Numai mâine nu-i poimâine, dragii mei! E drept că nici azi parcă nu-i ieri și nici alaltăieri, dar… cu învățatul din erorile trecutului e cam greu la noi. Se zice că deșteptul învață din greșelile celorlalți, mediocrul – din cele proprii (apoi numește asta „experienţă de viaţă”), iar prostul nu învață niciodată. Greblele au și fost înșirate pe câmpia Moldovei, rămâne de văzut cu câte cucuie ne vom alege, căci lupul și-a tocit deja glăsciorul și ne cântă la ușă: „Trei iezi, cucuieţi, ușa mamei descuieţi!”. Și-i vom deschide, căci așa sunt regulile jocului, dar de aici și până a te lăsa mâncat e ceva distanță.
Moldovenii vor avea de demonstrat în primul rând dacă prietenesc bine cu propriul cap (că tot de greble pomeneam la începutul acestui text), căci cifrele sunt de o evidență strigătoare la cer și realitatea obiectivă mai limpede ca niciodată:
România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova: exporturile din Moldova pe piața romanească s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA. Iar exporturile spre UE au constituit 68,79 la sută în 2018! Spre CSI – doar 15,37. (Rusia – doar 8%). Și la capitolul remitențe – aceeași poveste: din CSI în 2018 au venit doar 28,3%, pe când din țările UE – 40,4%!
Cetățenii români cu domiciliul în R. Moldova vor beneficia de la 1 martie 2019 de alocații mărite pentru copii, bani alocaţi de către România!
Tot România ne dă bani şi pentru ecologie: 1,5 milioane de lei (româneşti, nu moldoveneşti) vor fi alocate pentru un proiect de restabilire şi menţinere a ecosistemelor lacustre din lunca Prutului de Jos (Manta, Beleu).
De proiectele mai mici, de nivel local (sunt sigur că va ploua cu noutăți și la acest capitol după adunarea primarilor din Moldova și România care a avut loc la București săptămâna trecută), nici nu aș mai pomeni...
Cifrele sunt cifre și stau acolo aninate în tabele și dări de seamă... De-ar putea să strige... Dar oricât de încăpățânate nu ar fi ele, vor reuși oare să bată „televizorul”? Cum să explici rezultatele în sondaje care spun că tocmai 47% din moldoveni ar fi de acord să se unească cu Uniunea Vamală?!
Fiindcă acei care vă vorbesc de la „televizor” îşi cunosc bine interesul! Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza zice următoarele: „Având cetățenia Gondurasului, eu nu mă transform în gonduras. Trebuie să țineți cont că, având cetățenie românească, eu nu mă transform în român”. În primul rând, Groza ar trebui s-o lase mai moale cu aluziile insultătoare la adresa altor state (Gondurasul, în treacăt fie spus, are un PIB per capita mai mare ca al Moldovei), în al doilea – nu ar trebui nici măcar să ne intereseze calitățile morale sau intelectuale ale sus-numitului. Ar trebui să ne intereseze propria alegere și... propriul interes (vedeți cifrele de mai sus)!
Eu îl pot lesne înțelege pe socialistul român: e bine să ai pașaport cu care să poți circula prin toată lumea nestingherit, să fii om în rând cu toată lumea bună. Te mai poți curvi atunci când banul direct de la Kremlin îți vine de dragul unei vacanţe pe Coasta de Azur sau la Veneţia... Dar ăștia sunt câțiva, cu Dodon în frunte! Restul – ce aveți din asta? În afară de lenta de colorado și câteva gazete cu mutra lui Dodon, Usatii sau Shor cu ce rămâneți? Pensia minimă socială în România e de 150 Euros. Asta face exact 3.000 de lei moldovenești! Vă dați seama câtă „grecikă cu tushonkă” face asta?...
Apropo, despre interes care, după cum se știe, poartă fesul. Personal, nu al statului independent moldav... Iată, spre exemplu, povestea cu autobuzele despre care vă scriam și săptămâna trecută: aflăm că aceleaşi autobuze au fost cumpărate de către primăria Duşanbe din Tadjikistan cu 85.715 Euros per vehicol, iar Chișinăul a plătit tocmai 130.000 bucată! Bani ai contribuabilului, nu din buzunarul cuiva. Iar compania din România a fost din nou descalificată, chiar dacă avea o ofertă mai avantajoasă!...
Sau alt exemplu: durerosul gazoduct Iaşi - Chişinău, care (din nou!) a fost inaugurat săptămâna trecută... Pariez, că până ajunge gaz pe el până la Chișinău, vor dispare și zăcămintele de gaz natural din subsolurile Terrei. Și că vom mai asista la vreo 4 – 5 inaugurări de acest gen pe viitor...
Bineînțeles, noi putem să ne indignăm de planul de federalizare a Moldovei prezentat de către Dodon la Munchen sau de faptul că a plecat de acolo direct la Moscova și nu a venit la Chişinău, dar acesta e Dodon. Ambasada de la Moscova nu este oare în subordonarea MAEIE? Cum de s-a ajuns să se deschidă reprezentanță propagandistică socialistă în incinta ambasadei?
Sau ce a împiedicat autoritățile să interzică deschiderea la Chișinău a unei filiale a „Comunitătii militar istorice ruse”? Ați citit care sunt prevederile statutare ale acestei organizații? Iată doar o mostră: „Воспитание граждан России, особенно молодежи и юношества, в духе любви, преданности и беззаветного служения Родине, уважения к Защитнику Отечества, Вооруженным Силам Российской Федерации.”... Combaterea instrumentelor de „război hibrid” ziceţi?...
În schimb, știm să luptăm împotriva participării la vot a cetățenilor proprii ! Săptămâna trecută ni se anunța cu pompă că cetățenii Repulicii Moldova vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate. Dar iată de votat cu același buletin în străinătate – nu, și gata! Candu mai trântește o enormitate la acest subiect: „Însă noi am fost criticaţi de OSCE, că nu avem voie să creăm condiţii diferite pentru cetăţeni. Dacă cetăţenii care locuiesc în Moldova votează cu acte valabile, aceeaşi regulă trebuie aplicată şi în cazul moldovenilor din Diasporă”. Păi, fă ce zici, omule! Lasă și în străinătate să se voteze cu buletinul sau cu buletin provizoriu (care poate fi eliberat în chiar ziua votului în RM)! Dar mai este aici un detaliu: Candu recunoaște direct că atât instituția „avocatului poporului” în persoana lui Cotorobai, cât și ditamai Curtea Constituțională au executat o simplă comandă electorală.
Reiese că acei care se tem de voturile din occident (pro-europene, prin definiție) sunt chiar acei care se declară „pro-europeni”? Să vedem însă cum vor contracara deplasarea masivă a alegătorilor, vădit anti-europeni, transnistreni (ilegală!) duminică. Cică directorii companiilor care au primit dreptul de a exporta în Rusia (via Dodon) au primit indicații să organizeze o participare cât mai masivă a alegătorilor în ziua alegerilor...
Cam atât. Rămâne să votați duminică. Și să vă gândiți bine care este interesul personal. Al fiecăruia. Căci pentru interesele celor care vă conduc am tot votat până acum... Mie unuia alegerea îmi pare simplă și evidentă.
Iar cireșica de pe tort din această săptămână am s-o trimit Autorităţilor vamale din R. Moldova și România care au anunțat că trei puncte de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leuşeni-Albiţa” și „Giurgiuleşti-Galaţi” for fi „modernizate”. Știți care este cea mai eficientă modernizare a lor? Dispariția! Să fie rase de pă fața pământului! Căci cum poate fi „modernizată” o aberație istorică?