Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 octobre 2020 1 05 /10 /octobre /2020 07:00
Săptămâna în care s-a făcut povidlă de perje

Tragedia de săptămâna trecută, când Filarmonica a fost mistuită de un cumplit pojar, a avut, în mod firesc, continuare. Nu cunoaștem încă, și nici nu sunt sigur că le vom cunoaște vreodată, cauzele și responsabilii incendiului... În chiar ziua în care ardea edificiul printre primele reacții stomacale au existat și din acelea care afirmau (ar fi fost și straniu să nu existe) că clădirii i s-a dat foc intenționat, pentru a construi altceva în loc. Cât timp nu vom vedea proiectul de renovare, nu vom putea nici crede, dar nici nega această „teorie complotistă”. Vom constata doar că a avut loc o ședință guvernamentală, iar felul în care au fost abordate lucrurile, și mai ales comunicate publicului, par să ne pregătească pentru o demolare a ceea ce mai rămâne din vechea clădire și construirea a ceva nou în loc. Vom trăi și vom vedea. Inclusiv dacă își vor onora promisiunile de donații acei care astăzi sunt în campanie electorală. Pentru moment, însă, în contul deschis s-a adunat o sumă enormă: 27.000 de lei!

Dar să nu ne facem griji: România ne-a promis ajutor. Și ei, de obieni, chiar ne ajută.

AJUTOARE DE LA UE Alte zece obiective cultural-istorice vor fi restaurate pe bani europeni. Dar asta nu ne mai miră, nu-i aşa?

RUŞII CALCĂ-N PERJE MOLDOVENEŞTI Rușii au strivit 20 de tone de prune din Moldova. Cică nu-s bune. Aceleași prune se vând bine-merci în Europa. Probabil le lipsește ceva spiritualitate velicorusă ca să fie bune și pentru ruşi.

DODON LINGE PERJE RUSEŞTI Dar toate aceste mici (și multe altele mai mari) semne de neprietenie și chiar batjocoră din partea Kremlinului nu-l împiedică pe președintele Moldovei să țină discursuri înflăcărate de la tribuna ONU în care să apere cauza Rusiei. Uite așa „povidlă” se fierbe la noi...

MAI PUŢINI BANI Nu știu de-o fi adevărat, dar e plauzibil. Cică Republica Moldova ar fi obținut cel mai mic volum de granturi externe din istorie, raportat la produsul intern brut. De vină ar fi fost decizia FMI-ului de a amâna semnarea acordului cu RîMî din cauza nerespectării condițiilor de finanțare. Până și Voronin ar fi obținut mai mulți bani pe vremuri! Primul gând e la suprafață și e perfect valabil: așa pățesc „băieţii răi”. Putem să ne jucăm de-a subtilitățile mult și bine, dar există o categorie de state-paria cu care „băieţii buni” nu prea vreau să discute. Și nici bani să le dea în dodii. Al doilea gând: dar poate că PIB-ul Moldovei a crescut vertiginos torpilând astfel acest raport? (e o glumă, din câte înțelegeți). Și al treilea gând: îmi aduc aminte de o scrisoare adresată FMI-ului cu o rugăminte de a nu mai finanța RîMî... Oare cine o fi scris-o? Îmi mai aduc aminte de o poveste și mai veche cu experți care ne convingeau insistent că a vinde pachetul de acțiuni al BEM-ului băncii rusești VEB (astăzi – pe lista neagră internațională) e ceva tare-tare bun. Oare cine erau acei experți?... E greu când ai memorie bună, lucru știut...

DIRECTOR ROMÂN LA OSCE? România îl propune pe Cristian Diaconescu pentru funcția de Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. E o noutate importantă pentru noi, ținând cont de rolul pe care l-a avut OSCE în negocierile referitoare la Transnistria... Problema e că mai au și nemții un candidat. Să sperăm totuși că va fi ales al nostru, ce alta ne mai rămâne?

PREGĂTIRI Dodon își așterne covoraș pentru scrutin. Au fost publicate listele finale cu numărul de birouri de vot în străinătate. Rusia va avea tocmai 17 secții de vot, cu 6 mai multe decât în 2019 (cea mai mare delta), în condițiile în care alegătorii nu prea s-au îmbulzit să voteze la scrutinul anterior... Detalii cu toate celelalte țări sunt aici. Rusia are statistici foarte curioase la mai mulți parametri... Se pregătesc oamenii, din câte se vede. Și pentru Transnistria au fost prevăzute tocmai 42 de secții de votare! Prevăzători oameni, vă zic!

Cam astea au fost. Ah da, uitam: în Moldova a plouat. Și e rău. Nu plouă – e secetă și e rău. Plouă – e inundație și e la fel de rău. Am putea zice că e blestem, dar mai există și așa o noțiune precum „amenajarea teritoriului”. Francezii întotdeauna m-au impresionat la acest capitol, de exemplu.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher