Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 avril 2018 1 02 /04 /avril /2018 07:00
Săptămâna în care s-a făcut Unirea!

Săptămâna care a trecut s-a înfăptuit Unirea! Nu credeți? Dacă e să ne luăm după spusele lui Ghimpu care promitea că nu revine în Parlament până la Unire și de faptul că PL-istii au fost la sesiune, înseamnă că s-a întâmplat, nu? Bine, dar dacă e să lăsăm glumele la o parte, săptămâna trecută au avut loc două evenimente istorice care cu certitudine vor însemna mult în calendarul Unirii.

MAREA ADUNARE CENTENARĂ La Chișinău a avut loc Marea Adunare Centenară, probabil cel mai mare miting al ultimilor ani, mai important (vizual, cel puțin, așa mi-a părut) chiar decât mitingul anticorupție de după furtul miliardului. Bineînțeles, toată artileria propagandistică putinistă de la noi s-a întrecut la debitatul minciunilor, în frunte cu însuși Dodon, care s-a grăbit să anunțe că MAC a fost un eșec. NTV a făcut un reportaj și mai aiurit, în care zicea că majoritatea participanților erau aduși cu autocarele din România și că s-ar fi plătit câte 100 de lei pentru participare… Numai că NTV anunța că au fost aduși 7000 de persoane, pe când Dodon zicea că de tot au fost șapte mii. Reiese că din țară nu a fost nimeni? Ajustați-vă declarațiile și minciunile, dragi tovarăși! La drept vorbind, cu cât mai gogonate sunt minciunile putiniştilor, cu atât mai multă credibilitate capătă unioniştii…

URA... Când eram copil la Bălți aveau gopnicii de acolo așa o distracție: „мочить быков” se chema. Nu vă explic în detaliu în ce anume consta. Credeam că a dispărut, dar în ziua Marii Adunări Centenare poliția a arestat vreo 20 din gopnici din aceștia... Și au circulat masiv mesaje pe rețele sociale: ceva de genul „Nu ieșiți din casă, că au venit ucigași români la Chișinău și că se va trage”... Eu zic că chestia cu reţelele sociale poliția ar trebui s-o cerceteze minuțios și să vadă exact de unde vine...

UNIREA ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI Pe 27 martie în Parlamentul României a fost semnată „Declaraţiei pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918”. Sigur nu a fost votată Unirea, dar în text este scris negru pe alb : „...România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora". Dragnea chiar i-a cerut lui Candu să spună clar ce vrea. Din păcate Plahotniuc nu era alături şi Candu aşa şi nu a ştiut ce să răspundă…

MARŞUL UNIRII Continuă să fie semnate declarațiile de Unire. Semnează localități, instituții de învățământ, a semnat Uniunea scriitorilor, au început să semneze și peste Prut. A semnat Iașul, au semnat grupurile politice din Consiliul General București. Continuă și înfrățirile. Raionul Ungheni s-a înfrățit cu Județul Gorj. E drept că există și rezistenţă : Găgăuz Halcî în frunte cu Vlah au făcut un mare miting anti-Unire la care au participat masele largi ale găgăuzilor: cam la o sută de persoane… Restul erau probabil la MAC.

TRANSGAZ E DEJA ÎN MOLDOVA S-a făcut şi asta: românii de la Transgaz au semnat! Ei au cumpărat Vestmoldtransgaz şi sunt pe piaţă!

LUMINĂ DIN EUROPA Nu e nicio metaforă aici. Totul e cât se poate de real. Călăraşi şi satul Congaz vor avea iluminare stradală. Pe bani europeni.

FMI A FOST LA CHIŞINĂU Oficialii şi presa lor zic că le-a plăcut ce au vazut şi că ne vor mai da bani.

REMITENŢELE VIN DIN UE Dacă în 2017 partea banilor trimiși de moldoveni din Rusia era mai mare decât cea din UE, anul acesta e invers. Ori în Rusia nu se mai plătește la fel de bine, ori moldovenii se reorientează și migrează spre UE. Cred că ambele sau, mai bine zis, prima duce inevitabil la a doua.

BRATELLO LA CHIŞINĂU – TIRASPOL Frattini de la OSCE, responsabil pe conflictul transnistrean, a fost la Chișinău și la Tiraspol. S-a văzut cu Dodon, cu Plahotniuc și chiar cu separatiștii. Dodon și Krasnoselski i-au mulțumit și l-au rugat să-i ajute. Plahotniuc i-a zis să nu se joace cu focul și că armata rusă trebuie să plece, iar Frattini a zis că aici nu-i nicio problemă : GOTR pot fi numiți „pacificatori”, iar de „pacificatori” nu se atinge nimeni. Și a mai zis că trebuie să reînceapă negocieri în formatul 5+2 la care de regulă moldovenii tot cedează câte ceva. Iar de manevrele militare ale rușilor nu a zis nimic. Și nici de posturile vamale de pe Nistru. Și nici la criticile aduse de către Promo-LEX activității OSCE în Transnistria tot nu a răspuns. Și a rămas filozof: „Сила в молчании, Брат?”

DERENEU A AJUNS ÎN PARLAMENT Conflictul de la Dereneu a ajuns să fie discutat în Parlament. La solicitarea deputatului PLDM Tudor Deliu, la tribuna Legislativului s-a prezentat Dorin Purice, Secretar de Stat în domeniul ordinii și securitătii publice, prevenirii și combaterii criminalitătii. Răspunsurile sale au fost evazive și, eufemistic vorbind, nu corespund deloc cu ceea ce am văzut eu în înregistrările audio. Poliția a protejat fățiș gopnicii de la Mitropolia Moldovei care au ocupat prin efracțiune biserica din sat. Așteptăm rezultatele anchetei?

DODON ARUNCĂ CU DECORAŢII În afară de declarațiile aiurite cu și fără ocazie, Dodon a decorat săptămâna trecută realizatorii filmului despre „Istoria Moldovei”. Decorațiile Republicii Moldova sunt demult o cutie de gunoi și fiecare din președinții anteriori și-au cam bătut joc de această „instituţie”. Numai Ghimpu câte „migdalii” a aruncat în dreapta și în stânga... Păcat de minoritatea care poate le-a meritat.

RAPORTUL KROLL A AJUNS LA PROCURATURĂ Partea bună e că a ajuns. Partea rea e că acum nu vom afla nimic din el: secretul anchetei...

FLEAŞ IS BACK! După Gamreţchi, restabilit în funcție de Judecătoria Chișinău, a venit înapoi la lucru și Fleaş! Fleaş, dacă vă aduceți aminte, e tipul care a fost „dat afară” pentru scandalul cu produsele alterate pentru copii... Dar cică nu aveau dreptul să-l dea afară căci era... pe foaie de boală! Acum Radu l-a dat afară pe Moldovanu, de la direcţia sănătate. Oare când vine înapoi?

MOLDOVA A ALES Mai mult de 130 de „diplomaţi” ruși au fost expulzaţi din aproximativ 20 de țări ale lumii drept rezultat al omorului unui fost agent rus trecut de partea englezilor pe teritoriul Marei Britanii. Moldova s-a alăturat mișcării și a expulsat 3 persoane. Bucureștiul – doar una. Reiese că suntem mai proeuropeni?

MURIM DE MIZERIE 321... Atâția au murit de tuberculoză în 2017 în Republica Moldova. Tuberculoza este boala mizeriei. Asta o știu de la mama încă din copilărie. Diagnoza şi anamneza este clară, cred...

Cam atât. Vom pune punct aici, dar nu înainte de a trimite tradiționala Cireșică de pe tort: Doi candidați am avut în această săptămână. Mă gândeam să i-o trimit hackerului ăla moldovean care a furat din băncile europene un... miliard! (devenim adevăraţi specialiști în şterpelirea miliardului), dar o altă știre mi-a părut și mai trăsnită! Prezentatoarele de la REN TV Moldova pentru surdo-muți se pare că pur și simplu dau din mâini aiurea. Nimeni nu le înțelege. Nici măcar surdomuții! Nu că ar câştiga ceva dacă ar înţelege, dar totuşi...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher