Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 septembre 2018 1 17 /09 /septembre /2018 12:31
Săptămâna în care ne-am expulzat din umanitate

EXPULZAREA Afirm cu destulă convingere că expulzarea celor șapte cetăteni turci este, și de departe, cel mai grav lucru care s-a întâmplat în Republica Moldova de la Independenţă încoace. Timp de o săptămână s-au publicat multe materiale și am aflat suficiente amănunte atât despre persoanele expulzate, cât și despre actul expulzării propriu zis. Mai mult decât atât, ni s-a adus aminte și de relaţiille de prietenie cu regimul lui Erdogan care s-au dezvoltat vertiginos în ultimii ani.

Mi s-a creat impresia că autoritățile din Republica Moldova elementar nu și-au dat seama ce fac. Nu e o disculpare ceea ce zic. Dimpotrivă. O dovadă a inconștienței, incapacității de a se situa în spațiu și timp, o dovadă de impotență, inclusiv politică, o lipsă desăvârșită a unei grile valorice general umane.

Această expulzare ne trimite direct în anii terorii staliniste. Există limite și linii care nu pot fi depășite atunci când te consideri un stat ce-și revendică legitimitatea și dreptul de a exista. Această limită roșie a fost depășită. De acum încolo nu suntem doar un stat corupt. Suntem un stat care răpește oameni și îi trimite direct la închisoare. Trimite tații copiilor săi, căci copiii bărbaţilor expulzați sunt născuţi în Moldova şi sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Da, oficial, suntem un stat stalinist!

Ziceam că ei nu și-au dat seama. Unii din ei nici acum nu-și dau seama de gravitatea celor întâmplate. Dar nu doar ei sunt de vină. Ei sunt vârful firesc al unei piramide. O societate în care nu a mai rămas demult niciun reper valoric, nici de speţă veche, ţărănească, cu frica de a intra în gura lumii și cu rușine, cu frica de un dumnezeu din scripturi, nu din kremlinuri, nici de surginte mai livrești, cu onoare cavalerească, respect al cuvântului și demnitate. O societate în care toate rapoartele umane au ajuns pană la urmă monetizate și absolut totul se poate vinde, dar și cumpăra... O societate cu memorie instantanee, nici măcar de scurtă durată, care ține minte doar ceea ce i se arată în fața ochilor acum. Știți, exact cum zicea Dovlatov: „Da, Stalin a fost un potlogar, dar cine a scris patru milioane de denunțuri?”...

Cineva totuși a avut de câștigat mult mai mult decât lovele (fie și cu multe zerouri) din această poveste. Vasile Botnari, actualul șef al SIS-ului a venit de la Moldova-GAZ. Moldova-GAZ aparține Gazpromului. Vasile Botnari a fost în Turcia la „odihnă” cu puțin timp înainte de evenimente. Întrebări? (Mai desfășurat scriam aici)

Există păcate care nu se spală niciodată. Și există judecăți de care nu poți scăpa.

RĂSTURANAREA PREŞEDINTELUI Nu știu ce a fost. Cică cortegiul lui Dodon s-a răsturnat. Cică însuși Dodon era în mașină. Mașina răsturnată au văzut-o toți. Pe Dodon, ieșit din mașină sau scos, nu l-a văzut nimeni. Videoul accidentului a fost publicat concomitent de autorități și de socialiști în același minut la prea puțin timp după accident... Foarte straniu și bizar accident. Într-atât de straniu și într-atât de multă zarvă au făcut socialiștii, încât îl vom uita tot acum, precum o farsă rea, nelalocul ei. Iar lui Adrian Candu care se declară dezamăgit de comentariile din spațiul public (îl citez: „Trecem printr-o criză de moralitate când lupta pentru putere este pusă mai sus decât compasiunea și omenia.”) am să-i recomand să citească alineatul de mai sus și am să-l întreb de ce și-a luat, atât el cât și alți mahări ai PD-ului, copiii de la liceul moldo-turc în luna mai?...

JUDECATA LUI SHOR AMÂNATĂ DIN NOU Unii sunt ridicați și trimiși în închisori fără judecată și fără anchetă (без суда и следствия), iar acel care a executat una din cele mai importante fraude bancare din lume nicidecum nu poate fi judecat! Sesiunea de judecată a lui Shor – din nou amânată!...

DOSAR PENAL PENTRU ACEI CARE MUNCESC Vă mai aduceți aminte de poza aia cu două femei care duc gunoiul în tricolor? După cum intuiam săptămâna trecută s-au ales cu dosar penal. Vom mai aminti că Dodon pentru profanarea simbolicii de stat nu a fost deranjat.

Cam atât. Au mai fost câteva chițibușuri, dar vom pune punct aici. Iar Cireșica de pe tort am s-o trimit Ministrului Justiției, Victoria Iftodi și deputatului socialist Oleg Cuciuc. Pentru declarațiile de avere. Prima a declarat un „Zaporojets” estimat la 3000 lei, al doilea – o „deveatkă” estimată la 1000 de lei... Alte mașini în declarație nu-s... Iar când treci pe lângă Guvern și Parlament, numai ZAZ-uri și VAZ-uri stau parcate pe acolo...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher