Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 octobre 2017 1 16 /10 /octobre /2017 13:52
Săptămâna aparițiilor televizate

Am comis o mare greșeală, fraților! O eroare impardonabilă! Mare păcat pe capul meu și nicio spovedanie nu poate repara prejudiciul… Nu știu dacă există vreun psihoterapeut care ar îndrepta neuronii scrântiți la fel precum o babă îți îndrepta pe vremuri o mână sau un picior. Dar sa vă zic ce-am pățit: citeam eu săptămâna asta care a trecut știrile. Ca de obicei. Și nu știu cum mi s-au părut cam dezlânate, nu prea se legau, ceva îmi părea suprafăcut și „redactat”. Și cum nici încredere mare nu prea am în media de la noi, am zis să verific totul cât mai aproape de sursă. Săptămâna a fost una tocmai potrivită, căci majoritatea „noutăților” au avut drept origine emisiuni televizate sau ședințe care puteau fi urmărite online. V-ați prins? Eu am ascultat cu urechile mele 2 (DOUĂ!) emisiuni televizate, talk-show-uri politice, și 3 (TREI!!!) sesiuni de lucru ale Comisiei care lucrează acum la constituirea circumscripțiilor electorale.

Am să vă zic ce idee năstrușnică mi-a trecut prin cap: noi avem o mare problemă cu jurnaliștii în Moldova. Nu la ceea la ce vă gândiți voi ma refer acum. Nu la partizanat, militantism sau lipsă de obiectivitate mă refer. Ma gândesc la faptul că ei îi „împodobesc” pe politicienii noștri. Le pun podoabe și îi îmbracă în horboțele, iar noi citim toate astea și-i avem de oameni cu mintea teafără. No, eu pot să-i înțeleg pe jurnaliști. Iată, mergi, să zicem, la o conferință de presă ori trebuie să relatezi despre o emisiune ceva. Și ce faci cu materialul colectat? Jurnaliștii, char dacă au grave lacune la nivel de profesionalism, chiar dacă mai comit și ei greșeli gramaticale, sunt totuși oameni cu studii superioare, se mai nimerește să mai citească câte o carte, mulți chiar se străduie să corespundă unor standarde... Și când colo, hop! – trebuie să scrii despre Ghimpu, Voronin sau Dodon. Și vrei, nu vrei, redactezi, încerci să dai sens propozițiilor, să faci un articol coerent, să folosești cuvinte mai docte... Băieți și fete jurnaliști, am eu o rugăminte tare mare: vă rog din tot sufletul: nu redactați și nu tăiați nimic din câte auziți. Stenografiați cu cea mai mare exactitate! Nu de alta, dar când se nimerește unul de alde mine și încearcă să-i asculte live, șocul e prea mare... Hai totuși să le luăm la rând.

 

SIMONA HALEP NR 1! M-am bucurat și eu ca tot românul, dar după aia m-am gândit că nu numai din dragoste pentru țară joacă Simona tenis și m-am mai calmat. E bine, bravo ei! Să-i urăm succes și mai departe, iar noi să ne căutăm de ale noastre nevoi, multe și mărunte. Căci nu Simona are să ne poarte de grijă.

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI La produs strategic – sărbătoare strategică! Cică zeci de mii de persoane au vizitat sărbătoarea de la Chișinău. Pe mine chestiile astea mă cam lasă indiferent. Dar e cam complicat şi să vii cu obiecții. E drept că nici entuziasm mare nu prea simt. Iată dacă ar deveni acesta un eveniment internațional, precum Octoberfest, de exemplu, aș zice că da, se merită. Pe de altă parte, altfel nici nu se poate: să zicem că e doar un început și că toate vor veni, ediție după ediție.

EXPORTURILE CRESC BNS zice că exporturile noastre cresc, iar ceea ce e și mai îmbucurător e faptul că cresc mai tare spre UE decât spre CSI. UE reprezintă 64% din exporturi, pe când CSI – 21%. Priviți atent cifrele, stimați concetățeni dodoniști! Și încă un detaliu interesant: volumul exporturilor spre UE au atins 915,8 milioane de dolari SUA. Ceea ce este aproape echivalent cu valoarea remitențelor. Lucru bun pentru țară, fără îndoială, căci acești bani sunt, de regulă, mult mai bine valorificați. Bună și curioasă tendință, cred eu.

 

Acum să vedem și chestii mai deșucheate:

BĂSESCU LA CHIȘINĂU Una din emisiunile pe care le-am privit în această săptămână a fost acea cu Băsescu și Șalaru. Este unica pentru care nu am regretat timpul consacrat. Totuși Băsescu e un OZN în politica moldovenească! Oricare ar fi atitudinea față de el, omul impresionează! În sensul pozitiv al cuvântului. E o fiară politică experimentată și asta se vede de la o poștă! E cu totul alt nivel. Asta e cam cum ar veni FC Barcelona să evolueze în campionatul Moldovei la fotbal. Poți fi de o 1000 de ori fan al Realului, dar nu poți să nu-i recunoști superioritatea... Chapeau, Dom’ Băsescu! High level!

GUȚU DE LA CHIȘINĂU Băsescu ar fi rămas rege pe situație dacă nu l-ar fi dat de gol locotenenții... M-a împins păcatul (probabil din inerție, după emisiunea cu Băsescu) să privesc ce isprăvi o mai fi făcut Ana Guțu... Am regăsit aceeași mocirlă ca și la emisiunea de la M1 cu dezbaterile Candu – Sandu. Nici nu-mi vine a scrie ceva... Toți au fost lamentabili... Cu prezentatoarea în frunte, care e sub orice nivel de profesionalism... Iar dacă careva crede că Ana Guțu a câștigat ceva părăsind platoul, greșește amarnic, căci prestația ei a fost foarte slabă... Știți ce m-a interlocat la ea? Ea vorbea o rusă de golan, de gopnic... De unde oare s-o fi pricopsit cu asemenea accent?... Postarea ei pe FB post-emisiune mi-a părut la fel de stângace și lipsită de fler și inteligență politică. A-l trata pe Băsescu de „căpitan” e o prostie monumentală! Cine știe ceva istorie va înțelege... Cine nu – credeți-mă pe cuvânt...

BĂSESCU LA CHIȘINĂU Nu știu dacă o fi intervenția Anei Guțu la mijloc, dar se pare că Băsescu revine la Chișinău să discute cu presa rusofonă. Să îndrepte ce se mai poate îndrepta, pe semne, după prestația lamentabilă a Anei Guțu. Dar poate e doar o impresie a mea... Numai că e cam stranie această revenire în urgență la doar câteva zile. Nu-i Băsescu flăcău de 18 ani să se plimbe în asemenea fel, dar chiar de-ar fi, acest du-te – vino numai a acțiune planificată nu seamănă...

SHOR LA STRASBOURG În loc de închisoare, Ilan Shor, primarul de Orhei (pe care nu l-a destituit nimeni) a fost la Strasbourg, unde s-a întâlnit cu oficiali ai PPE-ului, partid care aprig mai luptă împotriva corupției în Republica Moldova și militează pentru sistarea asistenței financiare europene. Iar citind declarațiile șefului lor, Daul, am râs cu gust. Și cum să nu râzi? Aveam impresia că încă putin și voi auzi celebrele „statul capturat” și „batista pe țambal”!

CHIRTOACĂ VS. 16 MLN Concurenții electorali care vor participa la referendumul local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău nu vor putea cheltui mai mult de 16 508 739 lei pentru agitația electorală. Refacem calculul de săptămâna trecută: suma este echivalentă cu valoarea a 3300 de salarii a câte 5000 de lei lunar. Unei singure persoane i-ar ajunge pentru 275 de ani de salariu. Bani aruncați în vânt... Felicitări, tovarăși!

COMISIA PENTRU CIRCUMSCRIPȚII Mai mult de trei ore! Aproape patru! No, sper că veți aprecia la justa valoare... Am privit tocmai trei ședințe ale Comisiei care lucrează actualmente la constituirea circumscripțiilor electorale. Chiar eram curios să văd cum se întâmplă... Catastrofă! Pe bune... De la minciuni și manipulări crase din partea socialiștilor (ăia nu se sinchisesc să mintă în plină ședință, fără niciun scrupul), trecând prin incompetență elementară (atunci când membrii încurcă noțiuni de circumscripție și secție de vot), erori supărătoare de limbaj care zgârie de-a dreptul urechea, tipi care nu destul că vorbesc în rusă (asta mai treacă meargă), dar nu se catadicsesc să scoată geaca de piele și ochelarii de soare, mă rog, ce știu ei despre norme elementare de educație?... Câte nu mi-au fost dat să aud! De exemplu: citez: „Am stat eu ieri și am chibzuit o jumătate de oră”... Asta spune un membru al comisiei referitor la propunerile despre circumscripții! Jumăte de oră s-a gândit omul, asta nu ți-e șagă! Se confirmă ceea ce ziceam de la bun început: nimeni nu știe cum să constituie circumscripțiile. Nu există nicio bază statistică, nicio cifră sigură ori principiu valabil posibil... Membrii comisiei au totuși o scuză: Parlamentul a votat o lege tâmpită în baza căreia este practic imposibil să decizi ceva. Așa că se va decide, ca de obicei, în funcție de niște mofturi arbitrare... Halucinant... De-a dreptul stratosferic...

 

Câteva alte momente ar mai fi meritat atenția cititorului:

Dodon a plecat, ca de obicei, la Moscova. S-a speriat de Băsescu și a fugit repede la o consultare? Habar n-am, dar faptul e că e la Moscova.

Moldovenii continuă să intensifice colaborarea cu Ucraina. Groisman a fost la Chișinău și s-a înțeles cu Filip asupra unei foi de parcurs. Controlul comun al frontierei face parte din acord!

Vice-prim-ministrul, ministru al Economiei și Infrastructurii Octavian Calmîc s-a întâlnit la Chișinău cu ministrul Economiei de la București, Gheorghe Șimion. Cică au identificat „potențial nevalorificat”! Nici 27 de ani n-au trecut ca să-și dea seama...

Cam atât...

 

Cireșica de pe tort din această săptămână am s-o dedic transportului școlar și vastului program de optimizare din sistemul de învățământ. La Comrat autobuzele școlare oferite de către statul român așa și nu au ajuns la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – singurul cu predare în limba română în Autonomia Găgăuză. Unii elevi plătesc până la 50 de lei zilnic pentru microbuze... Iar la Pârlita un copil de doi ani mai nu a fost pierdut, căci părinții îl suiau în microbuz pentru a-l trimite la o grădiniță la dracu-n papură... Șoferul a demisionat, șefii acuză părinții, transportul a fost sistat... Al dracului mai funcționează de bine sistemul „optimizat” în educație! Și nu au trecut decât cinci ani de zile... Felicitări, tovarăși!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher