Nu ai cum să vorbești despre evenimentele săptămânii trecute fără a pomeni despre 1 decembrie, Ziua Națională a României, punctul culminant al acestui an în care sărbătorim, comemorăm sau… tânjim după Centenar. Greul evenimentelor comemorative a avut loc la Alba Iulia. Dacă am sta și le-am înșira aici pe toate câte le-a făcut România pentru Republica Moldova în acest an care, iată, se scurge, nu ne-ar mai rămâne loc pentru altceva. De la activitatea echipelor SMURD, sutele de grădinițe și școli reparate și până la ajutor macrofinanciar!
Multe ar fi putut face și Republica Moldova, câte ceva a făcut ea, nu zic ba, mai ales acolo unde era doar de acceptat daruri fără a sufleca mult mânecile, dar... Parlamentul a fugit de-a lungul anului de tot ce conține „limba română” în text, chiar dacă 74 din deputați sunt cetățeni ai României, conducta de gaz așa și a înghețat la Ungheni, iar (și acesta era poate cel mai important lucru!) televiziunile românești așa și nu pot fi văzute decât de privilegiații din municipiile mari... Nu voi fi capabil nici să pomenesc toate ceremoniile cu ocazia Centenarului, dar două evenimente m-au marcat în mod deosebit: copiii din România și din Republica Moldova care și-au cântat „Deşteaptă-te, române” peste Prut și pelerinajul lui Ion Mărgineanu (75 de ani) până la Alba Iulia... M-au bucurat sorocenii și bălţenii. Păcat că li se acordă prea puțină atenție în presa centrală, deși pe Deschide.md văd din ce în ce mai des știri de la Bălți, iar asta mă bucură cu adevărat.
ŞI TOTUŞI, CUM STĂM CU UNIREA? Curaj.net de pe FB mi-a adus aminte de un sondaj din martie 2014, realizat cică atunci de Centrul Român de Studii și Strategii. Sondajul afirma că 52% din moldoveni își doreau Unirea. Aveți cumva impresia că numărul lor a diminuat de atunci? Mă rog, putem desigur lesne zice că e o făcătură, dar... majoritatea covârşitoare a persoanelor din anturajul meu, de exemplu, își doresc Unirea. Dar poate că anturajul meu este unul cu totul excepțional. Al Domniilor voastre cum este? Și dacă chiar suntem majoritari?... Visuri, visuri... Dar atunci cu acea mie de cereri de cetățenie pe care le primesc consulatele României zilnic cum rămâne? Astea sunt cât se poate de reale! Tare-i bine-n România! Și în UE! Întrebați de acei 74 de cetățeni ai României, deputați în Parlamentul Republicii Moldova!
SONDAJ BOP Apropo, despre sondaje. Cică 40% din Moldoveni și-ar dori ca Republica Moldova să facă parte din nou din Uniunea Sovietică. Plauzibil. Vorba aia: „Tot mai bine-a fost atunci”. Cu atât mai mult că majoritatea vor totuși în UE nu în UV. Același sondaj îl scoate pe Dodon în frunte la capitolul încredere. Doar cu 15%! În oricare țară sănătoasă acest scor este unul zdrobitor pentru o personalitate politică. 53,6% zic că nu au încredere în nimeni... Și aceasta este cifra care trebuie reținută, nu faptul că dodon e în frunte. La fel precum și faptul că 75% din respondenți nu au numit pe nimeni „erou al timpurilor noastre” și nu faptul că 4% l-au numit pe Putin, iar 1,8% - pe Stalin (procentaje destul de încurajatoare, de altfel)... Dar presa vrea senzațional și bagă portrete cu Ștefan, Putin și Stalin în față...
UE AJUTĂ TRANSNISTRIA UE este mărinimoasă. Îi ajută pe toți. Chiar și pe acei care o ponosesc și fac totul pentru a o dezmembra. Chiar și pe acei care nu-și respectă nici acele mizerabile promisiuni făcute tot lor, negociatorilor europeni. Moldovenii așa și nu au acces la pământurile lor... Cică guvernul le va plăti câte 700 lei pe lună drept despăgubire. Avere, nu foaie verde (chiar dacă nu-i deloc sigur că ar fi câştigat mai mult lucrând pământul)! Iar exporturile Transnistriei către UE au crescut cu 42%... Asta zic și eu forță negociatoare și clarviziune! Strategie geopolitică şi expertiză!
CANDU – ÎN SUA După ce l-a amenințat pe Dodon că poate fi destituit până la sfârșitul anului, ceea ce nu-i deloc exclus, la o adică, Adrian Candu a plecat în SUA. Iar Dodon – la Moscova. Uite-așa o bătălie navală moldovenească...
REFERENDUM LA ALEGERI După cum promitea Plaha, vom avea și referendum în ziua alegerilor. Cu tocmai două întrebări, ceea ce e deja o aberație. În principiu în lumea bună nu se cuvine să amesteci scrutinele... Și nici referendumuri cu mai multe întrebări nu se fac. O întrebare din cele două este extrem de populistă şi va exploata neîncrederea absolută în politicieni a cetățenilor: dacă ei acceptă să se micșoreze numărul de deputați până la 61. Am căutat câteva cifre pentru a vedea ce se întâmplă în alte țări europene comparabile. Iată deci ce avem:
- Croaţia: 4,17 mln populaţie, 151 deputaţi, 27616 cetăţeni per deputat
- Moldova: 3,55 mln, 101 deputaţi, 35149 cetăţeni per deputat
- Albania: 2,88 mln, 140 deputaţi, 20571 cetăţeni per deputat
- Lituania: 2,87 mln, 141 deputaţi, 20355 cetăţeni per deputat.
(Vom elimina Bosnia și Herzegovina din ecuație căci ei au un Parlament cu două camere, deci e cam greu de comparat. Vom aduce totuși cifrele: 3,52 mln. 42 + 15 deputați, 83810 sau 61754 cetățeni per deputat în funcție dacă calculăm doar camera de jos, aleasă prin vot proporțional sau ambele). Media europeană la capitolul cetățeni reprezentați de un deputat este de 37150. După cum vedem, nu există niciun motiv în afară de populism ieftin și concentrarea puterii pentru a diminua numărul deputaților în Moldova. Dar cine să asculte?...
AVEM BUGET! Înainte de a pleca, Parlamentul a votat bugetul pentru 2019. L-a votat și-i bun votat, ce să mai transpirăm aiurea?... De parcă cineva se mai uită pe cifrele astea... E și acesta cu deficit, ca și toate celelalte de până acum. Ne vom bucura că se adună mai mulți bani la buget. Cu tocmai 14% față de anul trecut!
LA CCA E PE VECHI Vorbeam mai sus de TVR. De nenumărate ori am vorbit despre omniprezența propagandei putiniste în spațiul mediatic moldovenesc... Pentru ca să se schimbe cu adevărat ceva, am avea nevoie măcar pe undeva de oameni curajoși... Măcar la CCA. Ar trebui, dar nu-i de unde. Aceleași persoane. Corneliu Mihalache revine la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. El a mai fost membru CCA în perioada 2006-2012, deținând și funcția de președinte. Insubmersibili!.. Iar noi vrem TVR...
CHIRTOACĂ – PREŞEDINTE PL Dorin Chirtoacă, marea speranță a politicii moldovenești în sfârșit a devenit președinte. Nu al țării, doar al PL-ului. Mulți îl vedeau președinte al țării, nu al PL-ului...
DIPLOME FALSE Israelul a demantelat o rețea de medici cu diplome false. Încercați din trei ori să ghiciți din ce țară provin falsurile. Recunoașteți că ați ghicit din prima: din Republica Moldova!
EPILOGUL MERELOR „Nu am aruncat niciun măr. .... Pur și simplu eu le-am cărat în marginea livezii, ca să vină mașina și să îi fie mai comod de încărcat. Au mai întârziat mașinile, pentru că erau doar două mașini de la întreprinderea de la Orhei și ei mi-au spus să aștept”, declară Valentin Secrieru, proprietarul merelor. „După ce am scris despre tonele de mere care putrezeau la marginea satului Găureni din raionul Nisporeni, a comentat această bătaie de joc de săteni și tânărul Ion Secrieru. Ce a făcut BRIGADA criminală? A trimis „cumpărători” la agricultor, care i-au plătit bănuți pentru kilogramul de mere, impunându-l să spună că merele nu erau lăsate la marginea satului, ele așteptau să vină mașina, pentru a fi încărcate.” îi răspunde Maria Ciobanu. Ei, și cum să-i dai de capăt? Nu știu cine are dreptate. Dar eu zic să mai postați poze cu mere, dacă găsiți! Poate îi ajutați astfel pe gospodari să-și vândă roada.
Cam astea au fost... CIREȘICA DE PE TORT până în ultimul moment îi era predestinată fostului viceministru de externe, Valeriu Ostalep, care a depus plângere la poliție precum că cineva arbora drapelul României. Eu zic că poliția ar trebui să-i satisfacă cererea și să creeze un caz de jurisprudență. Apoi în baza acestei hotărâri să scoată toate drapelele rusești din țară! Nu-i bai, noi ne vom mulțumi și cu tricolorul cu găină pe el, căci ne reprezintă... Ziceam „până în ultimul moment” căci a sosit o noutate – trăsnet! Cică Marian Lupu ar putea deveni noul președinte al Academiei de Științe! Să vedeți ce culmi va atinge știința Moldovei! De doi metri! Vom trimite rachete până la soare, dar le vom trimite noaptea – să nu se topească! Așteptăm confirmare. Dacă nu, poftă mare, tovarăș Ostalep!