Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 juin 2019 1 03 /06 /juin /2019 14:23
Cine sunt responsabilii?

Câte ceva vom afla zilele astea. Este săptămâna care va decide dacă vom avea un Parlament și un Guvern sau ne vom scufunda din nou într-o nouă mocirlă cu alegeri parlamentare din care mai bine ca acum greu putem ieși (mai rӑu – putem)...

Acest text nu este despre politică și partide, ci este unul despre responsabilități. Mai există o infimă speranță ca acei de la ACUM să se înțeleagă cu PD-ul și să revină la firesc. Ceea ce se joacă la Chișinău, oricât de mult nu s-ar strădui cineva să ne convingă de altceva, este aceeași veche poveste care ne macină de mai mult de 30 de ani: cu cine suntem? Cu lumea civilizată sau cu Rusia? Lupta cu corupția și cu „marii oligarhi” se amână. Lupul nu este un animal erbivor, oricât de mult nu ar încerca să ne convingă de asta.

Fără a intra în mari explicații, avem acum patru opțiuni:

  • Alegeri anticipate
  • Guvernare PD + PSRM
  • Guvernare ACUM + PSRM
  • Guvernare PD + ACUM.

Și doar o singură opțiune asigură o continuitate așa-numitului „vector european”: PD + ACUM. Din punctul A spre B poți ajunge în mai multe feluri, poți merge cu acceleratul, poți merge cu căruța, poți merge chiar și călare pe un măgar, șchiopătând, târându-te pe brânci... Important e să mergi spre punctul B. Mai știi, în drum poate cineva te ia să te ducă mai repede?... PSRM are o misiune clară și ei nu fac din acest lucru mare secret: ei nu vor spre punctul B.

Astea fiind înțelese (și nu cred că pot exista mari dubii sau argumente care să dezmintă cele enunțate mai sus), altceva voiam să zic. Dacă oricare din celelalte trei „scenarii” se va înfăptui, responsabilitatea va trebui asumată de către toți acei care au muncit asiduu pentru ca el să se fi înfăptuit. Vom lăsa la o parte partidele, ele ne interesează mai puțin în acest text.

În primul rând, vor fi responsabili toți acei care au turnat apă la moara „statului capturat”. De fiecare dată când ați pronunțat această sintagmă ați contribuit, măcar cu o buchie, cu o mică cărămidă, la edificarea realitӑţii de astăzi. Despre asta am scris în 2016. Cetiţi. Îmi pare rau, dar am avut dreptate (vӑ rog de mӑ iertaţi: câtӑ impertinenţӑ dureroasӑ în aceste rânduri!)...

Apoi, va trebui să vӑ întrebați dacă nu carecumva ați contribuit la instaurarea acelui cult al lui Plahotniuc, acceptând, susținând și astfel, legitimând statutul lui Plahotniuc de punct nevralgic al politicii (și nu doar) moldovenești. Vai, dar ce s-au panicat toți când nu mai dădea nici un semn de viață! Și cât de ușurat au răsuflat aceiaşi atunci când a reapărut, călare pe calul de oțel, dând dojenitor din deget: în sfârșit! Am regăsit agenda de altădată și acea „raison d’être” care ne justifică existența: Plahotniuc!

Mulțumiri speciale le trimitem și celor care au chemat, militat, salutat tăierea finanțării UE pentru Republica Moldova. De la opincă la ditamai deputați europeni! Iată: vine comisarul cela european la Chișinău... Și? De ce mijloace de presiune dispune?

Și nu în ultimul rând responsabili sunt toți acei care s-au făcut a nu vedea păcatele tinereţilor tumultuoase ale noilor lideri politici, care, înarmați cu „statul capturat”, au luptat cu regele Plahotniuc, înscăunat chiar de ei, căci altfel împotriva cui să lupți, că doar nu vei lupta împotriva păcatelor de care suferi?

Nu acuzați politicienii. Ei nu sunt, nu au fost și nici nu vor fi vreodată așa precum ni-i dorim noi, iar dacă vor avea posibilitatea, ne vor face pe noi să fim așa cum vor ei. Dar, în definitivă, politicianul întotdeauna va urma trendul majoritar. Mai pe scurt: ați tot vorbit de „stat capturat” și de Plahotniuc? Bravo! Ați învins. „Statul capturat” vă este recunoscător!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher