Săptămâna care a trecut un gând mi s-a înrădăcinat şi mai mult în minte. Creştea bine-mersi acolo, era destul de viguros, dar acum se pare că a devenit beton. Nu ştiu dacă mai poate fi scos de acolo... Vă zic imediat, dragii mei, care este acest gând: noi, moldovenii, suntem certaţi rău cu democraţia. Aşa şi nu am învăţat şi nu am înţeles ce înseamnă asta. Lejeritatea cu care abordăm orice aspect legat de alegeri, de responsabilităţile inerente actului de a vota şi de a fi ales, de valoarea pe care o punem în votul nostru, de importanţa mandatului acordat alesului, de încrederea şi soliditatea proceselor democratice îmi demonstrează că suntem la o distanţă de ani-lumină de ceea ce ar însemna o democraţie funcţională... Şi acest lucru nu se referă la „ei”, la un altul, ci la noi toţi, la majoritatea covârşitoare. Utilizăm cuvântul „democraţie” prea uşor şi doar atunci când ne convine, ceea ce este o dovadă în plus care confirmă ceea ce ziceam puţin mai sus.
Ce să zic? Înseamnă că doar atât merităm... Nu, domnii mei, democraţie nu înseamnă doar un mijloc de a accede la putere, e ceva mult mai mult...
De ce am început cu acest mic apropo? Fiindcă am continuat în această săptămână să ascult nişte talk-show-uri cu politicieni de pe la noi... Au fost patru de tot şi o tentativă la care am renunţat după doar 10 minute. Cred că pun punct aici la capitolul „privitul televizorului”. Am auzit ce căutam şi în mare parte nu am descoperit nimic nou. Dar mi-am zis că e bine de făcut din când în când câte un check-up. Am să pomenesc doar despre unul din ele: acel pe care îl avea drept protagonist pe Adrian Candu, Preşedintele Parlamentului. E foarte interesant să-l asculţi pe Adrian Candu. E sigur de sine şi argumentele sale sunt destul de consecvente şi raţionale. Dar ceea ce-mi place cel mai mult la el este faptul că nu ştie să mintă! Uite, elementar, când este nevoit să aburească – el începe a se bâlbîi şi în aceste momente e în disonanţă strigătoare la cer cu tot restul discursului. În această emisiune, spre exemplu, l-am găsit aproape perfect până în minutul 36 când a zis următoarele, citez: „Noi am zis să mergem pe dragoste pură şi votul de dragoste”. Uite, deci, cum era! E iubire domnilor, nu altceva. Aici s-ar cuveni un fundal sonor cu o manea despre inimă şi focul care o arde... (Se discuta la acel moment din emisiune despre votul mixt şi despre faptul că PD ar fi acceptat o înţelegere cu PSRM pentru formula votului mixt într-un singur tur). Doar închipuiţi-vă: teoretic, dacă într-o circumscripţie oarecare se prezintă 10 candidaţi şi voturile sunt repartizate cât de cât echilibrat, un ins cu 11-12% din voturi poate ajunge deputat... Asta zic şi eu democraţie şi legitimitate! De la alţii ce să mai aştepţi?... Nici nu vreau să-i mai pomenesc... Din ăia care puneau batista pe ţambal acu’ câteva luni şi acum condamnă euroscepticismul care li se năzare?
Să le vedem acum şi pe celelalte:
EXCEDENT BUGETAR! Nu ţin minte să se fi întâmplat aşa ceva mai înainte: Moldova în primele trei trimestre ale anului 2017 a înregistrat un excedent bugetar de 1,16 miliarde de lei! La drept vorbind, pe mine nu prea mă miră acest lucru. Atunci când vii din exterior, Republica Moldova nu lasă impresia unui stat sărac. Rău administrat – da. O ţară în care nu funcţionează mecanismele de repartiţie, nici pe categorii sociale, nici teritoriale – fără îndoială. Dar în această ţară pute a bani, şi a bani grei, oricât de mult s-ar spune că ei nu au miros! Şi, la drept vorbind, sunt convins că există încă muuuult loc pentru muuuult mai mult. Eu doar de la gândul la acel miliard (în dolari şi euro, nu lei) trimis ANUAL de către moldoveni acasă mă strânge-n spate...
NEGOCIERI CU UE Au continuat discuţiile şi negocierile autorităţilor din R. Moldova cu reprezentanţii UE despre cum avansăm noi cu implementarea acordului de asociere. Moldovenii au cerut şi pare-se că vor şi obţine să li se mărească cotele pentru export la câteva categorii de mărfuri. Asta nu ţi-e embargo!...
NO MORE GHERETE IN THE PARC Gheretele vor dispare din grădinile publice. Cel puţin din parcul central au fost scoase. Înainte de asta au fost scuturate puţin de poliţie şi, ce surpriză!, au fost depistate iregularităţi şi bani nedeclaraţi. Vă zic eu că mai este muuuult loc!..
AVEM MINISTRU! În sfârşit avem un Ministru al Apărării! Fără a aştepta prea mult după decizia CC de a-l suspenda pe Dodon pentru această numire, Candu şi Filip l-au numit pe Sturza în funcţie. Socialiştii turbă de mânie, ei înţelegând prea bine că de acum încolo nu vor mai putea folosi atât de uşor funcţia prezidenţială în scopuri electorale. Cică au de gând să propună să li se ridice judecăatorilor CC „imunitatea” şi, ca de obicei la ei, de vină este cetăţenia română, uitând că o bună parte din ai lor o au şi nu se prea grăbesc să renunţe la ea. Mă rog, aiureli socialiste.
NU-S BANI PENTRU IGIENĂ ÎN ŞCOLI Cândva demult am fost şi eu şcoler şi aveam un director căruia îi plăcea să zică că poţi înţelege cât de civilizată e o ţară după cum arată... weceurile. Şi avea perfectă dreptate! Iată la Chişinău, spre exemplu, în şcoli nu se cumpără hârtie igienică. Şi nu doar asta: dădacele, bucătării şi ajutorii de bucătari din grădiniţele capitalei nu-şi pot ridica salariile majorate încă în septembrie prin decizia Consiliului municipal. Interimarul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chişinău, Alexandru Fleas, nu a avut timp să se îngrijească de toate astea, dar a găsit timp pentru a pleca la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Soci. Potrivit organizatorilor, deplasarea delegaţiei moldoveneşti a fost achitată cu suportul lui Igor Dodon. Cred că de banii cheltuiţi se putea cumpăra destulă hârtie pentru şcoli.
REFERENDUM ÎN DOI PSRM contra PL. Iată la ce s-a redus până la urmă referendumul împotriva lui Chirtoacă. Ceea ce şi trebuia de demostrat. No more comment.
CIRCUMSCRIPŢII Promo-LEX a venit cu o propunere către comisia care împarte ţara şi lumea pe circumscripţii. Este prima propunere destul de bine argumentată cu cifre şi calcule asociate. Ei zic că în străinătate ar trebui „deschise” 6 circumscripţii. Cum va decide comisia vom vedea...
DEDEMAN S-A RĂZGÂNDIT Din cauza sabotării deciziilor în CMC compania Dedeman care intenţiona să investească aproximativ 20 mln de euro în capitală a decis să anuleze tot. În genere săptămâna aceasta m-am convins că moldovenii noştri nu prea obişnuiesc să caute adevăraţii responsabili. Era comod cu Chirtoacă. Pentru toate câte se întâmplau la Chişinău Chirtoacă era „de jină”. Ei bine, acum Chirtoacă nu-i. Şi brusc aflăm că circuitele decizionale în Primărie nu sunt chiar într-atât de simple, că majoritatea problemelor din municipiu în CMC îşi au originea... Nu, nu vreau să-i găsesc scuze inutile primarului. Dar eu întotdeauna am fost convins că CMC prea a stat în umbra lui Chirtoacă şi tare s-a mai simţit bine... E timpul să iasă la lumină!
ATENTAT LA PLAHOTNIUC Dosarul tentativei de omor a lui Plahotniuc a fost trimis în judecată. Orice se poate spune despre acest caz. Că ar fi fost adevărat, că nu ar fi fost... Atunci când sunt implicate figuri de acest calibru tentaţia este aproape la nivel de reflex să cauţi un complot. Dar în acelaşi timp, de ce nu am crede? Totuşi în baza acestui dosar Grigore Karamalak a fost dat în urmărire internaţională. Cu alte cuvinte, dosarul trebuia să fie destul de solid şi relativ credibil.
Cireşica de pe tort am s-o trimit în această săptămână studenţilor de la arhitectură. Ei i-au cerut decanului „civilizaţie”, să le fie amenajată o parcare pentru biciclete. Decanul n-a zis ba, dar le-a propus studenţilor să vină cu o propunere de proiect ceva pentru a-l realiza (la arhitectură chiar se impunea o asemenea abordare!). Ei bine, la data limită fixată de decan niciun proiect nu i-a fost înmânat! Decanul şi-a bătut joc de studenţi destul de ingenios: el a inaugurat un spaţiu pustiu! Cam aşa stăm noi la capitolul „civilizaţie”...