Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 février 2019 2 26 /02 /février /2019 12:47
Salvaţi cuvintele, salvaţi!

Cred că a venit timpul să batem alarma ! Cu fiecare campanie electorală, cu fiecare nou ciclu al puterii (pur calendaristic, vorba vine, căci altfel de ciclicități se observă mai rar), pierdem irecuperabil din cuvinte. Și dacă tot scrie negru pe alb în textul imnului o-bucățică-național „Limba noastră-i o comoară” ar fi cazul să strigăm alături „Deşteaptă-te, române!”, căci se atentează și ne sărăcește tezaurul, acea piatră rară, care a fost „Pe moșie revărsată” (se pare că așa și a rămas, revărsată) în loc să fie bine băgată în tărtăcuța celor care calcă glia moșiei. Cu așa ritmuri, riscăm să rămânem fără cuvinte și în dicționar, nemaivorbind de vocabular, și așa la fel de scund ca și portmoneul (ca să vezi, există și aici o relație de cauză – efect!...).

Gândiți-vă bine: numai în ultimul timp am fost lipsiți de o serie de cuvinte pe care e practic imposibil să le mai folosești astăzi în discursul public... Fiindcă de fiecare dată când sunt rostite apare și un alt sens, poluant, iar deseori observi un zâmbet malițios pe fața interlocutorului, semn clar că în capul lui cuvintele au mai încolțit și neghină pe lângă grâul semănat de vorbitor. Lista e lungă și se tot îmbogățește, își lărgește arealul și contaminează până și interjecții...

Cine mai poate folosi astăzi cuvinte din șirul următor – principii, valori, soluție, capturat, acum, pas, da, pun – la fel de firesc și dezinvolt ca până la luarea lor la mozolit de către politicienii de la noi? Astăzi (mai nu am zis „acum”), rostind un discurs public, avansezi ca pe un câmp minat, nu cumva să alegi un cuvânt cu un set de seme suplimentare ce-i deformează noţiunea şi care poate fi decodat altfel decât ce a fost prevăzut iniţial.

Din rapturile mai recente: de acum (hic!) încolo nici măcar simpla afirmație „e logic” nu mai poate fi folosită... Deși, numărul ocurenţelor acestei sintagme în contextul Republicii Moldova e și așa destul de mic. Și acestea nu sunt decât exemple relativ noi, căci noțiunile importante, fundamentale chiar, au fost demult schimonosite: democrație, demnitate, libertate, verticalitate, integritate...

Eh, nu degeaba ne avertizau bătrânii că limbajul este material...

 

Din cele mai vechi, dar la subiect: "Topul cuvintelor grețoase" (2013)

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher