Rareori sunt saptamâni într-atât de sărace în evenimente. Mai bine de mine – voi avea mai puţin de scris. Toată atenţia şi toate eforturile acestei săptămâni au fost concentrate într-un singur punct: negocierile cu Comisia de la Veneţia şi cu Bruxelul referitoare la proiectul de modificare a sistemului de vot. Vom reveni însă mai târziu la acest subiect.
Să începem cu altele.
A FOST RĂZBOI Cu 25 de ani în urmă se duceau lupte grele pe aşa-numitul platou Varniţa-Tighina. Noi ştim prea puţine despre acel război... Criminal de puţin. Bine, eu sunt cam bătrân, n-am apucat manuale mai noi, dar sunt curios să ştiu ce anume scrie în manualele de istorie despre acel război astăzi, după 25 de ani?
KRASNOSELSKI LA LONDRA Krasnoselski, soţul româncăi Svetlana, a vizitat Londra. Şi s-a grăbit să anunţe că a avut întrevederi cu oficialităţi britanice, fapt care a fost confirmat, printr-o dezminţire, de către Ambasada Marii Britanii la Chişinău. Adică el s-a văzut, dar nu a fost o vizită oficială. Ambasadorul englezilor a fost chemat pentru explicaţii la MAEIE. Toate bune, dar eu îmi doresc ca ai noştri bravi oficiali să fie la fel de curajoşi şi cu oficiali ai altor state atunci când îi vizitează pe Krasnoselski.
REFERENDUMUL VA AVEA LOC Aşa numitul referendum anti-Chirtoacă, iniţiat, dacă vă mai aduceţi aminte de un grup de activişti civici progresişti şi pro-europeni (bănuiesc, caci iniţiatorii au trăit bine-merci din bani europeni şi şi-au făcut sau îşi fac studii valoroase prin Europa), apoi preluat cu mult entuziasm de către socialiştii lui Dodon, va avea loc! Buni băieţi! Deştepţi! Clarvăzători!..
7 ANI PE-ACASĂ Procurorii au cerut 19 ani. Judecătorii au zis să-i uSHOReze viaţa şi i-au dat doar 7. Apoi l-au lăsat să plece acasă, la Jasmin. Jasmin l-o apucat de inimă şi a zis că-i atac... Didencu tot a mers acasă. Cică portarul l-a auzit fredonând când ieşea: „Săraca inima me, iar o prins a mă dure...”
LA BRUXELLES E VENEŢIA Se duc bătălii mari în jurul Comisiei de la Veneţia şi interpretările posibile ale documentului solicitat de către autorităţile moldoveneşti. Toţi mahării noştri au plecat la Bruxelles. Întâlniri peste întâlniri, lobby serios, nu foaie verde. Le-am dat până şi unul din cei mai buni specialişti în drept constituţional de la noi: Alexandru Tănase a preluat mandatul de membru al Comisiei de la Veneţia. Drept rezultat, Preşedintele ei, Gianni Buquicchio, spune că organizaţia pe care o conduce ar prefera sistemul proporțional pentru R. Moldova, dar în acelaşi timp subliniază că implementarea unui sistem sau altul „este dreptul suveran” al ţării care vrea să realizeze schimbarea respectivă. Concomitent se discută intens acordarea finanţării de 100 mln Republicii Moldova. Mulţi încearcă să lege această finanţare de decizia cu modificarea sistemului de vot. Eu însă nu cred. Altele sunt mizele. Apropo, merită o atenţie deosebită declaraţia lui Dodon. Sistemul „uninominal” sau „mixt” nu înseamnă mare lucru fără o explicaţie a mecanismelor electorale. Totul depinde de nuanţe. Iată, de exemplu, dacă sunt luate în calcul condiţiile lui Dodon, rezultatele pot fi mai catastrofice decât proporţionalul de astăzi. Numai chestia cu „un singur tur de scrutin” cât face...
Cam atât...
Cireşica de pe tort din această săptămână ne vine hăt din Statele Unite! Nu are legătură cu Moldova, dar e prea frumoasă ca să fie trecută cu vederea: strada pe care se află situată Ambasada Rusiei în SUA va purta numele lui Nemţov!