Origine imagine: https://www.letemps.ch/monde/un-long-apresmidi-negociations-entre-vladimir-poutine-joe-biden
RĂZBOIUL PENTRU SECŢII Săptămâna care a trecut a continaut marea bătălie pentru secțiile de vot din străinătate. Câteva detalii vor trebui menționate aici. În primul rând, vom afirma fără mare ezitare că acest caz demonstrează că justiția din RîMî este inexistentă. Să ajungă o chestie evidentă și atât de simplă să fie judecată la CCM și la Curtea de Appel e de râsul găinilor. Îmi veți spune că sunt subiecte de o importanță capitală: în joc sunt cam 10-15 mandate parlamentare, dar vă voi răspunde că acest fapt nu anulează simplitatea și evidența cazului. În al doilea rând, vom constata că chiar și aceste decizii (de a anula deschiderea birourilor de vot în Transnistria și de a deschide birouri suplimentare la recomandarea MAEIE) au fost tărăgănate la maximum cu amânări de ședințe, retrageri de judecători ș.a.m.d. astfel ca până la urmă să se afirme că nu se mai poate schimba nimic până la alegeri. Culmea e că se va invoca... o lege!: termenii legali menționați în codul electoral. Și un ultim aspect: faptul ca un individ delegat într-o funcție să apere interesele celui care l-a delegat e mai mult decât firesc și se întrevedea la fel de bine ca farul din Alexandria marinarilor egipteni de acum 2000 de ani. Întrebarea e alta: oare ce fel de alianțe și înțelegeri s-au făcut cu doar câțiva ani în urmă (nu cu 2000) și de dragul cui?
MOLDOVENII AU ALES VECTORUL Câți moldoveni zicea Dodon că sunt în Rusia? 600.000? 500.000? 400.000? Ei bine, oficialitățile ruse anunță că nu sunt decât 132.875. Cred că un stat polițist poate fi credibil atunci când vorbim despre trasarea indivizilor și nici cu pașaport românesc nu se călătorește în Rusia ca să ne încurcăm în cifre ca în UE. Dar iată ce facem cu birourile de vot deschise acolo și care au rămas pustii în 2020?...
PUTINOBIDINESCUL STATUT De două săptămâni afirm și vă repet și astăzi: cel mai important eveniment pentru Republica Moldova a avut loc la Geneva, acolo unde s-au întâlnit Biden cu Putin. Nu știm și nu vom ști ce și-au spus. Să nu sperăm la „scurgeri” veridice. Nici nu e sigur că s-a vorbit în termeni specifici despre Moldova. Cel mai degrabă – nu. Nici barem în declarația NATO nu ni se acordă atenție decât la pachet cu celelalte zone problematice din fosta URSS. Dar sunt și vești încurajatoare: întrevederea a vut un protocol și se prevedea o durată indefinită. Teoretic Biden și cu Putin puteau pune globul la cale și o noapte întreagă. În realitate întâlnirea a durat chiar mai puțin decât minimul prevăzut inițial. Semn că nu prea au avut ce discuta. Nici conferință de presă comună nu au ținut, încă un semn bun. În principiu, toată lumea știe ce vrea Putin. Vă ziceam și eu de nenumărate ori. Iată un fragment dintr-un text din 2015: „Obiectivul său „camuflat” (în fine, e camuflat în aşa fel, încât să se vadă foarte bine) este o redesenare a hărţii lumii şi Europei în sfere de influenţă. Un fel de reanimare ale acordurilor de la Yalta de după WW-II.” Da, Putin vrea un nou „Berlin wall” şi el vrea să discute cam pe unde va trece. Dar pentru asta noul Stalin ar avea nevoie de un Hitler cu care să pună la cale noul pact. Şi trebuie să ne bucurăm că nu-l găseşte. Caci nu putem şti de care parte a zidului ne vom regăsi... România ştie. Noi – nu. Şi iată de ce:
DE LA SANDU PENTRU PUTIN Președintele Republicii Moldova i-a adresat un mesaj de felicitare lui Putin cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse. Toate bune până aici. Totul depinde de conținutul mesajului. Poți, spre exemplu, să-i dorești lui Putin ca în Rusia să se dezvolte instituțiile democratice sau drepturile omului, dar poți să zici precum a zis Maia Sandu: „Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații.” Și fiindcă Rusia ne este un aliat de nădejde, Duma ei a plămădit o declarație pe 15 iunie prin care acuză Moldova și Ucraina de blocada Transnistriei (o blocadă năpraznică: Moldova a trimis într-acolo 100.000 de doze de vaccin, spre exemplu). Moldova a reacționat mai mult decât promt: chiar a doua zi, pe 16 iunie, guvernul de la Chișinău amână implementarea celei de a doua etape a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan pană pe 31 decembrie 2021! Totuși, câtă servilitate!... Și de ce s-ar bate cineva (Occidentul, spre exemplu) pentru așa ceva? ...
S-A STRICAT IDILA La primăria Chișinăului e mare jale: cuplului romantic Chironda – Ceban nu-i mai ajunge lubrifiant pentru a luneca în mod smart mai departe. De vină e hotelul Național din centrul Chișinăului sau, mai bine zis, ruinele care au mai rămas din el. Cum n-ai da, dar metrul pătrat în centrul Chișinăului are ceva valoare. Greu de menținut idila progresistă cu asemenea tentații, nu-i așa?
AH, DRAGOSTEA!... SIS a arestat o tânără care se pregătea să le transmită celor de la Tiraspol niște liste. Liste cu ofițeri din poliția RM. Din acei care mai sunt răpiți din când în când de către separatiști. Tânăra era angajată de la IP Criuleni, L.Z., care deținea funcția de ofițer de urmărire penală. Cică ar fi avut relații cu ofițeri de la MGB de la Tiraspol. Relații idilice de dragoste, fără îndoială. Adevărată fiică a neamului!
ACORDURI FRĂŢEŞTI Doar două exemple din săptămâna trecută: Chișinăul a semnat un acord de colaborare cu Județul Buzău. Primarul Chișinăului e membru PSRM, un partid românofob, antieuropean și proputinist. Tot în această săptămână Edineţ a demarat o colaborare cu Alba-Iulia pentru ameliorarea serviciilor publice prestate populației. Știți cum a votat raionul Edineţ la ultimile alegeri? Cam așa: Igor Dodon – 49.48%; Renato Usatii – 20.73%; Maia Sandu – 14.08. Paradoxuri moldoveneşti...
Ceva e putred în Danemarka noastră. Dar ce anume?...
Săptămâna trecută s-au împlinit 80 de ani de la primul val de deportare masivă uneltită de sovietici în iunie 1941. La lansarea filmului „Siberia din oase” un tânăr adolescent de 14 ani povestea că a aflat despre ororile deportărilor pe platoul de filmare... Poate că acesta și este răspunsul?