Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 mai 2020 1 11 /05 /mai /2020 15:39
Photo: Aurel Obreja

Photo: Aurel Obreja

Ion Chicu: „Ar fi bine ca meseria jurnaliștilor să înceapă să se autocurețe. Noi nu avem timp să vă autocurățim

Două evenimente au marcat săptămâna trecută, ambele derulându-se timp de mai multe zile și ambele cu posibilități mari de desfășurare. Mă refer la ajutoarele venite din România, echipa de medici și apoi acele 20 de camioane cu echipamente, pe de o parte și la decizia CCM de a declara „creditul rusesc” neconstituţional de alta. S-au spus atâtea în aceste zile despre ambele evenimente încât nu știu dacă aș putea adăuga ceva în plus. Voi reveni asupra lor cu mici observații colaterale, dar aș dori să încep cu altceva, cu o extrem de tristă (pentru mine) aniversare.

„PODUL DE FLORI” – 30 DE ANI... Săptămâna care a trecut rețelele sociale au fost pline cu poze de acum 30 de ani și cu mărturii despre prezența la „Podul de flori”. Și așa o ciudă m-a apucat! Ce s-a întâmplat cu voi, oameni buni, timp de 30 de ani? Sunteți, dacă înțeleg eu corect, unioniști cu toții? Și ce vă încurca până acum să vă revendicați activ și răspicat statutul și visul?... Mă adresez unui personaj colectiv, întruchipând indivizii depsre care nici nu aș fi bănuit că le vibrează inima pentru Unire într-atât de tare. Iar eu sunt pe rețele hăt din 2009! Ori poate ar trebui să mă bucur, iar eu, Toma-necredinciosul, nu știu să le fiu recunoscător celor care au suferit, înfundându-și sentimentele și dragostea de Țară până acum?...

No, bine. Declar oficial: mă bucur! Dacă se arată aceștia masiv că sunt „unionişti”, înseamnă că e un moment potrivit pentru asta! Nomenclaturiștii și conformiştii rareori greșesc! Și altceva aș vrea să adaug, pentru toţi: nu vă fie frică! „Nu-i acum momentul” este o minciună gogonată! Unirea nu este un vis roz și nu trebuie împinsă pe planul doi sau în domenii ale năzuințelor platonice. Nu realitatea ne fasonează visele, ci visele și năzuințele noastre generează noi realități!

Acum să revenim la subiectele anunțate de la bun început și vom începe cu ceea ce e perceput (mă tem că prematur) drept o mare victorie:

„CREDITUL RUSESC” NU TRECE Până la urmă, CCM a declarat creditul rusesc anticonstituțional. Acest lucru devenea din ce în ce mai evident de-a lungul săptămânii, și a devenit de-a binelea clar atunci când s-a „autorecuzat” Ababei și a fost respinsă cererea de recuzare a socialiștilor pentru Roșca. Au mai fost înainte de ziua deciziei şi câteva declarații care nu lăsau loc pentru dubii. Care știe și înțelege pe cine anume trebuie să-l asculte, nu va avea nevoie de precizări, iar pentru ceilalți nu e chiar atât de semnificativ. Doar asupra câtorva chițibușuri de nuanță aș dori să vă atrag atenția.

Această „poveste” a demonstrat tuturor că instituțiile statului sunt toate în mâna lui Dodon. PG refuză categoric să investigheze orice ar putea să-i „supere” pe socialiști, spre exemplu. Creditul criminal a trecut ca prin unt prin toate instanţele şi doar CCM a mai reușit să reziste, chiar dacă Usatîi ne anunță că Dodon încearcă să pună laba înapoi pe CCM (și nu-i exclus să reușească), utilizând toate resursele statului ce-i stau la dispoziţie.

Nu cred că mai este necesar să amintesc cine s-a făcut responsabil de această „stare de fapt”. Din partea unor exponenți ai fostului bloc ACUM se aud deja declarații de genul „am face coaliție și cu dracul”, chiar dacă acum câteva luni oricine încerca să le zică acelaşi lucru era ostracizat și acuzat de cârdășie cu „Pahotniuc”. Nu pot decât saluta porniri salvatoare de ţară, dar tupeul celor care mai deunăzi rupeau cămașa de pe ei justificând o coaliție cu PSRM de la televiziuni și radiouri, iar astăzi sunt anti-dodonişti pasionali mă amuză. Aș râde în hohote, dar nu-mi permite educația, bat-o vina.

Și ultimul punct: imperiul va contraataca. Fără îndoială. Rămâne de văzut cum anume. Poate că decizia de a permite slujbe religioase începând cu 10 mai și vizita ascunsă a lui Dodon la Bălți, la Markel, e despre asta? Și nici despre întâlnirea secretă a mahărilor din PD cu omul lui Dodon de la hotelul „Luna” nu trebuie trecută cu vederea...

ROMÂNIA TRECE PRUTUL Nu știu dacă mai pot adăuga ceva aici. 20 de camioane cu echipamente pentru a combate epidemia COVID-19 au ajuns la Chișinău! Cu această ocazie guvernanții cred că au spart orice fund posibil și imposibil al ridicolului și mârşăveniilor. Totul a început cu medicii români pentru care nici măcar cazare decentă nu s-a găsit. Tot România le-a plătit hotelul la Chișinău!... Nu mai pomenim de toți lingăii socialiști care au sărit cu lătratul ca la comandă. Dodon cu această ocazie a plecat să „mediteze spiritual” la Sadova, numai să nu-i vadă cumva pe români de aproape. A urmat o declarație stratosferică a lui Chicu care a îndrăznit să zică că medicii români (unii din ei au efectuat misiuni similare în cele mai mari focare ale epidemiei din Italia!) au venit „să înveţe” de la moldoveni. Dar a culminat totul cu „ceremonia” de întâlnire a camioanelor românești organizată... sub pod la telecentru! PMAN nu era bună pentru asta... Cam tot ce se putea spune și crede despre această „guvernare” a fost spus prin acest gest, iar demonstrația intențiilor și capacităților a fost făcută odată și pentru totdeauna şi pentru întreaga lume. Chestii din astea nu se spală.

SPIONAJ PE BANII NOŞTRI Tot săptămâna trecută au fost dezvăluite și detaliile referitoare la avionul rusesc care ne-a fost prezentat pompos drept „ajutor” din pareta Rusiei. Conținutul lui, dacă nu ați uitat, a fost procurat pe bani gheață, atât ai Guvernului, cât și din varii donații, private sau precum acea de la UNICEF. Cu conținutul ne-am lămurit, deci. Business as usual. Dar ni s-a spus că ajutorul a constat în transport. Nici măcar! Săptămâna trecută aflam că transportul a fost achitat din bugetul statului! Iar ca să fie tabloul deplin, ni se comunică că avionul rusesc, înainte de a ateriza la Chișinău, a făcut o buclă puțin cam largă, suficient de largă ca să treacă de asupra instalațiilor de la Deveselu! Reiese că rușii au efectuat o operațiune de spionaj pe banii Republicii Moldova? Asta zic și eu ajutor (!), nu-i așa?

Cam atât. Pentru Cireșica de pe tort nu am avut mari dubii. O voi trimite la Bălți, lui Usatîi, care, dorind pe semne să se demarcheze de guvernanții de la Chișinău, a vrut să le demonstreze medicilor români recunoștința și le-a dat câte 1000 de dolari. În plic. Bani pe care românii i-au întors a doua zi. Trebuie să înțelegem bine ce s-a întâmplat. Eu chiar cred că Renato a vrut să facă cum e mai bine. Pur și simplu așa e lumea lui. Ce fel de recunoștință e asta dacă nu-i cu bani? Uite-așa s-au ciocnit două universuri...

Apropo, de universuri: al doilea subiect la capitolul „cireşică” nu ajunge la nivelul miei lui Usatîi, dar e destul de gustoşică și el: vă ziceam mai sus de întâlnirea de pe „Luna”. Dacă nu ați accesat linkul, chiar vă invit. Vedeți cu ce mașini se plimbă „bugetarii” noștri? Servitorii poporului...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher