Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 juillet 2019 1 29 /07 /juillet /2019 11:29
Săptămâna în care a fost declarat Guvernul Concesiei Naţionale

Pantoful meu de o mie de euro atinge inima ta de trei copeici şi ea zice că-i cântă cucuveaua. O auzi, măi?”, Pavel Păduraru, „Moartea lui Igor Alexandrovici”, (Paralela 45, 2017, p.206)

 

Există așa o tradiție în Republica Moldova, mai bine spus în spațiul ei mediatic: de îndată ce apare un subiect serios de discutat, care ar trebui să mobilizeze atât presa cât și „formatorii de opinie” (detest această sintagmă, dar se impune aici, mai ales dacă ne referim la rețelele de socializare), este aruncat un alt eveniment, iar gradul său de oribilitate e din ce în ce mai pronunțat, mai șocant, căci se atestă de-a lungul timpului și o mitriditizare a publicului... Anume asta s-a întâmplat după participarea Maiei Sandu la ceremonia de întronizare a başcanului Găgăuziei și anume astfel am perceput eu cazul cu maltratarea maidanezului de către bufonul de serviciu, Ghenadie Văluţă. Eu aș sfătui toate vietățile să „emigreze” cât mai rapid. Cocostârcii, lebedele, zimbrii, pisicile, ceilalți câini... Toată vietatea simbolică sau potențial declanșatoare de emoție puternică empatică. Potlogării vor mai fi multe, de astupat va trebui cu ceva răsunător și se va vărsa încă mult sânge nevinovat...Mi-ar place ca acest Văluţă să fie pedepsit sever de către autoritățile abilitate, civile, nu bisericești, pentru ca să le piară dorința, odată și pentru totdeauna, doritorilor de a genera hype s-o facă.

Despre Găgăuzia am scris mai desfășurat aici și vă invit insistent să citiți acel text, anume pentru a nu-l lăsa să dispară în vacarmul stârnit de Văluţă și pentru a-i diminua impactul, ceea ce nu-i exclus să salveze vieți nevinovate pe viitor.

Vom trece acum în revistă și câteva evenimente pe care le-am califica drept pozitive:

VLADIMIR BEŞLEAGĂ – 88! Joi, unul din cei mai mari scriitori ai literaturii basarabene postbelice a împlinit venerabila vârstă de 88 de ani! Îi vom dori, și pe această cale, ani frumoși înainte, sănătate și cât mai multe prilejuri de bucurie. Iar nouă – suficientă luciditate pentru a ține cont de puţinele minți înzestrate cu geniu. Iată ce zicea Maestrul în 2016: „Basarabia poate alege doar două căi: gubernie rusească ori provincie românească.”

ADUNARE INTERMINISTERIALĂ LA BUCUREŞTI Miniștrii din R. Moldova, în frunte cu Nicu Popescu (sper că de această dată nu le-a mulțumit rușilor pentru că l-au lăsat să meargă la București), au discutat despre diverse proiecte comune. Trebuie să înțelegem ceva esențial: aceste proiecte nu sunt meritul noii guvernări, dar nici al celei vechi. Atâta timp cât există cea mai mică deschidere, România ne va fi aproape. Și doar de Chișinău depinde cât de mult ne vom „integra”. Din păcate, așa și nu am văzut, nici măcar în cel mai incipient stadiu, discuții despre unificarea spațiului mediatic. TVR, cum nu a fost difuzat în Moldova, așa și nu este. Iar statisticile sunt devastatoare: 70% din toate posturile de televiziune și peste 80% din presa scrisă disponibile în RM sunt în limba rusă!

CAISE ŞI CIREŞE PENTRU GERMANIA Nemții vor putea de acum înainte gusta din caisele și cireșele Moldovei. Nemții, nu rușii, detaliu de luat în seamă. Rușii investesc doar în investiri. De bașcani.

Să trecem acum în revistă și celelalte, multe și, din păcate, nu chiar mărunte:

REPIRAMIDIZAREA:

Săptămâna care s-a scurs, plecări răsunătoare au fost mai puține: a demisionat secretarul CEC-ului, Veaceslav Agrigoroaiei; și-a depus mandatul de deputat soția ex-șefului BNM, Otilia Draguţanu. Dar, repet, la acest capitol numirile sunt importante, nu demiterile. Și aici avem:

LA CEC: Dorin Cimil, cu studii la Moscova (în drept economic, nu constituțional), nu doar e nou membru al CEC, ci a fost numit direct Președinte al instituţiei. Asta zic și eu carieră vertiginoasă: de la simplu membru la președinte în mai puțin de o săptămână! Alt membru nou-nouț, Lebedinschi, consilierul lui Dodon, a fost numit secretar în locul demisului Agrigoroaiei. Vicepreședinte a fost ales Vladimir Şarban, fost consilier al lui Timofti.

CHIŞINĂUL CADE Ultimul bastion simbolic al țării, capitala, devine, încet – încet infiltrată de socialiști. Astfel, Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râşcani, Vitalie Mucan, consilier municipal socialist – vicepretor. Iuri Vitneanski, consilier municipal socialist, - vicepretor al sectorului Botanica. Tatiana Bucearschi, nașa surorii vicespeakerului parlamentului Ion Ceban, ar fi fost deja numită în funcția de șef al Direcției generale asistenţă socială și sănătate a CMC. Constantin Becciev, care a câștigat procesul împotriva SA „Apă-Canal Chişinău”, după ce a fost demis în 2016 pe motiv că ar fi gestionat prost activitatea întreprinderii (îşi cumpărase un VW Tuareg în calitate de maşină de serviciu) revine în funcţie și el. Magistratul Ion Druţă revine la șefia Curții Supreme de Justiție, iar Radu Ţurcanu la conducerea Judecătoriei Chişinău.

CONCURSURI Au fost desemnați cei doi candidați la funcția de judecători ai Curţii Constituţionale din partea parlamentului: fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eşanu. La șefia CNA sunt 9 candidați. Vom menționa faptul că pentru funcțiile scoase la concurs candidează și socialiști, pe când pentru posturile atribuite, probabil, socialiștilor oamenii sunt pur și simplu numiți sau se operează prin decizii de judecată.

Cam atât la capitolul Repiramidizare. Să trecem rapid la o rubrică mai veche, uitată pe nedrept, dar la care trebuie să revenim pentru a înțelege cu cine avem de furcă:

DODONIADA

DEZOLIGARHIZATUL CEAIKA Săptămâna trecută aflam că fratele drept al președintelui Republica Moldova a devenit partener de afaceri cu renumitul Igor Ceaika din Rusia. Ceaika a devenit celebru după investigația lui Navalnyi despre imperiul fiului procurorului general al Rusiei. Vă las să descoperiți, dar cred că vă dați seama și fără acel film (disponibil pe Youtube) cum se construiesc imperiile în Rusia... Apoi cum, dragii mei, ați schimbat ciocleji pe hlujani, da?...

FASCIŞTII Dodon vrea o sărbătoare fastuoasă cu ocazia „eliberării” Moldovei de „fascişti”. Această „libertate” a însemnat pentru populația acestui teritoriu sute de mii de victime. Foametea din 46, deportările din 49, din 51... Cine vrea detalii – conectați-vă la www.deportări.md . Ascultați atent. Forțați-vă! (Recunosc, eu nu pot privi mai mult de un film odată...). Iar cine sunt „fasciştii” din capul lui Dodon și celorlalți de pe lângă el se știe...

GUVERNUL CONCESIEI NAŢIONALE Dodon vorbește rău româna. A greșit, căci cuvintele seamănă. El a afirmat că guvernul actual este al „concilierii” naționale. Dar conciliere cu „fasciştii” nu poți face, nu-i așa?

BETON PESTE SITUAŢIE Peste coaliția „situaţionala” sau temporară va fi turnat un beton din hârtie. Dodon a anunțat că va fi semnată o înțelegere. Sper ca în această înțelegere să fie stipulat negru pe alb că actul respectiv anulează angajamentul la fel de beton semnat de ACUM în electorală precum că nu vor coaliza cu socialiștii.

AVENTURILE MAIEI SANDU LA BRUXELLES Știți ce înseamnă „piggy back business”? E o noțiune din micro-economie. Asta e atunci când ești furnizor al unei companii și profiți de expansiunea companiei respective. Împreună cu Maia Sandu la Bruxelles a ajuns și... Zinaida Greceanîi! Bineînțeles, toți înțeleg că fără suportul prim-ministrului, Greceanîi (și Dodon, de altfel) este persona non grata în afara universului putinist... Sandu a fost întrebată direct cât va dura alianța cu PSRM. Eu nu sunt sigur că ea a înțeles sensul întrebării... Dar poate că a și înțeles, dat fiind că a răspuns cam iritată. Cred că răspunsul a fost adus săptămâna trecută de eurodeputatul francez atunci când a declarat „Moldova nu a ales Europa”!, iar acum a fost confirmat și de un german, Klaus Bochmann: „Eu cred că se va continua așa… Să intrați în Uniunea Europeană este imposibil în momentul de față.” În rest, Maia Sandu a semnat nişte hârtii, acorduri de finanţare, dinte care unul chiar m-a amuzat: 8,5 mln pentru lupta cu corupția. Ceea ce nu știu europenii este că doar cu câteva zile înainte, la starea civilă a localității Prăpădiții de Jos a fost înregistrat un copil cu prenumele „Lupta” și numele „Cu Corupția”. Asta e o glumă, desigur. Întâmplarea face ca ieri să fi ascultat un sketch exact la subiect. Un umorist din Ucraina așa zice despre finanțarea „luptei cu corupţia”: asta cum ar fi ca un alcoolic să ceară de la nevastă o sticlă de votkă pentru a se lăsa de băut.

