Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mai 2017 3 24 /05 /mai /2017 16:51
Săptămâna cu suspans de milioane

De-aş avea patru dromadere,

N-aş mai visa hipopotami;

Eliberat de mamifere

L-aş admira pe Apollinaire,

Si j'avais quatre dromadaires.

(Geo Bogza)

 

Când copiii mei erau puţin mai mici le cântam seara ca să-i adorm. Nu sunt o enciclopedie muzicală ambulantă şi repertoriul meu a fost (adică de ce a fost? mai este!) unul relativ limitat. Din acest repertoriu nu fac parte cântece de leagăn. Face în schimb parte Decembre. Decembre de Bacovia în genere este unul din poemele mele preferate, iar interpretarea lui Nicu Alifantis pot s-o ascult la infinit. Alifantis vine la Chişinău pe 22 mai!

 

E unica noutate frumoasă şi semnificativă pe care am găsit-o... În rest... Visăm hipopotami. Ce să-i faci, dacă nu se-ajung dromadere pentru toată lumea? Adică sunt câteva, dar numai câte trei de persoană. Dar se cer patru. Cu patru ar fi fost bine. Cu patru ar fi fost lumea perfectă ca o sferă. Da, cu patru ar fi fost perfect, dar cu trei nicicum. Nu se poate face nimic cu câte trei! Doar visa la hipopotami. Interesant, cine l-a furat pe al patrulea? Plahotniuc, pe semne, altul n-are cine... De faptul că nu s-au văzut aşa juvine pe meleagurile noastre nu-şi mai aduce aminte nimeni. De fapt, nici hipopotami, dar asta nu schimbă nimic: Când nu-s câte patru dromadere de căciulă, visăm la hipopotami... Nu credeţi? Ia uitaţi aci:

 

FINANŢARE CU SUSPANS Toată săptămâna presa din Moldova a scris despre faptul că Parlamentul European ar fi discutat despre cele 100 mln de euro pe care Comisia Europeană ar trebui să ni le aloce. Evantaiul comentariilor a fost extrem de larg: de la afirmări tranşate precum că finanţarea a fost amânată până la relatări că nimic nu s-a schimbat. Dar acest lucru are o mai puţină importanţă. Ceea ce este de remarcat sunt reacţiile din ţară. Atunci când ditamai preşedintele ei jubilează, mă întreb ce stat slujeşte. Şi mă mai întreb la ce se gândesc toţi acei care lansează apeluri sau fac lobby prin antecamerele partidelor europene pentru ca această finanţare să fie amânată sau anulală. Şi mă mai întreb de ce interesele „prezidentului” Dodon coincid cu interesele „opoziţiei proeuropene”... Şi am să vă mai spun un mic secret: occidentalii au mijloace mult mai eficiente de a face presiune direct asupra lui Plahotniuc sau oricărui alt reprezentant al „sistemului”. Iată, de exemplu, justiţia din Anglia ar putea să se intereseze mai îndeaproape de originea veniturilor unor locatari precum fiica judecătorului Muruianu, fără a anula finanţarea pentru Moldova... Eu în genere am o regulă simplă: tot ce-l bucură pe Dodon e dubios. Apropo, Guvernul a semnat cu ONU un program de dezvoltare pentru Moldova de 155,5 mln, iar Plaha a plecat cică în SUA. Ce va discuta el acolo – nu vom afla.

 

LA CHIŞINĂU S-A PROTESTAT Week-endul trecut a plouat, dar câteva zeici de persoane tot au ieşit la protest. Nu-mi place ideea cu votul uninominal mixt comasat sau cum o mai fi el numit acolo. Fiindcă asta mă scoate pe mine personal din circuitul democratic. Şi fiindcă e propus de Dodon. Dar nici pe acei de la miting nu-i cred. Nu-i cred şi gata...

 

SOCIALIŞTII INTRĂ PRIN UŞA DIN SPATE Socialiştii strâng într-o veselie semnături pentru referendumul împotriva lui Chirtoacă, iar Dodon este convins ca locul său va fi ocupat de socialistul Ceban. În mare parte de situaţia creată este responsabil chiar Chirtoacă şi desigur unchiul său. Dar să nu uităm că iniţiativa cu referendumul anti-Chirtoacă nu doar de la socialişti a venit... Acei care au lansat-o erau proeuropeni până în măduvă.

 

UCRAINA LOVEŞTE DUR Statul vecin a interzis o serie de situri ruseşti. Printre ele şi Odnoklassniki. Ucraina a interzis şi panglica de colorado. Eu nu ştiu dacă-i bine ori ba. Dar cel puţin ei încearcă să facă ceva. La noi – nimic. La noi până şi organizaţii vădit separatiste sunt plătite din buget precum Gagauz halcî, de exemplu.

 

MIND STRIKE PROJECT Cireşica de pe tort din această săptămână ne-a venit de la Kiev, de la Eurovizion. Îi vom felicita pe toţi acei dintre moldoveni care au votat pentru reprezentanţii oficiali ai Moldovei, căci şi-au ales un reprezentant pe măsură. Vom felicita şi juriul de la Chişinău pentru clarviziune. Acest show de doi bani nu ar fi contat deloc, dacă indivizii respectivi nu ar fi anunţat (indirect desigur) lumii întregi că „Moldavia” este „russkaya zemlia”. Meritau un ordin de la Dodon, nu-i aşa? Iar ceva îmi spune că acest show de doi bani a fost privit de mult mai multă lume decât concertul lui Alifantis la Chişinău.

 

Uite-aşa hipopotami zboară pe la noi...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher