Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juin 2018 1 04 /06 /juin /2018 10:44
Săptămâna în care am aflat ce-i asta tur mortal

Săptămâna trecută s-a consumat una din cele mai halucinante, incredibile, bizare – va las, dragii mei, să continuați șirul sinonimelor – povești ale timpurilor moderne. Chiar dacă ea s-a întâmplat în țara vecină, Ucraina, cred că merită să-i acordăm puțină atenție. Mă refer desigur la asasinarea înscenată a jurnalistului Arcadii Babcenko. Este o persoană destul de importantă în landsaftul mediatic. De la el, spre exemplu, eu am aflat despre nimicirea mercenarilor ruși din gruparea „Wagner” în Siria. În ultimile sale intervenții el nu contenea să spună (deși nu-i un mare original aici) că am intrat în lumea post-adevărului și contează mai mult ceea ce scrie și relatează media, decât ceea ce se întâmplă în realitate. Iată că a avut ocazia să aplice această teorie. O zi întreagă toată lumea i-a deplâns dispariția. Apoi Babcenko a „reînviat din morți cu moartea pre moarte călcând”... Viu și nevătămat. Este tot ce se poate spune la moment. Restul, vorba lui Babcenko, e doar discurs media. Să ne bucurăm că e în viață. Dar această poveste a lăsat totuși un arrière-goût destul de neplăcut... SBU are tot interesul să vină cu detalii și dovezi imbatabile pentru a explica această „reînviere” chiar dacă precedente au existat destule în istorie. Dar cazul e prea... răsunător.

Să revenim acum la ale noastre şi să începem cu câteva veşti bune:

RADU ALBOT COMBATIV Radu Albot a mai făcut să se vorbească despre Moldova de la cele mai importante televiziuni! Când plecam acasă de la birou se juca setul 5 decisiv și Radu conducea cu 4 la 2... Din păcate, a pierdut meciul până la urmă... Dar a luptat! Eu nu fac parte din persoanele care delirează extatic de la performanțele sportivilor, dar, invocând un adevăr știut de toată lumea, asemenea „isprăvi” ne fac cunoscuți în lume mai dihai decât orice campanie de promoție sau branding național! Mulțumim, Radu! Succese mari și mai departe. Vine Wimbledonul din urmă!

IALOMIŢA ŞI NISPORENI INFRĂŢIŢI! Județul Ialomița din România și raionul Nisporeni s-au înfrățit și oficial! Parada înfrățirilor continuă și va continua, orice nu s-ar spune, căci avantajele acestor colaborări sunt evidente și palpabile. Iată, spre exemplu, săptămâna trecută Județul Vaslui a donat 20.000 de euro spitalului de la Anenii-Noi. Iar pentru administrațiile locale aceste ajutoare sunt ca o gură de aer!

12 MILIOANE DE LA CE Comisia Europeană acordă Moldovei 12 milioane de euro. Formulările sunt relativ vagi ca să înțelegem unde anume vor fi direcționați banii, cică pentru susținerea creșterii economice, dar nu acest lucru este semnificativ pentru noi, ci însuși faptul că ni s-au dat, iar mai precis, cine anume ni i-a dat. În contextul „luptei geopolitice”, de la sine înțeles!

ŞI SCOŢIA SARE ÎN AJUTOR Și scoțienii vin cu ajutoare: de la ei am primit cinci autospeciale de intervenție. Da, tot la „geopolitică” și la faimosul „vector” am să ajung și aici. Apropo, m-a amuzat mult o noutate săptămâna aceasta: cică Theresa May, cea care a ajuns la putere pe valul eurocontestatar, vrea să amâne Brexitul cu tocmai trei ani! Delirul cu delirul, dar când ajungem la lucruri serioase și esențiale, e greu fără UE, isn’t it, dear Great Britain?

PODUL DE LA PALANCA TESTAT! Încă puțin și podul de la Palanca, reparat de către ucraineni, va fi deschis pentru circulație! Este o noutate îmbucurătoare din mai multe motive: este o arteră care va lega terminalul de la Giurgiuleşti, spre exemplu, dar și tot sudul țării cu regiunea Odessa. Nu este un pod controlat de către transnistreni, care umblă cu posturile lor vamale pe unde le abate.

BOOKFEST BUCUREŞTI 2018  E în plină desfășurare salonul de carte de la București! Anul acesta, practic toate editurile importante de la Chișinău sunt la salon: ARC, Cartier, Prut, Știința. Nemaivorbind de autori basarabeni care-și publică cărți și în România, precum subsemnatul, de exemplu, volumul căruia, „şi în realitate s-au întâmplat următoarele...” va fi prezentat mâine, 2 iunie, pe standul Editurii Vinea. Vă îndemn să mergeți, dragii mei, să-l procurați chiar, căci editurile nu din aer trăiesc! Sper că-mi veți îngădui această mică abatere publicitară, dar voi menționa că în acest domeniu, cel puțin, Unirea s-a făcut demult!

No, cam atât cu veștile bune, suntem nevoiți să le revedem și pe cele mai nebune:

JORA NU ŢI-E CHIŞINĂU Judecătoria din Orhei a respins contestația Maiei Sandu prin care cerea anularea alegerilor din Jora de Mijloc și a validat mandatul Marinei Tauber. De această dată voi fi totalmente de partea ex-Ministrului Educației! Dacă candidatul de la Chișinău a fost scos din cursă, chipurile pentru proveniență dubioasă a banilor pentru campanie, nu văd de ce se acceptă alegerea Marinei Tauber. Că doar de la același partid sunt, nu? Sug de la aceeași vacă! Nu poate curge dintr-o ţâţă otravă și din alta – miere!

UN TUR, DAR MORTAL Promo-Lex a publicat niște calcule curioase pe urma primului tur ale alegerilor anticipate de la Chișinău. Dar pentru Chișinău noi așteptăm al doilea tur și nu-i deloc exclus să câștige Năstase. Democratic, alegând răul cel mai mic în turul II. Numai că la toamnă vom alege doar într-un singur tur! Și iată atunci vom avea probleme, căci cu un singur tur un candidat minoritar extremist (se știe că extremele au electorat mobilizat) poate fi ales. Și unde-i democrația? La fundul mării, că și dreptatea...

GAZPROM NE JUPOAIE LA NOI ACASĂ Moldova-Gaz a făcut cică un profit de aproape 2 miliarde de lei! Majoritatea conductelor reţelei au fost făcute pe banii oamenilor (vă mai aduceţi aminte cum se strângeau bani pentru a „trage gaz”?). Unul din acționarii majoritari ai companiei e astăzi Gazprom. Conducta de gaz Ungheni – Chișinău așa și nu este dată în exploatare. Să ne mai întrebăm de ce? Gazprom ne reclamă banii pentru gazul pe care Transnistria nu-l plătește. Curioasă ecuație, nu găsiți?

LA BĂLŢI E GUNOI Municipiul Bălți are în continuare probleme cu evacuarea gunoaielor... Bălţenii votează în continuare precum au votat dintotdeauna. Dar cer ajutor pentru evacuarea gunoaielor de la Chișinău. Eu zic că bălţenii ar trebui să înceapă prin a evacua gunoiştea din capul lor...

ECOURILE LAUNDROMATULUI În Estonia a fost publicat un studiu care afirmă că prin renumita deja schemă „moldovenească” în care erau implicate și bănci din țările baltice au fost spălați, doar prin Estonia, 13 miliarde de dolari... Mai erau acolo firme de prin Marea Britanie. Poate auzim ceva și de la ei? Ori banii nu prea au miros, se spală când trec prin apele La Manche-ului? Apropo, „Novichiok” cică tot ar fi inodor. Britanicii ar trebui să facă conecţiunile de rigoare.

5+2 LA ROMA Cică au avut loc negocieri. Textul apărut e la fel de insipid și inodor ca şi „Novichok”. Transnistrenii nu fac concesii de niciun fel. Dimpotrivă ei bagă vamă și atâta-i tot. Ah da, s-a vorbit ceva de limbă și grafie latină. Atât. Sunt tare supărați pe contrlolul comun vamal moldo-ucrainean. Din fericire, acest control nu depinde atât de moldoveni, cât de ucraineni, așa că nu vom ceda măcar aici.

BĂTAIE CU MOARTE DE OM La Chișinău în urma unei bătăi în care au fost implicate persoane cu cazier destul de bogat, un polițist care bea cu acei cu cazierul bogat, câțiva „sportivi” din ăia care învață a mătăhăi din picioare și pumni, a murit o persoană. La fel ca și în cazul Brăguţă presa a făcut mare hărmălaie. Câteva observații: cică camerele nu au filmat locul „crimei” din cauza legii de protecție a datelor personale. Iată încă o dovadă că această lege a fost adoptată pentru a-i proteja pe bandiți. Cei de sus și cei de jos. E foarte urât ce s-a întâmplat fiindcă e o expresie a societății în care trăim, în care a snopi un om până la moarte nu-i ceva ieșit din comun... În care bandiții chefuiesc cu polițiștii. În care alți bandiți sunt numiți „sportivi”, deși acest „sport” ar trebui elementar scos în afara legii, iar acei care-l practică nu ar trebui să ajungă în Parlament, cel puţin. Și, la fel ca în cazul Brăguţă, am să zic următoarele: nu, acest lucru nu poate să mi se întâmple. Fiindcă eu nu stau și beau pe la 3 de noapte cu mândre atunci când acasă te așteaptă o nevastă cu un copil. Fiindcă elementar eu nu am atâţia bani pentru a chefui în baruri... Am zis ceva cinic și oribil? Aș?

Cam astea au fost.

Cireșica de pe tort din această săptămână am s-o trimit la Comrat. Acolo unde a fost ridicat un monument de o hidoșenie... tot monumentală ar trebui să-i zicem. Monument dedicat grănicerilor ruși! Căci pe granit stă bine gravată harta Rusiei! Nu a Găgăuziei, nu a Moldovei, stat independent pe care promiteau ăia să-l apere cu arma-n mână, ci a Rusiei! Asta zic și eu sete de independență la unii!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher