Mai există dubii?
Evenimentele din Chișinău din ziua lui 9 mai ar trebui să spulbere orice dubii referitoare la natura bătăliilor politice („geo-politice” ar trebui scris de acum încolo) din Republica Moldova. Nu a existat, nu există și nu va exista o altă matrice pentru a înțelege sau decripta tot ce se întâmplă între cele două ape, Prut și Nistru, decât geopolitica.
Într-un fel, dacă sunteți capabili de contorsionism intelectual extrem, ziua de 9 mai poate fi percepută și drept una pozitivă. De acum încolo nimeni nu va fi credibil încercând să ne convingă că „geopoliticul” este secundar, că ar exista alte cauze care ar merita mobilizarea noastră generală sau că o ipotetică „pace socială” ar trebui instaurată (întrebarea corectă ar fi: dar cine și când a decretat că suntem în „război social”?).
Tentativa de a deturna „cursul istoriei” nu a făcut decât să amplifice forța cu care ne-a lovit în retur resortul „geopoliticului”. În pofida tuturor sondajelor și chiar a rezultatelor scrutinelor care au arătat că majoritatea populaţiei teritoriului se vede în familia ţărilor europene, partida putinistă a acaparat, cu concursul activ al celor care au negat deliberat geopoliticul, mai toate pârghiile puterii în statul „Republica Moldova”.
Pentru a înţelege mai bine afirmaţiile de mai sus va trebui, înainte de toate, menționat faptul că tot ce ține de celebrarea așa-numitului „9 mai” à la russe nu are nimic, dar absolut nimic!, în comun cu comemorarea celui de-al II-lea război mondial. Mă îndoiesc că acei care au participat la evenimentele de la Chișinău cunosc barem ceva despre acea perioadă istorică. În cel mai bun caz, cunoștințele lor se limitează la minciunile sumare propagandistice din manualele sovietice, care, e cazul s-o menționăm, sunt flori de păpădie pe lângă minciuna devărsată de propaganda putinistă astăzi.
Această simplă constatare îmi pare mai mult decât suficientă pentru a contracara orice tentativă de a demonstra contrariul.
Am afirmat, afirm și voi afirma: evitarea sau încercarea de a atenua argumentul geopolitic din discursul public nu poate avea drept rezultat decât o intensificare și o consolidare a forțelor putiniste. Într-o formă mult mai conceptuală am putea simplifica la maximum ecuația astfel: substanța, esența din care este constituită „Republica Moldova” este pur geopolitică (or ne asemuim și noi manifestanților din PMAN și ne jucăm de-a ignoranța?) și ea va rămâne de această natură și pe viitor. Ne retragem din acest câmp? Vidul va fi imediat re-populat. De altfel de geopolitică. Ceea ce și s-a întâmplat în ultimii ani.
Toate celelalte (economie, corupție, etc., etc.) nu vor putea fi abordate decât dacă rezolvăm dilema „geopolitică”. Nimic altceva nu va putea fi soluționat în configurația actuală.
Și nu există decât un singur lucru de a o face!