E totuși dureros și năucitor să afli că persoana care tocmai era felicitată de toată lumea cu ocazia aniversării a trecut în lumea celor drepți… Pe 28 octombrie Valentina Rusu-Ciobanu împlinea venerabila vârstă de 101 ani și o felicitam cu toții, acei de o cunoșteau și acei care nu-i cunoșteau decât picturile. Pe 1 noiemebrie ne-a năucit vestea precum că cea care a fost pe bună dreptate decanul și temelia unei bresle în Republica Moldova ne lasă în grija noastră… Un mare artist nu putea să plece decât astfel : de parcă ar fi înfăptuit o performanță artistică!
Valentina Rusu-Ciobanu e din categoria persoanelor emblematice care marchează epoca și secolul. Ea e prezentă chiar și atunci când rămâne necunoscută. Opera ei este recunoscută chiar și atunci când este anonimă. Opera ei, chiar ramânând anonimă pentru majoritatea ignoranţior care suntem, ne scoate și va continua să ne scoată din anonimitate.
Cel puțin, de această dată, la nivel oficial s-a făcut necesarul : ziua de 5 noiembrie a fost declarată zi de doliu național. Ce păcat că doar atât…
MÂŢA DIN SAC E o expresie rusească, dar se potrivește de minune în cazul dat. S-a pomenit a fi o mâţă care zgârâie rău. După cum și bănuiam, detaliile înţelegerii cu Gazprom sunt josnice și devastatoare. Nu a fost doar o oportunitate ratată după cum speram săptămâna trecută. RM s-a angajat să nu reformeze MoldovaGaz, a recunoscut de facto niște datorii create de aceeași MoldovaGaz, a mai prelungit cu cel puțin 5 ani statutul Transnistriei… Și nici pentru gaz nu vom plăti mai puțin, din câte se vede...
KULMINSCHI PLEACĂ Vladislav Kulminschi, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană, și-a anunțat demisia. Cică din motive personale. Primul lucru care mi-a trecut prin cap când am citit știrea a fost faimosul adagiu cunoscut din copilărie : « Maurul și-a făcut treaba, maurul poate să plece ». Vom trăi și vom vedea. Totul devine evident la un moment dat. Mai devreme pentru unii, mai târziu pentru alții. Cu cât mai târziu, cu atât mai dureros. Dar asta e soarta celor care întârzie. E exact că și cu prețul la gaz: o durere intensă și apoi trece, ori o durere surdă care durează ani și ani... Ne trecem noi, nu și durerea. Apropo de Kulminschi: Ziarul de Gardă notează că în 2019 și 2020 susnumitul a făcut achiziții de peste un milion de lei... Tare bine mai sunt plătiți viceprim-miniștrii în Republica Moldova! De aia.
ROMÂNIA PARALELĂ Între timp, în 2020, România a depăşit Slovacia la capitolul PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta a depăşit Ungaria. Peste doi ani se aşteaptă să depăşească şi Polonia.
Acum două săptămâni Franța anunța o schimbare substanțială în strategia de securizare a pieții energetice: se va pune accentul pe dezvoltarea unei rețele de reactoare nucleare modulare mici în loc de reactoare mari costisitoare atât la producere cât și la exploatare. Cum va reuși Franța se va mai vedea, dar România a și anunțat semnarea unui acord cu SUA pentru a construi o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR). Potrivit Casei Albe, această centrală SMR este “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei.
Dar la ce să ne intereseze pe noi asemenea mărunțișuri? Noi doar avem contract cu Gazprom! Și nu ne trebuie nicio interconectare a rețelei energetice nimic!