Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 mai 2019 1 13 /05 /mai /2019 11:52
Stalin - vesnic viu! (Photo: Radio Europa Libera: https://moldova.europalibera.org/a/ziua-victoriei-la-balti-marsul-memoriei/29217248.html)

Stalin - vesnic viu! (Photo: Radio Europa Libera: https://moldova.europalibera.org/a/ziua-victoriei-la-balti-marsul-memoriei/29217248.html)

Săptămâna care a trecut mari noutăți nu au fost… Poate eu văd rău, poate e din cauza că aștept noutăți dintr-o zonă anume… Poate că fiindcă ceea ce vine din Republica Moldova e de-a dreptul umilitor și rușinos…

Adică nu chiar tot. Mai vin și noutăți bune. Din domenii care, din păcate, au devenit periferice și mă îndoiesc să fi beneficiat de multă mediatizare.

POEŢI SCRIU PENTRU PRIMĂVARĂ În perioada 7-9 mai a avut loc la Chisinău cel mai mare festival literar din Moldova: “Primăvara Europeană a Poeţilor”, ajuns deja la ediția a IX-a. La Chișinău au venit scriitori importanți: Farid Huseyn (Azerbaidjan), Andy Fierens (Belgia), Linda Maria Baros, Yekta (Franța), Christian W. Schenk (Germania), Luba Feldsher (Israel), Magda Cârneci, Eugen Suciu, Daniel Corbu, Valeriu Stancu, Stere Bucovală, George Terziu, Mircea Dan Duţă (România), Evgheni Stepanov (Rusia). Au citit cumva în PMAN? Au făcut turul televiziunilor și radiourilor naționale? Chestie de valori, se vede...

CANDIDAT PENTRU EUROPA Romanul Tatianei Ţîbuleac, „Grădina de sticlă”, a fost nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Romanul Tatianei este despre Chişinău. Tatiana e în lista scurtă a candidaţilor din partea României. Tatiana Ţîbuleac locuieşte la Paris. Nu ştiu dacă există ceva simbolistică în acest şir factual... Felicitări, Tatiana! Ar fi bine să câştigi premiul. Să afle mai multă lume despre Chişinău.

29 DE ANI DE LA PODUL DE FLORI Tristă aniversare... Cât de simplu părea totul atunci!... Și cât de departe suntem astăzi!... Dar mai cu seamă: cât de ușor ne-am lăsat înfrânți... Eu foarte des mă gândesc la povestea aia cu „Podul de flori”. Ai mei nu au fost la Prut. Puteau să meargă, dar nu au mers, deși au fost și au rămas unioniști convinși... Au fost în schimb mulți din cunoscuții noștri... Prieteni, rude... Ai mei au votat întotdeauna partide unioniste. Din acel anturaj de prieteni, rude nu prea aș putea numi unioniști astăzi. Iar unii sunt putinişti înrăiți... Da, eu foarte des ma gândesc la „Podul de flori”... Metamorfoze...

ÎNCASĂRI LA BUGET MAI MARI Cică veniturile la bugetul public național sunt în creștere. Cu tocmai 6,3%! E doar mai puțină evaziune fiscală, doar atât. Sunt sigur, mai avem încă o enormă marjă de progresie. Vă dați seama ce ar fi dacă am elimina offshor-urile din ecuație? Visăm...

BANI MAI PUŢINI Gluma-i glumă, dar vremurile de aur se cam apropie de sfârșit. Bani din străinătate vin mai puțini. Cu 7% mai puțini decât anul trecut. Nu este prima știre de acest fel. Dar data trecută se comunica despre ceva în jur de 3%. Bănuiesc că bani vor veni din ce în ce mai puțini, iar aceste „diminuări” vor fi și mai drastice...

ŢĂRILE STRATEGICE Moldova va deschide birouri comercial-economice în țări pe care le consideră strategice: SUA, Marea Britanie, Japonia, BeNeLux, China, Franța, Elveția, Suedia și Singapore. Va rog, care poate,să afişaţi lista în PMAN.

CÂND ÎŢI FACI TREABA BINE Cică un raport publicat de ruși acuză România pentru că susține unionismul în R. Moldova, inclusiv și portalul Deschide.md. Nu știu ce mare secret au descoperit ei, din moment ce pe pagina de start a portalului nostru de știri scrie clar cine și cum finanțează proiectul. Poate n-ar strica aceeași transparență și pe la celelalte situri şi media?

NASTASE ÎL PROMOVEAZĂ PE PLAHOTNIUC Cineva ar trebui să-i explice lui Năstase că orice acuzație care vine de la Cremlin adaugă credibilitate și capital politic celui acuzat. Și-apoi de ce ar trebui el să contacteze autoritățile din Rusia și nu pe cele din UE, spre exemplu?

GUVERN AŞA ŞI NU-I Năstase ar trebui să se gândească cum să aleagă Guvernul, nu să trimită scrisorele... Primele semne de nerăbdare încep a veni și de peste Prut. Astfel ambasadorul României a dat de înțeles că partenerii europeni așteaptă un guvern. Eu zic că n-ar strica ca europenii să-și mai aducă aminte de noțiuni precum „real politics”, să mai apese pe unde doare, așa cum au făcut în 2010, ori chiar mai târziu... Dar ei sunt ocupați cu alegerile. Se pare că nu au timp... Ori au, dar își ascund jocul bine? Poate că declarațiile și apelurile ACUM la „reconciliere” sunt un semn că se va mișca ceva din loc?

Cam atât. Ori am scăpat ceva?

Poate că am uitat să vă vorbesc despre acea mascaradă și prostie care se serbează în Republica Moldova de 9 mai? Nu, n-am uitat. Am omis deliberat. 

Să vă zic ce anume se sărbătorește? Rația de hrană de 300 de grame pe zi (atâta se dă în Corea de Nord astăzi, pe vreme de pace, într-o țară cu vegetație luxuriantă); sărăcia lucie ca în Venezuela (țară cu rezerve petroliere din cele mai vaste din lume); deficitul cronic și raționament pe cartele ca în Cuba (am văzut poze făcute de un prieten, nu e propagandă împotriva „socialismului progresist”); onoarea de a avea un „ministru de externe” precum Vladimir Iastrebciak al Transnistriei, coborât beat până la nesimțire de la bordul unui avion...

Să știți că până și Belorusia interzice lenţile de colorado și paradele cu portrete! Mai pe scurt, vă las să vă gândiți și singuri la viitorul pe care-l merită țara care serbează „victoria” regimului din cauza căruia a pierdut 10% din populație în 1946-47.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher