Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 novembre 2018 1 05 /11 /novembre /2018 10:47
Săptămâna în care s-a prins „Lăstăraşul”

Au ucrainenii un serial comic, realizat de către o trupă celebră (ceva care seamănă cu Divertisul de pe timpuri din România), „95 Kvartal”. Serialul se cheamă „Sluga naroda”. Îl cunoașteți cu certitudine și nu voi insista. Dacă nu, îl găsiți pe Youtube. Întreg serialul e destul de meseriaș și merită văzut, dar un monolog din acest serial e cu adevărat antologic: „Как украинцы становятся хохлами”. Va invit să-l priviți dacă nu l-ați văzut încă. Și chiar dacă-l cunoașteți, nu strică să-l revedem iar și iar... De ce zic asta? Fiindcă săptămâna trecută o bună parte din news-feed a fost ocupată de afacerea AO „Lăstăras”. AO înseamnă Asociație Obștească. Care se află în curtea grădinitei 199. Știți, una din alea care adună bani de la părinți... Și părinții duc și duc. CNA a găsit de la această „asociaţie” bani, apartamente, mașini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o scoală privată... Apoi lăstăraşii care umblă la aceste grădinițe cresc mari și se prefac în adevărați stejari ai statalității Republicii Moldova, cu toate atributele pe care le cunoaștem și care ne scandalizează, cel puțin de ochii lumii.

VIOLATORUL E OK Un alt caz: medicul obstetrician, Scarlat, a fost închis pentru luare de mită. Schema clasică: nașteri conform tarifelor (hai să fim onești, fiecare din noi le cunoaște și le practică!). Scarlat e închis în izolator, iar foștii lui pacienți protestează ca să fie eliberat. Iar alt „medic”, acel care viola 16 paciente cu deficiențe mintale, un oarecare Florea, e în libertate, chiar dacă a fost acuzat la 13 ani de închisoare. Eu nu zic că Scarlat ar trebui neapărat eliberat, deși nu văd la ce ar servi încarcerarea lui. Dar, fiți de acord, când pui aceste două cazuri cap la cap, ceva parcă nu-i în regulă!

INTOXICAŢI DEFINITIV O altă tragedie, care e destul de semnificativă și ea. La Cantemir au decedat trei copii din cauza că s-au intoxicat cu niște chimicale, insecticide folosite absolut neregulamentar de către... bunelul lor. Ignoranță, lipsă de responsabilitate care ucide... Timp de zeci de ani puterea sovietică ne-a otrăvit pământurile și apele și am ajuns la sfârșitul anilor 80 să nu mai avem practic fântâni cu apă potabilă. De câțiva ani aceste procese au reînceput și mai abitir, cu substanțe mai toxice, mai perfomante, mai moderne... Fără niciun control, fără nicio limită. Și ne-o facem cu mâinile noastre, nu vine niciun gosplan la țăran în casă cu căldărușa de insecticide. Bunelul tratează grâul și își omoară nepoții... Ați văzut cum arată dealurile și ogoarele țării? Felicitări, tovarăși! Noua colectivizare a reușit!

VLADIMIR & VLADIMIR Continuă jocul bisericilor. Care este mult mai mult decât o afacere religioasă. Căci biserica rusă este fără îndoială unul din cele mai eficiente instrumente de menținere a influenței asupra unui teritoriu. După secesionismul bisericii ruse, BOM trebuie să aleagă. Kiril nu a vrut să-și asume niciun risc și a anulat vizita în Moldova. În schimb, a fost vizitat de Dodon. Iar Putin l-a decorat pe Vladimir cu medalia Prieteniei. Încearcă să-l seducă? Putea totuși să-i dea un ordin, nu doar un migdal. Eu în locul lui Cantarean m-aș simți jignit. Dar și mai interesantă a fost acea campanie de denigrare a BOR (R de la România nu de la Rusia în această propoziție). BOR a făcut o declarație în care a chemat Constantinopolul și Rusia să caute căi de a soluționa „chestiunea ucraineană” păstrând unitatea bisericii ortodoxe. Imediat propaganda putinista a declarat că BOR nu susține autocefalia Ucrainei. Bineînțeles fake-ul a fost preluat și tirajat pe larg, inclusiv în România și Moldova...

CSI FOREVA! Și dacă nu ne-am face-o și cu mâinile noastre... Săptămâna trecută ministrul nostru de externe a declarat că nu există contradicție între acordul cu UE și faptul că Moldova mai este încă membru CSI... Și aș vrea eu să-i spun că nu-i contradicție, ci de-a dreptul incompatibilitate, dar nu cred că asemenea discuții sunt de competența unui ministru din Moldova. Fie el și de externe.

ROMÂNIA ON TOP! Lui Ulianovschi i-aş recomanda cu insistenţă să citească această propoziţie: „România va beneficia în perioada 2021-2027 de o creştere cu peste 7 miliarde de euro a finanţărilor din cadrul Politicii de Coeziune în viitorul cadru financiar multianual.” Desigur, nu sunt deloc convins că-i va înțelege sensul. Pentru mulți nici faptul că Pământul e rotund nu este o evidență, la fel precum și multe alte lucruri firești. Iar aici vorbim de geopolitică, oportunități, dezvoltare, avantaje economice... E, totuși, complicat.

LIMBA ROMÂNĂ NU SE DISCUTĂ A picat și această inițiativă de modificare a Constituției. Doar 21 de deputați au votat pentru ca subiectul „limbii române” să fie introdus în agenda Parlamentului. Să reamintim că majoritatea deputaților sunt cetățeni români, inclusiv din acei socialiști.

SURPLUS LA BUGET Nu se întâmplă prea des în istorie. Nici în a noastră, nici în a celorlalte state. Anul acesta vom avea un buget excedentar. Probabil acest lucru și îi face într-atât de trufași pe guvernanți, dar ei ar trebui să țină cont și de mulți alți indicatori, măcar și de acel al PIB per capita care e de 10 ori mai mare la vecinii de peste Prut decât la noi, pentru a putea jubila cu adevărat. Nu le-ar strica nici să țină cont de tendințele și evidențele lumii moderne, pentru a asigura o dezvoltare perenă... Dar atunci când nu vezi contradicții în a fi membru CSI cu logica elementară, te bucuri și de acele 380 de milione de lei.

SHOR IAR SCAPĂ UŞOR Surplusul la buget ar fi putut fi și mai mare, cu 200.000 de lei, cel puțin, dacă justiţia ar fi aplicat legea. Săptămâna trecută Ilan Shor a fost condamnat contravențional pentru finanțare ilegală a partidului său ca urmare a sesizării făcute de Anatol Şalaru de la PUN. Shor va trebui să achite o amendă exorbitantă de 9000 de lei (450 de euros, wow!). Însă acei 200.000 de lei nu au fost confiscați (așa prevede legea), iar inculpatul, tradițional, la judecată nu s-a prezentat.

Cam atât. Cireşica de pe tort am sa i-o trimit... la drept vorbind nici nu știu cui anume, dar voi menționa doar isprava: cică Moldova s-ar opune Marii Britanii, dacă e să-i credem pe acei de la The Economist într-un dosar la OMC. Potrivit autorului, „poziţia Republicii Moldova poate fi explicată prin jignirea personală adusă consilierului economic al Moldovei la OMC, Cristina Cojocaru (nota bene: soţia ministrului Ulianovschi), căreia în 2017 Marea Britanie i-a refuzat deschiderea vizei”. Uite-aşa, fraţilor! Cu statalitatea noastră nu te joci!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher