Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 novembre 2019 1 11 /11 /novembre /2019 10:34
Capitularea cetății Malaga (1487) şi remiterea cheilor

Capitularea cetății Malaga (1487) şi remiterea cheilor

Noi? Privirea scrutătoare ce nimica nu visează,

Ce tablourile minte, ce simțirea simulează,

Privim reci la lumea asta – vă numim vizionari.

O convenție e totul; ce-i azi drept, mâne-i minciună;

Ați luptat luptă deșartă, ați vânat țintă nebună,

Ați visat zile de aur pe-astă lume de amar.

(Eminescu, „Epigonii”)

Cred că săptămâna care a trecut ne-a gratificat cu noutatea pe care o putem lesne pune în top 5 al evenimentelor de la Independență încoace. Să facem un exerciţiu: dacă e să vă întrebați fiecare, ce evenimente ați pune în top 5? Vi-l propun pe al meu, și anume în această ordine:

  1. Războiul din Transnistria şi crearea Găgăuziei (pentru mine e acelaşi eveniment)
  2. Aprilie 2009
  3. Pierderea Chişinăului în favoarea PSRM
  4. Trădarea lui Roşca în favoarea PCRM
  5. Anularea regimului de vize cu UE

Am putea desigur vorbi doar despre rezultatele alegerilor astăzi, dar aş dori să încep cu altceva:

7 NOIEMBRIE 1989 Cu exact 30 de ani în urmă, pe străzile Chișinăului urma să defileze armata sovietică pentru tradiționala paradă consacrată loviturii de stat a teroriștilor lui Troțki de la Petrograd (ei o numeau pe atunci „Marea Revoluție Socialistă din Octombrie). Dar blindatele nu au trecut! Strada a fost blocată de către manifestanți! Cât curaj aveau acei oameni! Și la ce stare jalnică am ajuns astazi… Să faci tu coaliție cu „secera și ciocanul”?...

Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâni în ruină,

Proști și genii, mic și mare, sunet, sufletul, lumină -

Toate-s praf... Lumea-i cum este ... și ca dânsa suntem noi.

FILME DESPRE MOLDOVA Mai bine mai târziu decât niciodată, toți cunoaștem acest proverb. Două reportaje (tocmai două!) despre Basarabia au fost difuzate săptămâna trecută, ambele destinate publicului din România. Primul este realizat de Mihai-Alexandru Hash și e difuzat pe Youtube : „Aici trăiesc români”. La momentul în care scriam aceste rânduri avea 38.810 vizualizări. Și al doilea, realizat de Marian Voicu, „Basarabia sau RSS Moldovenească? Frați sau tovarăşi?”, difuzat la TVR1 în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”. Și această emisiune este disponibilă pe Youtube. Vă invit insistent să le priviți pe ambele! Îmi par foarte bune, iar importanța lor este enormă, căci peste Prut se cunoaște foarte puțin despre Republica Moldova. Nu știu dacă are cumva v-o legătură, dar noul Prim-Ministru al României, Ludovic Orban, a anunțat crearea Departamentului pentru relația cu Republica Moldova în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Prima sa vizită „internaţională” va fi la Chișinău. S-au trezit, n-au trecut nici 30 de ani... Mulţumim şi pentru atât.

A CĂZUT CHIŞINĂUL Năstase a luat cu aproape 17.000 de voturi mai puțin decât în 2018. Iar Ceban cu 7.000 mai multe. Și Chișinăul a căzut. Niciodată de la Independență încoace nu s-a pomenit socialist sau cremlinofil declarat în scaunul Primăriei, nici măcar în vremuri de răstriște, atunci când comuniștii lui Voronin luau 71 de mandate fără nicio alianță fără nimic. Îmi veți spune că Chișinăul a căzut înainte de turul 2 atunci când s-au calificat acești doi energumeni... Îmi veți mai spune că „gospodarul” Urechean nu era mai breaz, căci a îndemnat lumea să votese cu socialiștii de această dată și că fecioraşul său a candidat pe lista socialiștilor la Anenii-Noi. Mă rog, și Roșca se dădea drept unionist... Dar acesta e păcatul lor și doar al lor! Simbolic, un bolșevic declarat nu a fost niciodată ales la Chișinău. Până acum, în 2019.

Nici cu centrele raionale nu stăm mai breaz. 17 din 34 sunt în mâna celor de la PSRM, PN sau ŞOR... Întrebarea mult-întrebătoare este obișnuită: Cine-i vinovatul? Înainte de a învinui, precum obișnuim, „electoratul”, să nu uităm de politicieni, care au urcat pe scenă, au luat cu asalt televiziuni și parlament, au manifestat și mărșăluit împreună cu socialiștii și cu Usatîi cot la cot... Să nu uităm că și astăzi sunt în coaliție cu secera și ciocanul, că le-au dat ce au putut să le dea și poate chiar mai mult decât li s-a cerut. Și ar mai avea careva gât să acuze „boborul”?...

Să nu uităm nici de adepții teoriei cu „statul capturat” căci meritul lor pentru dezastrul de azi le aparţine în egală măsură. Oricât de mult nu s-ar strădui propagandiștii de buzunar și năucii de-i ascultă să dea vina pe „statul capturat” sau să justifice prin acelaşi „stat capturat” această coaliție absurdă, legea care l-a anihilat cândva pe Roșcă, îi va ajunge și pe ăștia din urmă. Chiar dacă lecțiile trecutului au fost învățate bine de către „centru” și s-a muncit acerb pentru că acest lucru să fie bine camuflat, Năstase nu a pierdut din altă cauză decât faptul că a coalizat cu socialiștii. Sunt lucruri care nu se iartă. Probabil de aia și au alergat repejor Hogan cu Michalko la Guvern când au auzit de anticipate. Dodon cică zice că dă 90% că răstoarnă guvernul... În caz de anticipate, nu-i deloc sigur că nu se repetă 2001... Deși... Cine știe ce-o mai fi prin capul lor?...

Uite-aşa un „stat capturat”, tovarăşi...

Vom menţiona că PDM a luat 261 de primării. Faţă de 287 câte le-au avut în 2015 nu-i un scor deloc neglijabil... Ce bobor „neînţelegător” avem noi: nu pricep nimic în dezoligarhizare.

IMPERIALISTUL DODON Dodon își consolidează imperiul mediadic. Mai bine zis el consolidează imperiul mediatic al Cremlinului: postul Accent TV a fost renumit și a recuperat frecvența națională de la Prime TV. Va difuza Pervîi Kanal, nu altceva.

SIS LA MOSCOVA Iar şeful SIS-ului, Alexandr Esaulenco, a plecat la Moscova. Aşa o coaliţie avem noi...

BARDAC GENERAL Ministra justiției a anulat concursul pentru postul de Procuror General, iar Guvernul bagă în forță o lege prin care Prim-Ministrul, adică Maia Sandu, va numi 2 candidaţi la PG. Ori îl va numi direct? Că nu mai înţeleg nimic. Motivul invocat al anulării este faptul că reprezentantul socialiștilor cică a trucat concursul. Numai că sunt și din acei care au calculat că și fără trucajuri acei 4 aceiași ar rămâne. Iar favoritul acumiştilor ar fi rămas în afară... Ia vedeți ce scenariu vă propun: ăștia împing legea până la urmă. După asta guvernul e răsturnat și cade în labele lui Dodon, iar noul prim-ministru aplică legea. Și de ce adică, mărogel, nu ar fi posibil? Şi o coaliţie cu socialiştii părea de neconceput...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher