Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 mai 2018 1 21 /05 /mai /2018 20:38
Săptămâna în care Filip a declarat că el e frâna!

Așa dar, dragii mei, numai mâine nu-i poimâine. În două cele mai mari orașe ale țării vor fi aleși un fel de primărei pe o durată de doar un an de zile… Faptul e o tâmpenie în sine, dacă stai să te gândeşti, chiar dacă tâmpenia e diferită de la un oraș la altul, dar asta e : vor fi alegeri. Eu nu reușesc să găsesc altă justificare pentru a acorda o importanță acestor alegeri decât elementar ocuparea scaunului și accesul la resursa administrativă pentru a se poziționa pentru celelalte, de peste un an. Și desigur, într-un an se poate face business binișor. Vrei, nu vrei, va veni duminică și chişinăuenii cu bălţenii vor trebui să-și aleagă primarii. Eu, dacă ați observat, nu prea am scris despre această campanie. Și nici acum nu am să zic nimic în afară de un singur lucru: moldovenii așa și nu au învățat ce-i asta democrație. Iar politicieni deștepți (în sensul politic al cuvântului) așa și nu avem în țară... Dar asta nu e o noutate. La drept vorbind, nici presiune nu există ca acești politicieni să apăra. Pare stranie această afirmație, căci din toate difuzoarele se aude regulat: „Vrem oameni noi! Vrem o nouă clasă politică!” și tot din astea. În realitate însă, nu există o cerință pentru un mesaj nou, pentru un program politic construit rațional, eficient și care să răspundă unor necesități vitale ale populației. Iar dacă „populaţia” nu cere, atunci nici nu i se dă.

Acuma na! voi zice ce am zis dintotdeauna: alegerile sunt importante! Democrația de aici începe! Nu poți spera să trăiești în democrație și să ignori actul votării! Și încă ceva: o zic de pe acum: alegerile în două tururi presupun votare de două ori! Chiar dacă candidatul tău preferat nu trece de turul întâi (din păcate, eu anume așa pățesc de obicei...)! Obligatoriu! Fiindcă altfel nu-i democraţie.

Dar bine, asta va fi duminică. Dacă e să eliminăm tot zgomotul electoral evenimente majore nu prea rămână. Cu toate acestea câteva ar trebui menționate:

BERD RECORDSMAN 130 milioane de euro! Este suma investită de Banca EUROPEANĂ de dezvoltare și reconstrucție în diverse proiecte din Moldova. (Am scris cu majuscule pentru o mai bună înțelegere cine ne da bani). Din păcate însă o altă știre ne face mai puțin optimiști: Banca Mondială prevede pentru 2018 o creștere economică de 3,8% pentru Moldova, determinată în special de consum. Acest lucru înseamnă că economia va crește preponderent din banii trimiși de emigrați.

SMURD GALAŢI SALVEAZĂ VIEŢI LA CAHUL Piloții români au transportat un bărbat în varstă de 61 de ani de la Cahul la Chişinău. Eu cred că orice comentariu este inutil.

PRIMARII SUNT UNIŢI! Peste o sută de primari, de pe ambele maluri ale Prutului, s-au reunit în ziua de 11 mai la Chişinău la cea de-a treia reuniune a Congreusului Autorităţilor Locale din România și R. Moldova. Cred că dacă voi cita un singur primar va fi suficient: „Printre ce mi-a plăcut în România este că au mai multe surse de finanțare, faptul că au o planificare strategică de lungă durată, noi uneori nici ce urmează a doua zi nu știm. Atunci când pleacă un primar și vine altul, nu șterge totul cu buretele, dar continuă proiectele începute de predecesori”.

ŞI LITERATURA UNA ESTE! Pe 14 și 15 mai, la Chisinău și la Iași s-a desfăsurat cea de X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Iar în perioada 22 – 26 mai 2018 la Chișinău și la Bălți vor avea loc Zilele literaturii române! Vedeți programul complet aici. Desantul scriitorilor e impresionant! Deseori îmi zic că scriitorii demult sunt uniți... Dar, din păcate, ei au luat-o prea repede înainte și i-au uitat pe ceilalți în urmă... E frumos acolo, la ei, e greu să te întorci înapoi... Iar eu încerc să fac naveta, ca o suveică... Și deseori am impresia că nu mă acceptă nici unii, nici ceilalți...

PAVEL FILIP ZICE „NU” UNIRII Iar Premierul zice că nu vrea Unire... Cică frate, frate, dar aparte... Împreună, dar în UE. Acum e mai clar cine trage carul înapoi?... Căci nu toți au aripi ca scriitorii... Unii mai merg pe jos... Iar unii trag înapoi.

EUROLIZION O bună parte din săptămâna trecută Facebook-ul moldovenesc a discutat rezultatele Eurolizionului. În linii mari, operațiunea diversionistă dodonistă, cu separatiști susținuți de Mother Russia și Kirkorov a eșuat. Locul 10 nu-i ceva cu care să te lauzi prea mult. Din păcate, nici nu poți spune că a fost catastrofal precum la ruși. Chestia e că publicul din România și Ucraina chiar s-a prins la diversiunea dată și, tradițional, a votat cu vecinii pseudo-moldoveni în ignoranţă de cauză, cum s-ar zice. Pe mine personal m-a costat un block pe FB. O fostă colegă de liceu, care s-a putinit cu totul la Bălți, mi-a zis că nu-mi iubesc patria, m-a întrebat cât mă plătesc în Europa pentru a-i urî pe moldoveni, mi-a zis că ea a fost la marșul „bessmertnîi polk” la Bălți și după asta m-a blocat. Adica m-a blocat când i-am trimis un video cu Karţev (în cea mai pură limbă rusă, apropo, nu de la un unionist). Am plâns cu lacrimi de crocodil...

MARŞUL POPILOR DODONIŞTI KGB-iştii au mărșăluit pe străzile Chișinăului cu prapuri, icoane și steaguri. Și cu Dodon în inimă. De ochii lumii cică, au manifestat pentru „familia tradiţională”. Cică apără familia tradițională (adică pe noi toți, inclusiv și pe mine) de gay și lesbiene. No, ce să zic? E grav, foarte grav. Când vezi atâta amar de lume care doar la gay și lesbiene se gândesc, care într-atât de obsedați sunt de practici sexuale alternative, de plăceri carnale variate și diversificate, încât ies cu toții la marș, aidoma călugărilor pasionați de autoflagelarete te întrebi cu ce se îndeletnicesc ei când nu-i vede nimeni... Era cândva un banc vechi cu fete care mâncau înghețată care se termină cam așa: „stiti, e căsătorită cea care poarte inel, iar dumneavoastră, doamnă învățătoare, ar trebui să vă adresați la sexolog”. Cam așa și aici. Eu și familia mea, tradițională cred, suntem foarte și foarte ok, iar d-stră, domnilor popi KGB-iști și adepții, ar trebui să consultați un sexolog. Nu-i exclus să li se administreze o coloscopie degrabă, chiar de la UE, căci problema bisericii de la Dereneu va fi discutată în Parlamentul European.

NI SE PREGĂTEŞTE UN 5+2 Un oarecare Gubarev, reprezentantul Ministerului rus de Externe pentru regiunea transnistreană, a fost la Tiraspol să le dea instrucții pentru următoarea rundă de negocieri. E drept că și a noastră a decis să-și asigure un back-up, cu OSCE... Acolo unde șef e Bratello carele e drug cu Lavrov.

ANTI-PROPAGANDĂ Cum se face: în Ucraina șeful agenției putiniste RIA Ucraina, Vîşinski, a fost arestat și acuzat de înaltă trădare. SBU ar avea dovezi că banii îi veneau din Rusia. Cum nu se face: Postul de televiziune „Prut” din Cahul (O! Aţi auzit de el?! Ăştia au acoperire, fraţilor!) a fost amendat de către CCA cu 40 de mii de lei pentru că prelua buletine de știri și emisiuni de la posturile rusești RTR Planeta, Rossia 1 și de la postul rus RBK. 2000 de euro! Asta zic și eu pedeapsă! Și asta zic și eu pedepsit!

Cam atât. Cireșica de pe tort din această săptămână am s-o trimit la Ministerul Învățământului care examinează, și destul de serios, posibilitatea de a reintroduce uniforme școlare ! Asta zic și eu inițiativă ! Când îmi aduc aminte ce mult a însemnat pentru noi abolirea uniformelor pe timpuri, cât de mult asociam noi dreptul de a nu purta uniformă cu libertatea… Totuşi, ce timpuri jalnice trăim…

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher