Azi e „opt martie”, dar eu nu am să felicit pe nimeni cu această sărbătoare sexistă. Subsemnatul este împotriva discriminărilor pe categorii de gen. Iată când va exista o sărbătoare, să-i zicem „a egalității de gen” (recunosc că ar trebui de mai lucrat asupra denumirii) atunci să-mi dați de știre, poate mă răzgândesc. Pentru moment rămâne precum ziceam: opt martie este o sărbătoare sexistă, chintesență a unei societăți machiste în care femeii i se acordă dreptul să-și revendice... masculinitatea (!) o dată pe an, iar bărbaților le dă posibilitatea să se întreacă în virilitate și să-și etaleze calitățile de mascul libidinos.
Să revenim însă la evenimentele săptămânii trecute:
BIBLIOTECI RENOVATE În pofida oricăror mofturi din partea mai marilor noștri, România continuă să ne ajute: 100 de biblioteci din Republica Moldova vor fi renovate și dotate cu cărți pe banii României!
POSTELECTORALA Republica Moldova își revine încet după marasmul campaniei electorale, dar inerția este încă mare și vom mai avea încă să-i suportăm consecințele. Cu atât mai mult că prostii au fost făcute multe, mințile au fost sucite rău și încă rămâne de văzut cum se poate ieși din situația patologică creată. Mă refer aici la termenul din jocul de șah, chiar dacă în cazul nostru și terminologia medicală s-ar putea aplica fără dificultate. În câteva cuvinte situația se rezumă la următoarele: PDM cheamă ACUM la discuții, iar ACUM, prin diverși membri activiști, refuză, pentru moment, orice apropiere. Și chiar dacă Sandu declară sus și tare că nu va face acord cu PSRM, Dodon lasă de înțeles că nu se va da în lături. Din păcate, erorile celor de la ACUM nu fac decât să-l avatajeze pe Plahotniuc, lăsându-l să arbitreze cum vrea el situația ulterioară. Nu degeaba a ieșit el la rampă.
Dacă ACUM continuă să se încăpățâneze copilăros și mai departe viitorul lor va fi la fel de incert că și perspectivele anunțate de Năstase referitoare la discuțiile cu „partenerii” Republicii Moldova. Eu unul aș vrea să înțeleg: cum fac totuși ei cu acea luptă împotriva „oligarhiei”, dacă toate acțiunile lor favorizează concentrarea puterilor în stat în mâinile celor pe care tot ei îi acuză şi dacă permanent le servesc mingi la fileu? Despre „geopolitică” nici nu mai vorbim... vedeți ce zice Năstase! Clarvăzător om! A trecut demult vremea când umbla cu batista, acum e coge ogheal de lână!
REFERENDUMUL VALIDAT Despre referendum nu prea se discută, dar să știți că el a și fost validat de CEC. Vă aduceți aminte despre ce a fost, da? Ambele întrebări au fost validate cu „DA”. Dacă despre reducerea numărului de deputați încă s-a mai pomenit epizodic, atunci despre posibilitatea rechemării deputaților – mai puțin. Aproape deloc. Dar ar trebui. Dacă trece în lege, un eventual Şor ar putea merge într-o circumscripție, hrăni băbuţele cu „grecikă și tuşonkă” și... hop! Iată deputatul rechemat! Șmecher, nu?
27 DE ANI DE LA RĂZBOI Moldova a comemorat un război pe care l-a pierdut rușinos... Și nu l-a pierdut pe câmpul de luptă, ci prin tot ce s-a întâmplat timp de 27 de ani după acel război. Iată de exemplu ce a declarat ditamai Președintele Statului independent R. Moldova, stat care a pierdut aproximativ 300 de combatanți în acel conflict: „Deceniile ce s-au scurs confirmă o dată în plus că aceste amintiri, cu certitudine, nu sunt suficiente pentru a construi un stat și a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.”Cu alte cuvinte, Dodon ne îndeamnă să uităm. Nici mai mult, nici mai puțin. Trecem peste idiotismul semantic al acestei fraze. Asta cum ai zice că luna de pe cer nu este suficientă pentru a construi o centrală electrică! Păcat că sunt puțini care mai încearcă să apeleze la sensul cuvintelor... Și Transnistria a comemorat războiul: „Combatanții moldoveni au intenționat să elimine statalitatea transnistreană cu tancuri și avioane, operând grupuri teroriste”, ne-a zis Crasnoselski. Şi armata rusă din Transnistria a comemorat. În stilul ei: împuşcând peste „200.000 de muniţii”.
Iar după ce vom uita definitiv, la îndemnul președintelui, vor veni rușii să ne învețe istoria noastră, așa cum o văd ei, „nefalsificată” (probabil versiunea lui Krasnoselski este acea corectă). N-a rămas mult. Senatorul rus, Konstantin Kosacev, el și președinte al Comitetului pentru afaceri externe al Federației Ruse, a anunțat următoarele: „Trebuie să ne ocupăm de pregătirea specialiştilor în istoria Moldovei, Belarusului, Kazahstanului şi Ţărilor Baltice. Acestea sunt sarcini extrem de actuale”.
DODON- ANTISTATALISTUL Apropo, Dodon a sărit în apărarea separatiștilor din Gagauzia săptămâna trecută. Aceștia doresc ca în Constituția Moldovei să scrie negru pe alb, că ei au dreptul să se desprindă de Moldova. Eu nu știu dacă separatismul și statalismul sunt sinonime. Să-l lăsăm pe Năstase să decidă?
OSCE ÎI DĂ DIN BALALAIKĂ Cam cu de-a sila, cam scremut, dar OSCE a recunoscut că alegătorii transnistreni au fost aduşi organizat, deci ilegal. „Noi am văzut transport organizat pentru deplasarea populaţiei, însă nu am putut stabili că a fost organizată de cineva anume, pentru a favoriza sau defavoriza o anumită forţă politică”, dixit herr Claus Neukirch. Ce să zic? Este foarte complicat să accesezi situl CEC-ului... Din păcate, acest mister va rămâne încă mult timp neelucidat... Pentru OSCE.
LOCUL 83 DIN 126 Un ONG internațional, World Justice Project (WJP), a plasat Republica Moldova pe locul 83 din 126 de ţări la capitolul „Indicele Statului de Drept”. Eu nu știu cât de multă încredere poți avea într-un clasament în care Rusia se ridică cu tocmai 6 (!) poziții în ultimul an. În principiu, depinde foarte mult de angajamentul politic al celor din Moldova care fac raportul. Iată eu, fiindcă veni vorba, am înțeles destul de repede de ce a scris Benoît Vitkine în „Le Monde” că în Moldova au câștigat „pro-ruşii” (e suficient să-i studiezi atent profilul de pe rețelele sociale). Cam așa și cu clasamentele ONG-urilor internaționale... Cu toate acestea, să fim onești: care ar fi marja de eroare? Chiar dacă am adăuga și 20 de puncte la studiu (scenariu absolut fantastic) tot mai sus de 63 nu ne-am ridica...
„ЭХ, ТРОЙКА! ПТИЦА ТРОЙКА, КТО ТЕБЯ ВЫДУМАЛ?” Cu o deosebită satisfacție am citit materialele diverse despre Troïka Capital și despre laudromatul rusesc (încă unul!). În primul rând fiindcă sunt direct vizați nu doar „spălătorii”, dar și acei care au furnizat „spălătoriile”, adică instituții financiare din Occident prin care au tranzitat banii! Întotdeauna m-a scandalizat acest lucru. Hai că „ai noştri” sunt bandiți, dar de ce se fac ăia de prin scoții, anglii și suedii că plouă!? Sunt multe de spus la acest capitol, inclusiv de folosit drept răspuns la acea adresare pompoasă pe care o făcea Macron europenilor, dar am consuma prea mult spațiu... Iar un al doilea motiv de satisfacție este acela că materialele cuprind o perioadă inclusiv de până la 2010, or eu întotdeauna am afirmat că așa numitul „furt al meleardului naţional” a fost un eveniment pur mediatic. Dar despre asta am scris deja în trecut, hăt în 2015...
12 COPII AU AJUNS LA SPITAL Se pare că din scandalul recent cu alimentația copiilor la Chișinău nu a învățat nimeni nimic... La Tohatin, o suburbie a Chișinăului, 12 copii au ajuns la spital, cel puțin 2 – în stare gravă... Noi putem desigur discuta despre alegeri, coaliții, statalitate... Și eu sunt convins că fiecare din acei care au participat direct la această „otrăvire” are o opinie despre aceste subiecte, că, dacă ar fi întrebați, s-ar pronunța împotriva corupției, ar găsi câte uin „ţap ispăşitor”, un „păpuşar” ori o „mână a moscovei”, ori poate „gayropeni” din cauza cărora trăim aşa de rău...
Cam atât. Cireșica de pe tort din această săptămână am s-o trimit unui bărbat de 51 de ani din Baimaclia, raionul Cantemir. Acesta s-a plâns la poliție precum că i s-au promis bani pentru a vota cu Şor, dar că nu i-a primit. Poliția a pornit un proces penal pentru... escrocherie! Corect! Nu se poate să amăgești în asemenea hal cetățeanul! Apropo, eu aș propune poliției să-i sancționeze pe toți acei care au primit bani pentru vot (cică ar fi cam 50 de cazuri examinate) pentru evaziune fiscală! Fiindcă legea e mai presus decât tot, iar la indicele „Statul de Drept” nu stăm deloc bine!