Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 février 2017 1 20 /02 /février /2017 12:32
Săptămâna în care ne-au strâns de gaz

 

Dar tace Nistrul. Ci numai se întunecă şi tace. Ştie el, Nistrul, că chiar de s-ar răzvrăti, chiar de-ar ţipa şi ar răcni aşa, oamenii totuna nu l-ar auzi. De aceea tace Nistrul, tace şi oftează în adâncurile lui, în afundul lui...,

Vladimir Beşleagă, Zbor frânt

Îmi începeam săptămâna trecută editorialul cu un alineat întreg consacrat protestelor de la București și atenționam atentul meu cititor asupra faptului că aceste proteste au o importanță cvazi-religioasă pentru întreaga Europă. UE a cam pierdut nordul (da, n-ar strica să privească spre Islanda, de exemplu) și încearcă din răsputeri să-și găsească une raison d’être credibilă și valabilă.

Voi face o micro-incursiune foarte sumară în istoria secolului XX pentru a-i aduce aminte cititorului meu care nu uită nimic că ideea europeană a avut drept bază un postulat extrem de simplu: pentru a evita pe viitor catastrofe de genul celor două războaie mondiale vom crea un spațiu economic în care statele vor fi într-atât de interdependente, încât orice conflict va deveni imposibil. Nobilă pornire. Dar raționamentul a dat greș. Ceva a lipsit de la bun început, altceva nu a funcționat și s-a deteriorat pe parcurs... E loc pentru un eseu aparte aici și vom pune punct acestui gând din lipsă de spaţiu.

Europa e în căutare febrilă de idealuri unificatoare și românii îi oferă pe platou această speranță. Chiar dacă au fost mai puțin numeroși, protestatarii de la București au mai uimit odată continentul, oferindu-i un spectacol impresionant: un tricolor cât o piață de mare! Nu în zadar „Canard enchaîné”, una din publicațiile cele mai citite și intransigente din hexagon, independența căreia nu reușește să i-o conteste nimeni (ei nici barem publicitate nu acceptă pe paginile lor), îi consacră lui Dragnea o pagină întreagă!

Apropo, Rusia oficială, care ani de-a rândul se chinuie să submineze edificiul european prin toate mijloacele, a simțit imediat pericolul și a reacționat: cică lor nu le plac protestele de la București. Am fi putut să ne întrebăm ce treabă ar avea ei cu ele. Au, se vede că au...

NOI ŞI EUROPA Pentru noi spațiul european, orice nu ar afirma putiniştii prin emisarii lor de la Chișinău, este unica rază de speranță și, la drept vorbind, constituie unica șansă de supraviețuire. Nu există alternative astăzi. Uniunea Europeană va continua să crească economic și în continuare, iar România va înregistra cea mai mare creștere conform prognozelor: 4,4%. Și pentru Republica Moldova Uniunea Europeană este salvatoare: exporturile au crescut de la 357 mln. de euro în 2005, la un miliard în 2015! Despre suportul direct financiar care vine de la statele UE nici nu mai are rost să mai pomenim, trebuie să fii un idiot desăvârşit ca să te faci că n-o vezi. Până la sfârșitul lunii vom primi încă 50 de mln de euro de la România. Ce zici, tovarășe Dodon? Cu cine e mai bine?

UE NE VA AJUTA SĂ MÂNCĂM MAI BINE Şi nu doar bani ne dau europenii. Ei ne învață cum să trăim europenește. Europenii vor lucra cu moldovenii pentru a elabora un sistem uniform de control al siguranței alimentelor în Republica Moldova și pentru a ajusta activitatea operatorilor din sectorul agroalimentar la standardele europene. Mai pe scurt, ei vor ca produsele noastre să fie bune și să poată importa de la noi fără grijă. Și mult. Inclusiv mere, tovarășe Dodon.

ROSPOTREBNADZOR CU INSPECŢIA Rușii au venit în Moldova să ne inspecteze. Nu degeaba am pus aceste două alineate alături. Că să simțiți diferența între un prieten și un „starşii brat*”... Mi-ar place să știu pe banii cui au fost aduși în Moldova. Cine le-a plătit deplasarea. Cât au băut. Mi-ar fi plăcut să aflu măcar despre o întreprindere care să le fi interzis accesul. Am mai spus cândva demult: statul nu ar trebui să miște un deget, nici să cheltuie un sfanț pentru a anula embargoul. Dar asta presupune demnitate. Dar de unde? Vrabia mălai visează.

GÂŞTE-GÂŞTE? GA-GA-GA! PROPAGANDĂ? DA-DA-DA! CCA i-a prelungit licența de emisie încă pentru 7 ani pentru postul de televiziune Accent TV, afiliat Partidului Socialiștilor și președintelui RM, Igor Dodon. Doar doi membri au votat împotrivă: Mariana Onceanu-Hadârcă și Olga Guţuţui. Respect. Restul? Admirați: „Propun să mai acordăm o şansă acestui post TV, să încerce să repare greşelile”, a declarat Artur Cozma, de exemplu. Ori iată și așa o declarație: „Ceea ce se petrece la voi în emisiunile informativ-analitice este grav. Acest lucru s-a demonstrat foarte bine în perioada electorală. Aţi fost pe muchia suspendării licenței de emisie”. Îi aparține Președintelui CCA, Dinu Ciocan. Vai-vai-vai, tare s-a mai speriat Dodon! 7 din 9 au votat pentru prelungirea licenţei! Cam așa stăm noi cu demnitatea. 2 puncte din 9. O măsurătoare destul de fidelă, cred.

