Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 avril 2018 1 30 /04 /avril /2018 07:00
"Venerația vițelului de aur": Fragment dintr-o biblie din 1372. (Petrus Comestor, Bible historiale, Meermanno Koninklijke Bibliotheek, La Haye)

"Venerația vițelului de aur": Fragment dintr-o biblie din 1372. (Petrus Comestor, Bible historiale, Meermanno Koninklijke Bibliotheek, La Haye)

Deseori se întâmplă ca un eveniment anume din săptămâna care se scurge să mă facă să sar în sus. Și, de cele mai multe ori, nu este neapărat din categoria celor mai importante. Americanii zic „over-reacting”. Cauzele acestei reacții supra-dimensionate pot fi diverse și există explicații plauzibile pentru fiecare din ele. Iată că și în această săptămână a existat un eveniment care m-a enervat peste măsură... Vom reveni la el neapărat, dar voi începe cu altceva.

POJAR²! Două incendii de proporție impresionantă s-au întâmplat în capitală săptămâna trecută. A ars acoperișul Institutului de Zoologie al AŞM și un centru comercial. Problema e că ambele au izbucnit practic în același timp... Din fericire, victime nu au fost. Încă nu știm care au fost cauzele și probabil nici nu vom ști. Dar e, în primul rând, o ocazie să ne aducem aminte că există persoane pentru care eroismul e doar o meserie. Curajul și profesionalismul pompierilor a fost exemplar! Dar pe mine m-a interpelat o postare a unui martor ocular pe Facebook care relata că la mall pompierilor le vine greu să intervină din cauza unor automobile parcate neregulamentar... Eu am văzut cum intervin pompierii la Paris. Vă asigur, dacă s-ar nimeri o mașină parcată aiurea pe aici și i-ar jena cumva în misiune, s-ar alege țăndări din ea, iar proprietarul ar mai fi primit și o amendă pipărata pe de-asupra. Și vai și-amar de capul celui care încearcă să li se pună pompierilor în cale!

CARAVANA CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC ajunge și în Republica Moldova! Pe 27 aprilie, ora 17h00, la Centrul Cultural Odeon, va fi difuzat primul film din caravană-„Pădurea spânzuraţilor” în regia lui Liviu Ciulei. Pe28 caravana va fi la Călărasi cu „Două Lozuri”. Pe 29 – la Străşeni cu „Afacerea Est”.

55% PENTRU UNIRE Pe 25 aprilie au fost publicate rezultatele sondajului referitor la Unire. Centrul Social-Politic European a anunțat că 55% din locuitorii capitalei își doresc Unirea! Acțiunea, demarată în ziua de 1 aprilie și incheiată pe 19 aprilie, „a avut ca scop imbogătirea cu argumente obiective a dezbaterii publice referitoare la Unire, prin intermediul cifrelor interpretate de sociologi independenţi”. Ce să zic? Mi-ar place să fiu sigur că cifrele anunțate corespund realității. Totuși 79.742 de votanți e destul de impresionant pentru un sondaj! În vafoarea veracitatii celor declarate vom menționa că la scurt timp după lansarea votului pe decide.md pro-unionistii constituiau 2/3 din votanți. De asemenea trebuie să menționăm că PSRM a lansat apeluri către susținătorii săi să voteze împotrivă, ceea ce anulează argumentul precum că doar unuionistii ar fi votat... la urma-urmelor, nici 55% nu e chiar o cifră covârșitoare, dar cu un asemenea procentaj (pe țară, nu doar în capitală!) Unirea chiar se poate face! Apropo, săptămâna trecută încă o localitate a semnat declarația de Unire: comuna Manta din raionul Cahul.

COOPERARE MILITARĂ Armata națională a participat săptămâna trecută la exerciții multinaționale cu parteneri din mai multe țări occidentale, iar Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat la BucureștiPlanul bilateral de cooperare pentru anul 2018. Tare-mi place când sunt semnate astfel de acte. Iar când mai sunt şi executate, nici nu mai vorbesc!...

NATO NE SCAPĂ DE OTRĂVURI Până la finele lunii iunie 2018, încă253 tone de pesticide vor fi evacuate din 2 depozite din Republica Moldova. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat şi distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate. Operațiunea a fost finanțată de NATO și coordonată de România. Din păcate știrea nu ne zice de unde s-au luat aceste chimicale. Să fie încă rămășițe de pe timpul URSS-ului?... Ori e rodul activității mai noi a „liderilor” noștri?... Din câte țin minte, fostul premier PLDM-ist, Streleț, avea un business de import de chimicale.

 

Acum, dacă am terminat cu cele mai bune, vom trece la cela mai nebune și iată că astfel ajungemşi la noutatea care m-a enervat peste măsură!

FINANŢĂM LISTA NEAGRĂ?Republica Moldova a procurat 69 de ambulanțe. Dar le-a cumpărat de la ruși! Sunt mașini GAZ, întreprindere care aparține oligarhului rus Deripaska, acel care a fost inclus în lista neagră de către SUA. Săptămâna trecută mă indignam peste măsură de faptul că Guvernul a anulat o licitație câștigată de o firmă românească pentru livrarea autobuzelor și a decis să le cumpere de la Belarus... E idiotism absolut! Guvernul ar trebui să înțeleagă că acest gen de decizii anulează orice discurs patetic și reduce la zero absolut până și acele intenții de a înscrie „Integrarea Europeană” în Constituție! Această clică de bandiți a prins rădăcini adânci!... Cică firma care a „câştigat” licitația a fost amestecată și în afaceri cu export spre Rusia (iar acesta-i business-ul lui Dodon, din câte vuiește țara). Interesant, ce otkat au luat paţanii ? Eu le doresc tuturor celor care au participat la această achiziție să fie duși când vor avea nevoie doar cu microbuze „Gazeli” de la firma GAZ din Rusia. Apropo, eu am făcut un search rapid pe google și am găsit producători de ambulanțe în România. Și să nu-mi zică careva că nu sunt bani! De o Arenă nouă, pe care Gaburici o anunță gata până la sfârșitul anului 2019, bani au destui se pare...

MOLDOBOI! POPOVICI Corneliu, ȘLAPAC Mariana, SCHIȚCO Nicolae, BOLOCAN Lilia, BOGATOV Constantin, BOLDUREANU Anuța, BRIHUNEȚ Manole, BUZILĂ Varvara, CAMINSCHI Iurie, COLÎBNEAC Alexei, CIOCANU Sergius, DRAGNEV Emil, MISCHEVCA Vladimir, ODAINIC Semion, TABAC Silviu... Sunt 15 nume, Membri ai Comisiei Naționale de Heraldică pe lânga Preşedintele Republicii Moldova. Știu că doi au votat împotrivă:Vlad Mischevca şi Silviu TabacLa şedinţă au participat 10. Au fost șapte care au votat pentru, iar persoana care s-a abținut a fost Iurie Caminschi. Ceilalţi au lipsit, unii din motive destul de serioase... Membrilor comisiei, cel puţin celor care erau suspectaţi să voteze împotrivă, ordinea de zi nu le-a fost comunicată în prealabil... Cei care au pregătit şedinţa respectivă,heraldistul de stat Tabac (deşi a votat împotrivă, a fost acel care a prezentat raportul despre aceste „steaguri”), secretarul Schițco, vicepreședinta Şlapac (cea care a desenat boul de aur într-un lac de sânge), președintele CNH Popovici, nu puteau să nu ştie ce anume va fi votat... Astfel functionează comisia care a votat pentru așa numitul „drapel istoric”(care în realitate nici măcar istoric nu e)al Moldovei: un cap de bou de „aur” (în heraldică nu există galben, dacă doriți să știți) pe un câmp roșu (care simbolizează, în aceeași heraldică, sânge vărsat)... Poate oare exista ceva mai simbolic şi mai potrivit pentru dodonişti? Închinați-vă la un cap de bou din aur pe un fundal de sânge vărsat!... Dodon vrea să trimită noile „drapele istorice” la toate primăriile dodoniste.

SĂRBĂTOARE ÎN TRANSNISTRIA! Are dreptate Nantoi: „Cine oare încă nu a fu...t moldovenii?” OSCE, it’s your tour! Hai să vedem doar cronologia evenimentelor. Krasnoselski pleacă la Moscova să-l vadă pe Rogozin. După asta au reînceput renegocierile în așa numitul format „5+2”. Moldova semnează acordul care le permite transnistrenilor să se plimbe pe unde vor, în toată lumea largă!, cu numere „neutre”, adică fără însemne oficiale moldovenești jignitoare pentru demnitatea lor de transnistreni independenți! UE salută, SUA salută, Filip (Șeful guvernului care a cumpărat ambulanțe de la Deripaska, tipul din lista neagră a SUA) se supără pe acei care se supără. Relax, dom’ Filip, și încearcă să primești plăcere, asta e... Dar asta nu e tot: se duc negocieri privitor la băncile din Transnistria, adică să le permitem bandiților să se conecteze la sistemul nostru bancar (Meleardul nu ne-o fi fost de ajuns, pe semne. Deși... Cu un guvernator al BNM care se lasă prins în poze la nunțile bandiților în Rusia cu tipi de alde Kirkorov alături... A fost demult, e drept, dar ce să-i faci dacă am ținere de minte?). Se duc de asemenea negocieri privitor la combaterea criminalității (Asta cum ar fi să discuți cu vulpea strategii despre paza cotețului. Ei, nu-i chiar vulpe, doar niște simpli teroriști care trimit mercenari în Donbass, de exemplu). Apoi Dodon a plecat la Tiraspol. S-a întâlnit cu Krasnoselski și au declarat că sunt tare mulțumiți de cum avansează lucrurile. No, să fiu înțeles corect: eu sunt pentru negocieri și pentru căutări de soluții integratoare. Dar eu aș vrea să știu ce obține R. Moldova în schimb. Că aşa e la negocieri, nu? Cică fermierii noștri ar fi primit acces la pământurile lor. Trebuia să fie din luna februarie. Acum e din august. Ce să facă un fermier în luna august pe ogor, eu habar n-am, deși eu nu sunt agronom. Ce zicea Nantoi, mai țineți minte?

12! Nu, nu sunt acei „angry men” din filmul lui Henry Fonda (1957) și nici jurații din filmul lui Mihalkov (2007) și nici măcar vitejii soldați americani care atacă tancuri călare pe cai în Afganistan în unul din ultimile filme propagandistice hollywoodiene (2018). Sunt candidații înregistrați pentru alegerile la funcția de Primar al Chișinăului din 20 mai. Pentru moment, prestațiile candidaților sunt lamentabile. Numai că noi suntem deprinși, nu? Nu suntem la prima campanie electorală... Dar cel mai dureros pentru mine este să observ prestațiile „unioniştilor” pe rețelele de socializare... Să vedeți acolo păruială!... Sport național, nu alta! Cum se mai beștelesc! Ce poate fi mai dulce pentru un „unionist” decât să-l atace pe alt „unionist” și să le demonstreze tuturor „unioniştilor” care este cel mai „unionist” din toți „unioniştii”?! Bine zicea acel care zicea: „Pentru a face Unirea, începeți prin a uni unioniştii”. Unionistului nici măcar Dodon nu-i trebuie, din moment ce găseşte un alt unionist...

Cam atât. Mai rămâne Cireşica de pe tort! Săptămâna aceasta o voi acorda lui Iurie Roşca, ori Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Buiucani, care l-a obligat să dezmintă acuzațiile aduse în anul 2006 (!) ex-ministrului apărării Valeriu Pasat, precum că ultimul ar fi pregătit o lovitură de stat, la indicația Moscovei. Apropo, Roşca s-a pomenit şi cu un dosar pentru o afacere din 2009! Toate bune, e bine că Roşca o încasează măcar şi 10 ani mai târziu! Dar, totuşi, cui îi convine să-l aducă din nou în prim-plan?

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher