatorului, iar acesta nu este, oficial, în dotarea armatelor nici a moldovenilor, nici a ucrainenilor... Dar acest lucru nu ne spune încă nimic.
Vom porni de la câteva presupuneri: cine ar fi putut trage?
Au tras rușii: e cea mai plauzibilă variantă, ținând cont de seria de declarații venite din partea crainicilor în slujba Kremlinului. „Запад готов к уничтожению Молдавии”, titrează RIA-Novosti pe 26 aprilie. Iar când Occidentul dorește să distrugă ceva, misiunea sfintei rusie e să se opună și să mai „elibereze” pe careva, ca la Mariupol, Bucea, Irpeni, Borodeanka, ș.a.m.d. ... Dar cel mai evident indiciu provine chiar din Kremlin. Este elementar: atunci când la Moscova se anunță că Rusia nu va face sau nu a făcut ceva, trebuie înțeles exact contrariul, conform tradiției ultimilor ani. Să nu uităm nici de obiectivele militare anunțate de Kremlin pe 22 aprilie: joncțiunea cu Transnistria.
Totuși ar trebui să răspundem și la altă întrebare: care-i scopul rușilor? Implicarea Transnistriei în conflict – da, dar ce misiune ar avea ea?
Atacul asupra Ucrainei, spre Odesa? Din punct de vedere militar e o nebunie curată, atât timp cât nu există suport terestru din partea Hersonului, iar el nu există. Probabilitatea unei debarcări dinspre mare a scăzut mult de când a fost scufundată „Moscova”, char dacă rușii mai dețin suficiente nave în Marea Neagră și ar putea încerca să mai testeze o dată sistemele de apărare antinavală ucrainene (drept exemplu, s-a vorbit foarte mult despre rachetele „Harpoon” livrate de către britanici). Trupe aeroportate la Tiraspol din Crimea? Dubioasă aventură, ținând cont de rateurile tuturor acestor „operațiuni” în această fază a războiului... Cu toate acestea, nimic din cele menționate mai sus nu poate fi exclus, ținând cont de idiotismul militar al armatei ruse de care au dat dovadă din 24 februarie. De învins pe această direcție ei nu vor învinge, dar sânge vor vărsa destul...
Atacul asupra Chișinăului? Despre ipoteza respectivă se vorbește mult mai puțin, dar ea nu poate fi exclusă. Putin are disperat nevoie de o „victorie” pentru 9 mai! Măcar ceva. În Ucraina nu le prea iese... Și dacă ar reuși să „elibereze” Republica Moldova? Nu vreau să scriu de-i realizabil ori ba în spațiul public acum și care ar fi forțele implicate. Dar nici invazia Ucrainei nu părea realizabilă înainte de 24 februarie!... Ceea ce a ieșit din „ocuparea Ucrainei în trei zile” am văzut...
Au tras ucrainenii: Ucraina niciodată nu a ascuns că Transnistria le stă în coastă, că îi încurcă și că și-ar dori o soluționare a acestei probleme. Varii comentatori și experți (dar nu și oficialitățile, de la sine înțeles!) au sugerat că Moldova ar putea cere ajutorul Ucrainei în soluționarea problemei Transnistriei. Mai simplu spus: Ucraina rezolvă militar problema armatei ruse de acolo, transmite teritoriul sub controlul Chișinăului, iar drept răsplată își ia tot materialul militar care există în Transnistria. Aceiași experți însă nu uită să menționeze că asemenea scenariu e posibil doar la o eventuală solicitare din partea Chișinăului, care, ținând cont de statutul „neutru”, nu a fost și nu va fi făcută.
Toate bune până aici, dar dacă și-ar dori Ucraina să atace Transnistria cu adevărat, nu prea înțeleg de ce le-ar trebui să pună toată lumea în alertă, inclusiv Transnistria, cu niște atentate de doi bani. Să genereze un „casus belli”? Păi Ucraina și așa luptă cu Rusia, această etapă este depășită. Iar APCE a recunoscut Transnistria drept „regiune ocupată”. Nu cred că Ucraina se află în situația să se complice cu chichițe de genul ăsta. Ei au toată legitimitatea (în special după declarația Marii Britanii de mai ieri) să atace orice instalație militară a Rusiei, indiferent de teritoriu.
Au tras separatiștii de la Tiraspol: Dacă au făcut-o la comanda Kremlinului, atunci mergeți mai sus la capitolul „Au tras rușii”. Ar fi putut ei s-o facă fără știrea Kremlinului? Nu cred nicio clipă. În primul rând, populația Transnistriei e împotriva războiului. Per ansamblu, locuitorii nu-și doresc să intre în război. Nici împotriva Ucrainei, nici împotriva Moldovei. Dovadă sunt și cozile la ieșirea din Transnistria spre Republica Moldova de după incident. Nu prea seamănă să aștepte careva „eliberarea”. Mai degrabă am impresia că, dacă ar fi să cadă presiunea propagandei putiniste și cea a fricii, populația de rând ar accepta fără ezitări o renunțare la toată această mascaradă care se cheamă „Transnistria”. Dar aceasta este o altă discuție.
Au tras moldovenii de la Chișinău: Chiar și scriind aceste rânduri mă umflă râsul. Până și versiunea că ar fi debarcat o farfurie zburătoare, ar fi ieșit niște marțieni verzi lipicioși și ar fi tras în clădirea MGB este mai verosimilă!