EXERCIŢII MILITARE MOLDO-ROMÂNE Armata națională se va antrena împreună cu armata română. Americanii ne vor trimite niște mașini semi-blindate. Aceste mașini au fost scoase din circulație de la ei și trebuie să le împingă cumva cuiva. Pentru de alde noi sunt bune și acestea. Rușii au ridicat tămbălău! Adică atunci când fac ei „manevre” cu tancuri și cu forțarea râului Nistru e ok, iar de niște Hammer-uri preistorice s-au speriat? Dar asta nu contează, la drept vorbind. Pentru propagandă (difuzată de posturi precum Accent TV) totul e bun. Hammer-urile sunt maşini de temut pentru tancurile transnistrene!

TIRASPOLUL NU VREA Moldovenii vor să nu mai existe frontieră cu Transnistria. Încearcă să negocieze. Iar ei nu vor și gata. Nici nu vor vrea vreodată. Centrul lor de decizie nu e la Tiraspol. Degeaba merge Pettit să-i vadă.

GAZ-ŞTREANG Există un fel e șerpi cărora le zice constrictori: pitonii, boa, anaconda... De genul ăsta. Ei încolăcesc victima și măresc progresiv presiunea „îmbrăţişării”... Transnistrenii datorează Gazpromului aproape 6 miliarde de dolari. Care sunt scrise pe Moldova-Gaz. De restructurarea datoriei ruşii nici nu vor să audă. Previzibil, nu? Iată Ion Sturză propune ca guvernul să înceapă o procedură de insolvenţă a MoldovaGaz. Să fim atenţi să nu pierdem toată rețeaua cu această procedură... Nu știu, ceva oricum trebuie de făcut. Și repede. Poate naționalizăm țevile? De ce nu?

AMNISTIE FISCALĂ Cam o dată la 10 ani Moldova anulează datoriile marelui business. Precedenta amnistie a fost în 2007. Aşa o tradiţie mioritică.

Pe-un picior de plai,

Pe-o gură de rai,

S-au tot pus la cale,

Ca să mi-l declare,

Curat ca omătul,

Pe-acel cu decretul,

Pe-acel moldovan,

De-i mai ortoman,

Şi cu oi mai multe,

Mândre şi cornute.

FILIP A FOST LA KIEV Cu toată simpatia și solidaritatea mea față de ucraineni, ceea ce fac ei pe Nistru e criminal. Dar Ucraina niciodată nu și-a bătut capul de Moldova. Acum, când au gustat și ei din plăcerile prieteniei cu Putin, devin mai deschiși la dialog. Or fi poate bune înțelegerile privind controlul frontierei, o abordare comună a relației cu Transnistria, alte chestii de colaborare economică. Dar iată în privința Nistrului eu unul nu i-aș crede. Deloc. Lilia Barbăroșie a discutat problema la „Moldova în direct” cu invitații săi... Ce să zic? Eu îmi petrec fiecare vacanță de vară la Nistru. În fine, la ceea ce a mai rămas din el...

MOLDOVA SISTEAZĂ IMPORTURILE DE CARNE Republica Moldova sistează importul cărnii de găină din Germania, Polonia, Ucraina și Rusia. Cică ai noștri se tem de gripa aviară. Haida-de... O decizie absolut tâmpită la prima vedere. Nu știu ce raționamente stau la baza acestei decizii. Dar în forma anunțată îmi pare o prostie monumentală și e puțin credibilă.

ISLAM DE COLORADO LA SOROCA SIS a găsit niște degenerați la Soroca care făceau propagandă islamistă. Și nu o făceau cu semilună pe fundal, ci învălătuciţi în faimoasa panglică de colorado putinistă. Simbolic. Ce să-ți mai bați capul cu nuanțe? Putin, ISIS... Același lucru! Au dreptate băieții. Apropo, despre asta a scris și New York Times...

DODONIADA

PSRM ŞI „EDINAIA ROSSIA” Cică partidul lui Dodon va semna un acord de colaborare cu partidul lui Putin. Interesant, vor scrie unul nou ori vor folosi textul acordului cu „Edinaia Rossia” pe care PD-ul l-a semnat în 2010?

AYATOLLAH DODON Dodon a plecat în Iran. Ce urmează? Coreia de Nord? Venesuela? Sudan? Faptul că Dodon a apărut pe fundalul unui drapel profanat (acvila era fără cruce în cioc) nici nu este chiar într-atât de important în acest context, deşi habotnicii ortodocşi ar trebui să sară în sus ca arşi la asemenea ştiri. Important e altceva: Ce mesaje transmitem lumii? Cu cine ne asemuim? De cine încercăm să ne apropiem?...

LĂUDAT DE RUŞI Comanditarul este fericit. Dodon a fost lăudat de către ambasadorul Rusiei la UE după vizita sa la Bruxelles.

REFERENDUM! DOUĂ! Dodon vrea referendum şi gata! Şi nu unu, dar două! Încă puţin şi va ajunge la ritmul moţiunilor pe care le practica în Parlament: câte una pe lună...

Cam atât pentru astăzi.

Cireşica de pe tort din această săptămână ne vine de la Varniţa, Anenii Noi, în formă de... tanc! Un autovehicul în stare dezmembrată, care pare a fi un T 54, a fost găsit de SIS în gospodăria unui locuitor din sat. Vehiculul militar va fi remis spre expertizare organelor abilitate. Moldova, în sfârşit ai şi tu un tanc! Păcat numai că a rămas omul fără tractor. Oare cu ce va ara la primăvară?

 

*”Frate mai mare”

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher