A început, acum și oficial, campania electorală. De facto însă, dezmățul doar capătă o nouă amplitudine. Totul este nespus de trist. Ori nespus de vesel. Depinde cum priveşti. Eu unul prefer să râd.
Trei evenimente mi-au părut cu adevărat importante în săptămâna care s-a scurs. De la ele și vom începe fără pauză și fiorituri introductive inutile.
TRANSNISTRIA APRINDE FOCUL LA VARNIŢA Vă aduceți aminte cum, cu câțiva ani în urmă, civilii au împiedicat „miliţienii” din Transnistria să instaleze un punct de frontieră ilegal, adică să ne mai fure din pământ. Exact asta s-a întâmplat și acum la Varnița. De această dată nu s-au găsit viteji să-i oprească. Nici poliție, nici armată... Dar cel mai bizar au reacționat acei de la OSCE (ca să vezi, nu degeaba îi tot pomeneam în edițiile anterioare): ei au zis că nu vor reacționa decât dacă MAEIE îi „sesizează”. Că ei singurei cu ochii lori observatori nu văd nimic. Ceea ce MAEIE și face: sesizează, convoacă, cere... No, acum să-mi ziceți și Domniile voastre: e de plâns, ori – de râs?
MOLDOVA SE DEZICE DE EMIGRAŢI Bine, nu chiar de toți, doar de acei care au pașapoarte moldovenești expirate, lipsindu-i de dreptul de vot. Așa a decis CCM. (Vă dați seama, a ajuns Reşetnicov să decidă soarta moldovenilor!?) Am râde, dacă nu ar fi de plâns... Înainte de a continua, vă invit să citiți un prim text, desfășurat, despre această decizie (vă invit cu toată insistența, căci m-a costat și el o noapte. Ar fi păcat să nu dorm chiar degeaba). Voi zice aici ce nu am mai zis: sunt trei întrebări care ar trebui să ne intereseze referitor la această decizie: 1) Cum a fost ea luată? 2) De ce a fost ea luată? 3) Cum a fost motivată această decizie? La fiecare din aceste capitole s-ar găsi câte ceva de zis:
Cum de a ajuns ditamai CCM (ultima instanță, dacă poate ați uitat, deciziile căreia nu pot fi contestate) să decidă, scurtcircuitând orice altă procedură? Mihai Cotorobai, „avocatul poporului”, s-a străduit! Ceva l-a scurmat pe undeva. Interesele poporului, fără doar și poate. Nu știu, poate mi-a scăpat, dar nu țin minte să fi sesizat Cotorobai „înalta” curte referitor la expulzarea cetățenilor turci, de exemplu. Fain ambalat, să recunoaștem: cică ombudsman-ul cerea dreptate, să poată vota sărmanii emigrați cu buletinele, ca și cetățenii din țară. Presa anume așa și a relatat întâmplarea. Acum noi nu suntem chiar presă, haideți să nu dormim pe-o ureche și să deschidem sesizarea propriu-zisă. Și ce vedem acolo? Iată ce:
„Conform art. 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral, în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza pașaportului și a livretului de marinar. Prin această normă, IMPLICIT (evidențierea noastră), se interzice cetățenilor Republicii Moldova să voteze în aceste secții de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletine sau pașapoarte expirate (evidențierea noastră).”
Dacă nu ați priceput încă șmecheria, vă explic eu: nicăieri în Codul electoral nu scrie EXPLICIT că pașaportul trebuie să nu fie expirat! Acest vid și a permis de-a lungul anilor (2009, 2010, 2014, 2016...) să se voteze așa cum s-a votat, conform principiului „ceea ce nu-i explicit interzis e permis”. Anume Cotorobai este acel care a făcut o interpretare în chiar sesizarea adresată CCM! Mai departe CCM și-a făcut treaba care i s-a cerut.
Vom mai menționa că textul deciziei pe care au ticluit-o este o insultă vulgară și obraznică la adresa fiecărui emigrat! Anume despre asta am scris în articolul pe care vă invităm să-l citiți. Care este și răspunsul la întrebarea a treia cu care începeam acest paragraf.
Ne rămâne o nimica toată: la ce bun? Această interdicție îi vizează în primul rând pe emigrații în Occident (circumscripțiile 50 & 51, mai mult 50 decât 51) care, în marea lor majoritate, nu mai folosesc pașapoarte moldovenești. În aceste circumscripții, cu destulă certididine, vor câștiga candidați din partea opoziției pro-occidentale și asta indiferent de numărul alegătorilor. Dar să nu uităm că 50 de mandate vor fi distribuite partidelor! Un număr mai mic de voturi în Occident le poate lesne aduce 2-3 mandate guvernanților... dar și antieuropenilor! Nici nu vreau să mă gândesc că favorizarea votului antieuropean ar fi ceva facut deliberat... Și încă un detaliu: în R. Moldova se prea poate să avem circumscripții în care să voteze 20-25 mii de alegători... De tot. Dacă se va atesta o prezență masivă în Occident, ce credibilitate va avea repartizarea actuală a circumscripțiilor? Nu ar arăta frumos, nu-i așa?
AGRESIUNEA DE LA EDINEŢ Al treilea thriller al săptămânii s-a derulat la Edineţ, acolo unde Dinu Plângău, candidatul blocului ACUM, s-a plâns de agresiune fizică care ar fi avut loc chiar în fața comisariatului de poliție. Partea bună a istoriei este că Dinu Plângău a depus plângere la poliție. Mai departe cred că se întâmplă ceea ce se întâmplă de obicei: fiecare încearcă să scoată un profit maxim din istorie. Dinu probabil exagerează și dramatizează... Poliția probabil atenuează... Adevărul e undeva pe la mijloc. Cred că Dinu a fost cu adevărat agresat. Dacă nu fizic, verbal cel puțin. Ce înseamnă o amenințare de gopnici (în rusă) nu cred că trebuie explicat. Dar poliția nu poate să se facă că plouă! Agresiunea sau intimidarea unui candidat în campanie electorală (apropo, trebuie reconsiderată și intimidarea lui Munteanu la Orhei) nu poate fi mușamalizată decât într-o țară bananiară!
Şi acum să sărim prin chestii mai mărunte, dar poate nu mai puţin semnificative:
ROMÂNIA ESTE CEL MAI BUN PARTENER! Evidențe care trebuie strigate la tot colțul! Volumul schimburilor comerciale dintre R. Moldova și România a constituit, pe parcursul anului 2018, peste 1,4 miliarde de dolari, România fiind principala piață de desfacere pentru Moldova, iar Moldova – a treia (!) pentru România.
CANDIDAŢI UNIONIŞTI REFUZAŢI Ion Leaşcenco, Andrei Ursu și Alexandru Topolenco au primit un „niet” de la CEC. Din cauza semnăturilor. Toți trei afirmă că e decizie politică. Ne vom opri aici. Nu știm cine are dreptate. Dar vă recomand să le căutați declarațiile video. Și îi invit pe toți trei, la fel precum a făcut-o Plângău, să pornească procedura în instanțe. Altfel, va rămâne doar apă-n piuă.
BĂNCILE HUZURESC Băncile au înregistrat în 2018 un profit cumulat de 1,63 miliarde de lei! De parcă nici nu s-a întâmplat nimic... Ori poate chiar într-adevăr nu s-a întâmplat?... Frumos arată miliardul ăsta... Așa și-ți vine a-l fura!
DODON FACE SLUJ LA PUTIN Dodon cică iar s-a văzut cu Putin ca să-i ceară să scoată interdicția pentru mărfurile moldovenești și să-i amintească despre „amnistie” pentru alegătorii săi. Dar a primit-o în plex de unde nu se aștepta, de la un oarecare Kalinin care se declară capul diasporei din Rusia. Ăla, i-a atenționat pe moldoveni să nu-l creadă pe Dodon. Eu i-aș de dreptate. Lui Kalinin.
MAI MIC, DAR TOT DEFICIT Deficitul bugetului pe 2018 a fost mai mic decât era prevăzut. Se prevedea un deficit de 5 miliarde de lei. Dar a fost unul de doar 2,3. Vă las să priviți peste cifre. Pe mine mă bucură doar un singur lucru: încet-încet iese economia din tenebru... Vă dați seama ce-am huzuri, dacă totul ar fi la alb?
ARENA CHIŞINĂU SCOASĂ DIN BUGET Iată, de exemplu, ce buget am avea dacă totul ar funcționa legal și dacă toți ar fi egali în fața legii. Cică acei care vor construi Arena Chișinău nu vor plăti taxe statului. Fiindcă-i obiectiv strategic, nu foaie-verde!
Cam atât. Cireșica de pe tort din această săptămână am să i-o trimit lui Igor Grosu de la ACUM, dar și tuturor celor care au de gând să lupte înverșunat împotriva amnistiei capitalului după alegeri! Igor Grosu a zis chiar că-i o prioritate pentru el. Cunoaştem cel puțin o promisiune care va fi cu siguranță împlinită! De la sine. Căci „amnistia” respectivă e în vigoare doar până la sfârșitul lunii februarie.
Vă doresc tuturor să se împlinească și ale voastre promisiuni la fel de ușor!