TARIFELE VOR CREŞTE Plahotniuc, acel care ne fura din energie, a fugit. ANRE a anunţat că vom plăti mai scump pentru electricitate. Straniu...

VREM RABLELE ÎNAPOI! Până acum nu se putea aduce în Moldova autobuze mai vechi de 10 ani şi cu cel puţin Euro1 la standarde. Guvernul a extins interdicţia până la 15! Fiindcă trebuie să ne modernizăm!

TAXE – TAXE – TAXE! Guvernul a decis să taxeze la același preț tutunul care „nu arde” ca şi celelalte ţigări. Fie, pentru viciu trebuie de plătit. Dar același guvern a decis să mărească TVA-ul la sectorul „Hotel – Restaurant – Cafenea” de la 10% la 20%! Și au propus această măsură aceiași care au elaborat-o și au făcut lobby pentru ea! Dar cea mai halucinantă e povestea „tichetelor de masă”! Inițial a fost propusă eliminarea lor, apoi impozitarea... Nu ascultați argumentări, căci e prostie peste prostie. Totul, ca de obicei, e simplu: 1) e nevoie de bani la buget 2) e nevoie de preluat afaceri. Ca fapt divers: să vă explic cum funcționează în Franța tichetele? Simplu: angajatorul este obligat prin lege să plătească 50% din costul prânzului pentru angajat. E treaba lui cum o face. Poate da bani direct, poate angaja o cantină, dar poate să plătească în tichete de masă. Și nu este nicio evaziune fiscală nimic! În plus la asta, tichetele de masă sunt și un instrument perfect pentru asistenții și organismele sociale, căci cu ele nu poți cumpăra țigări și rachiu!

NĂSTASE – PROFESIONISTUL Poliția germană l-a ratat pe asasinul din Moldova care ar fi fugit la Köln. Acesta ar fi aflat despre faptul că se știe unde este din... interviul lui Năstase! Profesionist, nu foaie verde! Tot la acest capitol vom pomeni și despre sesizarea respinsă de către PG referitoare la uzurparea puterii de stat (dintotdeauna am zis că chestia asta e folclor propagandistic, cu toate că nu sunt jurist și nu pot veni cu aprecieri profesioniste, sic!). Dar Năstase tare s-a mai supărat: „Refuzul de a da curs denunțului meu este o nouă dovadă că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coorodonată”. Cu alte cuvinte, dacă nu faceţi cum vreau eu – e uzurpare. Ei, dar lasă că numeşte Dodon un noi PG (interimar) şi totul va merge ca pe unt.

PETIC, GRIGORCIUC & BOLBOCEANU Până la urmă a fost respectat principiul consacrat al Curții Constituționale, acel al consemnării unei stări de fapt: Petic, dacă tot a fugit, a fost eliberat. Nu mult după asta Petic, Grigorciuc, dar și Bolboceanu au apărut la TV8 în calitate de mari luptători pentru dreptate și victime ale balaurului Plahotniuc. Toată floarea națiunii! Pentru a împrospăta memoriile vă recomand să ascultați încă o dată înregistrările cu Bolboceanu. Ajută.

Cam atât. Cireşica de pe tort din această săptămână o vom trimite Olesei Stamate, noului Ministru al Justiției care săptămâna trecută și-a cumpărat un Porsche nou-nouț. Nu, nu este din furat sau din mite, totul e ok din acest punct de vedere. Dar cu această ocazie aflăm de exemplu cât se câștigă prin ONG-uri. D-na Stamate ridica un salar lunar de 16.500 de lei! Lucrativ sector, nu-i așa? Soțul ei este și mai bine plătit, dar el lucrează în privat. În fine, nu-i nimic criminal, dar să-ți cumperi mașină nouă luxoasă când tocmai ai fost numită ministru și când știi că ești în vizor anume acum... Pe bune, cel sătul pe cel flămând nu-l va înțelege niciodată!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher