Săptămâna trecută cea mai importantă noutate pentru Republica Moldova a venit din… Turcia. Din păcate, ea nu este despre revenirea eventuală a profesorilor liceului „Orizont” acasă, la copiii lor, ea nu este nici despre Erdogan, care totuși ne va „onora” cu o vizită. (Sunt curios dacă vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare). Din fericire, această noutate nu are nimic în comun cu factorii de decizie din Moldova, de aceea este une foarte bună, inclusiv și pentru Moldova. La Istanbul a avut loc Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol la care s-a discutat acordarea autocefaliei bisericii din Ucraina. Tomosul așa și nu a fost acordat, dar e ca și făcut, chiar dacă rușii mai o șansă: dacă reușesc o „rebeliune” în chiar sânul bisericii din Ucraina (probabilitate deloc neglijabilă, de altfel). Cu toate acestea, dacă ucrainenii respectă „procedura” și-l numesc pe Filaret mitropolit, tomosul le va fi acordat cvazi automat. Este, fără îndoială, cea mai dură lovitură adusă influenței ruse în Ucraina, mult mai semnificativă decât ieșirea din CSI sau denunțarea acordului de prietenie și colaborare cu Rusia. Biserica rusă bineînțeles că se opune categoric și chiar amenință să facă secesiune și să nu să se mai „supună” Constantinopolului. Moldova, din păcate, nu face nici câr nici mâr și rămâne sub papucul Moscovei, înfundându-se şi mai mult în absurditate... Toate bune, dar eu, iată, mă întreb: dacă se desprinde biserica rusă, oare ce va face sărmanul Dodon? Cum va mai merge el să facă poze în izmene albe pe muntele Athos? Și reiese, deci, că „darurile” lui au fost zadarnice? Ori le va cere înapoi?
20 DE KM Aceasta este distanța la care pot ajunge rachetele instalațiilor „Grad” de 122 mm, nouă-nouțe, atât ca model cât și ca fabricație, care au fost prezentate de către Transnistria săptămâna trecută. Cică ar fi fost produse la Tiraspol. Nu avem dubii: după cum bine se știe Tiraspolul este un fel de mecca în tehnologii și inovații. Numai că ele seamănă toate cu cele rusești. Telepatie? Teleportare?... Întrebare adresată şi vecinilor din Ucraina, printre altele. Aș mai vrea să-i întreb şi pe europeni: pe Kamazurile care poartă lansatoarele „Grad” se pun plăcuțe neutre, nu? Conform acordurilor recent semnate?
ZILELE NATO LA CHIŞINĂU Iar la Chișinău au avut loc zilele NATO. Când ai așa industrii dezvoltate peste râu, cum să nu te bucuri de prieteni?
ECONOMIE POLITICĂ Doar două cifre: una bună și una nu prea. Să începem de la cea nu prea bună. FMI zice că vom crește în 2018 cu 3,8%. Chiar dacă e mai bine decât prognozele din aprilie (3,5%), pentru o economie precum acea a Republicii Moldova această creștere este ridicolă, sinonimă cu stagnarea. România a crescut în 2017 cu 6,9%, iar acest an bugetul a fost făcut având drept bază (iar pentru buget previziunile de regulă sunt considerate pesimiste) o creștere de 5,5%. Pentru Ucraina, țară în război, același FMI prevede o creștere de 3,5% pentru 2018... Lamentabilă performanță a Moldovei!... Iar partea bună este că 69,3% din exporturile Moldovei au plecat spre UE! Pe bune, eu demult am impresia că dacă nu ar exista autoritățile statului R. Moldova, economia ar duce-o mult mai bine... Restul concluziilor vi le las: cifrele vorbesc elocvent.
BENZINĂRII FĂRĂ TAXE În materie de inovații în ale hoțiilor și șmecheriilor Moldova e în topul topurilor! ZdG publică săptămâna trecută un material interesant și evocator despre cum a ajuns să fie votată legea despre benzinăriile duty-free. Amendamentul la lege a fost propus de Vladimir Cernat, deputat „neafiliat”, dar intrat în Parlament pe listele PL-ului din care a ieșit în 2017 împreună cu un alt grup de deputați „rebeli”. Prin comisii amendamentul a trecut ca prin unt (acei întrebați au zis că au lipsit, căci, mdeh, la ce să muncească un deputat?), a fost semnat și de Dodon (care o face pe niznaiul și zice că nu știe ce a semnat), iar beneficiar va fi Ilan Shor, care se mituia cu Vlad Filat, capul PLDM-ului, și executa „furtul meleardului”, dar pe care justiția moldovenească, controlată cică de „holding”, nicidecum nu ajunge să-l judece; Shor, românofobul, pentru care cântă actualmente starul nostru național Anastasia Lazariuc, cea care locuiește în România; Shor care făcea nuntă în aceeași sală în care se țineau ședințele Parlamentului, ditamai Palatul Național... Frumos tablou, nu-i așa? Ameţitor!
ZIUA NAŢIONALĂ A VINULUI a ajuns la a 17-a ediție! Este un eveniment care-mi pare important, chiar dacă deseori felul în care este sărbătorită ne scoate la iveală hibele noastre tradiționale, deseori departe de a fi prezentabile. Apropo, recent am descoperit câteva vinuri care chiar m-au încântat. Cred că e pentru prima dată când pățesc asta cu vinurile din Moldova. Deci, se poate?
CORUPŢIE LA DREPT Unde îşi fac studiile acei care ar trebui să lupte cu corupția? La Drept, așa-i? Decanul Facultătii de Drept de la Universitatea de Stat, Sergiu Brânză şi unul dintre avocații lui Filat, Viorel Berliba, au fost reținuți într-un dosar de corupție. În afacere e implicat și deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi. Buni dascăli, n-ai ce zice! Şi cam de ce le-ar fi elevii mai breji?
JUDECĂTORI – ALEŞI DE POPOR? Dar ce-ați zice dacă ați putea să alegeți judecătorii? Anume asta a propus Plahotniuc! Știți pentru cine aș vota eu? Pentru unul care ar zice că i-ar băga pe toți la pușcărie! Nu, chiar mai bine: care i-ar spânzura pe toți! Știți vorba aia: „Stalina na nih net!” Ce perspective se deschid! Că știe ori că nu știe carte, că știe ori nu legile, ce mai contează? Iar dacă mai dă cineva și-o rublă pe de-asupra, ori un sac cu cartofi, ori măcar o „grec’kă cu tuşonkă”, de ce să nu votez omu’ potrivit? Gluma-i glumă, dar dacă se întâmplă astfel la alegerile parlamentare, de ce s-ar alege altfel judecătorii?!
O BOMBĂ A DETONAT Săptămâna trecută o butelie cu gaz lichefiat a explodat într-un bloc cu multe etaje de la Chișinău, spulberând trei apartamente și patru vieți omenești... Acum, fiecare să pună mâna pe inimă: chiar sunteți cu adevărat surprinși? Sunt convins că practic fiecare din acei care locuiesc în Moldova au câte un exemplu-două personale de situații când au fost foarte aproape de o catastrofă similară... Atunci când trăiești printre bombe, din când în când câte una mai detonează.
Cam atât. Cireşica de pe tort am s-o trimit în această săptămână la ANI (Autoritatea Naţională de Integritate) pentru a-i felicita pentru acei trei noi inspectori recrutați: Vladislav Gorceac, Alexandru Stavinschi și Ion Crețu. Sunt probabil persoane absolut remarcabile dacă au beneficiat, fiecare din ei, de donații de mii de euro fiecare anul trecut! Și dacă nu vă donează nimeni nimic e probabil din cauza că nu o meritați. Iar campion la capitolul integritate și compatibilitate e Vladislav Gorceac, soția căruia a fost angajată la „preşedinţia” regiunii separatiste din stânga Nistrului. Mai mult decât atât, noul inspector al integrității a pompat alocații pentru copii de la trei țâțe odată: de la România (în lei românești), de la Moldova (în lei moldovenești) și de la... Tiraspol! (în ruble suvoroviste)! După cum vedeți, a profitat integral! Poate le spune careva că „integritate” şi „integralitate” sunt totuşi noţiuni diferite? Iar în cazul dat - de-a dreptul incompatibile!