Una din caracteristicile perioadelor electorale, și nu doar la noi, este acel război mediatic al compromatelor care inevitabil se declanșează. Este o ocazie extraordinară, pentru noi, cei mici, dar atenți, să mai aflăm câte ceva nou despre „idolii” noștri. Războiul a început, dar a început cam molicel, sunt doar niște tiruri de test pentru moment. Bănuiesc că artileria grea și cuirasaţii vor fi lansați puțin mai târziu. Că doar nu vom considera materialul lansat de Chirtoacă împotriva lui Năstase referitor la afacerea Air Moldova drept ceva nou? Sau reportajele despre vilele lui Plahotniuc? Sau, spre exemplu, noutatea despre legăturile dintre Platon (a se înțelege serviciile speciale ale rușilor) și apelul lansat de către Maia Sandu FMI-ului de a sista finanțarea Republicii Moldova? La urma urmelor nu are această legătură mare importanță. Dacă ar fi făcut-o din capul ei și nu coordonat cu rușii (ceea ce trebuie încă dovedit) ar fi fost mai bine? Ar fi trebuit să avem o altă opinie despre acel apel (am tunat și fulgerat suficient de mult pe timpuri despre asta...)?
Iar ca să dedramatizăm sau să decontextualizăm (referitor la campania electorală de la noi), v-aș îndemna să reconsiderați susținerea acelui apel de către Siegfried Mureșan... Sau sistarea finanțărilor Republicii Moldova de către UE. Ce forţă malefică îi îndemna pe unii deputaţi europeni să combată cu atâta înverşunare susţinerea macro-financiară a Moldovei?... Ce contează dacă vor apare materiale sau scurgeri că ar fi fost și ingerenţe rusești pe acolo (mai bine zis, contează, dar din cu totul alt punct de vedere) ori ba? Ceea ce ar trebui să ne intereseze în primul rând este propria atitudine, propria opinie asupra realității și propria înțelegere a proceselor regionale.
Și ca să revenim în contextul nostru: ce importanță are dacă au fost plătiți ori influențați de ruși acei de la PAS sau DA din moment ce liderii mișcării fac apeluri către FMI de a sista colaborarea cu RM sau din moment ce apar pe scenă alături de un Usatîi sau un Dodon? Există tabuuri care nu pot fi transgresate, nici măcar din prostie! Da, vin alegerile. Fiecare va vota în funcţie de propriile convingeri şi ar fi păcat să vă lăsaţi influenţaţi acum, pe ultima sută de metri... Dar şi mai mare e păcatul dacă nu aţi tras concluziile necesare până acum. În acest caz toată această canonadă electorală vă priveşte. Priviţi şi îngroziţi-vă! În ceea ce mă priveşte, eu mă distrez!
Și încă un detaliu, dar probabil cel mai grav și mai periculos: nu știu cum se face, dar acest război al compromatelor nu lovește decât în forțele care se declară (măcar și de ochii lumii) pro-europene...
Dar există în această țară localități în care puterea a încremenit în mâinile celor peste care orice material compromițător sau incapacitate administrativă curge că apa peste gâscă. Priveam un reportaj publicat marți de NordNews.md. Cu toată înțelegerea de care pot da dovadă, dar de când mă țin eu minte iernile au fost o adevărată calamitate în orașul Bălți... De câte ori n-am mers iarna pe jos până la facultate din cauza că nu circula transportul?! Dar asta a fost cu 25 de ani în urmă! Astăzi lucrurile nu s-au mișcat din loc. Presa a publicat nenumărate materiale despre Usatîi, chiar și despre Grigorişin... Degeaba! Săptămâna trecută au tot apărut materiale despre candidați socialiști care sar la bătaie, care încasează milioane din centre raionale... Credeți că acest lucru va influența cumva votul electoratului socialist? Luați-i la rând pe fiecare din acei care s-au adunat în fața președinției săptămâna trecută și încercați să-i convingeți să voteze altfel... Iată un subiect asupra căruia chiar merită să ne gândim bine. Foarte bine... Şi nu doar să ne gândim!
VOTUL ÎN STRĂINĂTATE Săptămâna trecută a fost comunicat nr. secțiilor de vot în străinătate: vor fi 125. Mai multe decât data trecută. Protestele opoziției referitoare la localizarea și numărul secțiilor de vot îmi par puțin justificate, deși ei anume asupra acestui aspect au pus mai multă emfază. Mult mai grav, însă, îmi pare acea intenție bănuită a autorităților de a interzice votul în baza pașapoartelor expirate. ACUM a menționat acest lucru (numai că, ținând cont de calitatea relației lor cu „puterea”, nu există cale mai sigură de a obține un refuz decât să ceri ceva prin intermediul celor de la „ACUM”), dar din partea observatorilor nu prea am văzut mesaje îngrijorate. Desigur, a cere să deschizi mai multe secții de vot în Rusia, țară în care nu există cultură democratică și care are interese vădite (și eu nu le-aș califica de „prietenoase”) în Republica Moldova, e mult mai important în opinia lor...
Argumentele aduse de Candu în cadrul unei emisiuni televizate (cică ei nu ar dori să încurajeze emigrația ilegală) sunt total aiurea și nu țin nici la cea mai mică critică. În primul rând, nu există o legătură între validitatea pașaportului moldovenesc și legalitatea aflării „în altă țară”. În al doilea rând, ce are legalitatea aflării în altă țară cu dreptul cetățeanului de a vota? În genere, în condițiile în care se efectuează o înregistrare electronică, alegătorul nu ar trebui decât să prezinte un document (oricare ar fi el) cu numărul său de identitate care să demonstreze că el este el și nu un altul. Atât. În aceste condiții validitatea actelor nu are nicio importanță, la fel precum și ştampilarea pașaportului, de altfel.
Numai că o participare masivă a „străinilor” la vot ar arăta foarte urât, căci ar turna apă la moara celor care critică vehement sistemul electoral actual și reprezentativitatea deputaților. Ne-am pomeni cu un deputat ales din 60 – 70 de miii de voturi față-n față cu unul care ar fi ales într-o circumscriptie cu doar 10 – 15 mii de votanţi... Apropo, Candu înțelege foarte bine că îndrugă prostii. Spre deosebire de mulți alți politicieni, el nu știe să mintă la TV. Are o prestație impecabilă atunci când spune ceva perfect valabil și justificat și devine jalnic atunci când încearcă să aburească publicul. De aia și-mi plac interviurile lui!
ROMÂNIA – 160 DE ANI În 1859 două principate române, Moldova și Țara Românească îl alegeau pe Alexandru Ioan Cuza domnitor. Nu, nici atunci „situaţia internaţională” nu era prielnică. Dar Unirea s-a făcut, iar România există și astăzi! Fiindcă orce nu ni s-ar spune de la televizoare, nu „marile puteri” decid cu adevărat. Nimeni, în afară de noi, nu ne poate uni! Dezbina – da. De fapt, cam asta și se întâmplă...
OSCE ŞI COSMOSUL Eu în locul guvernului Republicii Moldova aș merge în fața europenilor, NATO, ucrainenilor, americanilor și le-aș zice ceva de genul: „Republica Moldova apreciază efortul continuu al OSCE de a le intra în voie celor de la Tiraspol și de la Moscova. Noi suntem gata nu doar să le acordăm „statut special” precum vrea OSCE, ci să le dăm și independență precum vrea Tiraspolul, după modelul slovacilor, țara șefului OSCE, care s-au despărţit cândva de cehi. Restul ne interesează mai puțin, inclusiv declarațiile lui Puşkov, care zice că Transnistria este pământ rusesc, inclusiv prezența unui arsenal militar gigantic cu armament vechi, în stare dubioasă, inclusiv prezența militarilor ruși în condițiile unui focar militar deschis în Donbass... Noi intenționăm să punem graniță pe Nistru și s-o securizăm în măsura posibilităților noastre. Succese mari vă dorim în dialogul cu Tiraspolul, dragi parteneri și vecini!”. Aș fi curios să văd care ar fi reacțiile.
LOCURI CĂLDUŢE Încă nu toate locuşoarele călduțe au fost repartizate la rude și neamuri. Mai sunt câteva posturi la ANRE. Deputatul Ștefan Creangă, președintele Curții de Conturi Veaceslav Untilă, ex-vicepremierul Octavian Calmâc și deputatul Eugen Carpov sunt candidați. Eu zic că va câștiga Calmâc. Pariem? De asemenea, CCM a validat tocmai 5 mandate noi de deputat, cu toate că nu se prevăd sesiuni parlamentare până la alegeri! 3 pentru PDM și 2 pentru PCRM. De lucrat cu siguranță că nu vor lucra, dar pensii de deputat cred că vor avea! Cum credeți, am dreptate?
PRIHVATIZĂRI ELECTORALE Din categoria tradițiilor electorale naționale mai fac parte și privatizările sau vânzările obiectivelor economice importante. Poate că au fost mai multe, dar voi menționa doar două: „Moldinconbanc” și „Tutut CTC”. Banca a fost cică vândută unui investitor european. Numai că numele acestui investitor, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, nu prea insuflă... încredere. O fi fără îndoială doar o chestie de consonanță, căci cine ar putea să nu aibă încredere într-un holding din Bulgaria? Apropo, eu am o colegă de birou din Bulgaria. Ea mi-a zis că firma este serioasă. Nu știu dacă s-o cred: chestie de doverie, pe semne. Dar și mai misterios este noul proprietar al „Tutun CTC”. Ia, să-mi spuneți: a auzit careva de „I.C.S. LE BRIDGE CORPORATION LIMITED S.R.L.”? Păi nici eu nu am auzit. În rest, de ce nu am avea doverie?... Şi săptămâna trecută ne cerea unul de la Chişinău să avem încredere. Ori totuşi doverie?
Iar Cireşica de pe tort o voi trimite săptămâna aceasta la Cahul, Curții de Apel, acolo unde trebuia să fie judecat Ilan Shor. Dar ședința de judecată a fost din nou amânată! Pentru 20 februarie, cu 4 zile înainte de alegeri. Acum amânarea s-a întâmplat din motiv că „expertiza financiar-contabilă dispusă anterior de către instanța de judecată nu este finalizată”. Fabulos! De-a dreptul fabulos!
Iar România a și pus de-o parte 3 milioane de euros pentru renovarea grădinițelor din stânga Prutului în anul 2019.
*Doverie – rom: încredere