Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 janvier 2017 1 09 /01 /janvier /2017 12:37
Săptămâna lui Dodon cea dintâi

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Va dați seama, dragii mei, că nu ne-am auzit (văzut? scris? citit? cum o fi oare corect?) de anul trecut? Gluma asta bărboasă nu funcționează decât în această perioadă și ar fi fost păcat să nu folosesc ocazia. Așa dar, iată-ne și în 2017. Nu pot să vă doresc decât un singur lucru, simplu ca "bună ziua": să vă fie acest an mai bun decât 2016! Și pace. Am ajuns și la vorba bătrânilor: Să fie pace!...

 

Sper că ați scăpat teferi de revelion. Mai sper că a mai rămas câte ceva și în pungile Măriilor Voastre, nu de alta, dar anul se anunță greu, iar iarna cu "sezonul de încălzire" launloc abia începe. Dar presupun că dacă-mi citiți rândurile ați trecut cu bine peste această punte și v-a mai rămas puțină răbdare și pentru comentariile mele stângace.

LA DATORIE Înainte de a ne scufunda în apele tulburi ale actualităților, vreau neapărat să vă vorbesc despre altceva. Mai bine zis, despre altcineva. Despre ei se scrie îndeosebi atunci când se întâmplă ceva. Uneori, prea rar, sunt lăudați. Și atunci când sunt lăudați sunt lăudați, mult prea des, post mortem... Le salutăm curajul, eroismul și abnegația. Iar când nu moare nimeni din ei sunt ocărâți. Cu treabă și fără treabă. Dar tindem să uităm ca atunci când majoritatea din noi chefuieşte și se bucură la călduț în companie veselă, ei sunt la datorie. Gata să intervină când sunt chemați. Sunt pompierii, salvatorii, medicii de gardă și urgentistii, polițiștii, lucrătorii din domeniul transportului public. Vă alăturați ori ba, dar eu unul aș vrea să le spun un mare MULȚUMESC! Peste 500 de pompieri și salvatori, de exemplu, au fost de gardă în noaptea revelionului. Îi salut și le doresc tot binele, fie ca în anul care a venit să aibă cât mai puțin de lucru!

PROFESORII LA PROTEST Cică profesorii vor protesta la Chișinău și vor cere majorarea salariilor. Nobilă pornire. Totuși ceva mă face să fiu foarte și foarte circumspect. 2014, 2015 și 2016 cu toate „protestele” și „orăşelele de corturi” m-au făcut extrem de incredul. După ce toate s-au dovedit a fi făcătură curată și s-au redus la banale şi murdare tehnologii politice și la lupte între clanuri mafiote (dacă nu și mai rău, căci l-au întronat până la urmă pe Dodon în scaun de preşedinte), orice mișcare stradală de protest e dubioasă... Pentru moment știm ca protestele sunt planificate de Federația Sindicală a Educației și Științei. Eu unul voi încerca să aflu mai multe despre Dumitru Ivanov și I. Bulat, numele cărora apare pe documentul publicat, cât și despre emisiunea „Dialog social”, publicațiile „Făclia” şi „Vocea Poporului”... Dacă se găsește vreo media s-o facă în locul meu (e meseria lor, nu?), chiar s-o facă! Ideea e pe gratis.

Ei, şi acum să-i dam dodonului ce a fost al lui în săptămâna care s-a scurs:

ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU DODON Nu știu dacă e de bine ori de rău, dar săptămâna care a trecut noul nostru președinte a ocupat de unul singur practic totalitatea spațiului mediatic. Într-un fel sau altul, dar Dodon a monopolizat practic tot fluxul informaţional. La direct și la figurat căci se pare că s-a mai pricopsit cu o televiziune. „Exclusiv TV” se numește, iar CCA i-a eliberat fără a crâcni licență de difuzare, în pofida faptului că „Exclusiv Media" retransmite deja în Moldova postul propagandistic rusesc NTV despre care s-a spus că a favorizat clar PSRM-ul în campania electorală. Despre securitatea statului și "războiul hibrid" nici nu mai pomenim, dar în țara minunilor se întâmplă exact pe dos decât ar trebui: în loc să fie sancționat dur pentru manipulare, trustul este răsplătit... Minuni de la Moș Gerilă, nu alta!

FMI ÎI DĂ PESTE NAS LUI DODON Într-o formă destul de ironică reprezentantul FMI i-a dat de înțeles lui Dodon că ar putea revizui programul pentru Moldova. Ne place ori ba, dar fără asistența lor Moldova e în colaps. Eu chiar aș fi curios să știu cât anume ne-a costat perioada fără acord cu FMI-ul... Și ar fi bine să le fie comunicată cifra respectivă tuturor care s-au opus acordului sau celor care chemau și mai cheamă la sistarea colaborării cu Moldova. Iar FMI-ului i-aș recomanda să nu facă glume din astea, chiar și cu Dodon. Nu-i exclus ca tipul anume acest lucru să și-l dorească...

DODON NU-L VREA PE MUNTEANU MINISTRU  „Nu schimb hârb pe oală spartă”. Cam așa a zis președintele. Ori a crezut careva că îi va așterne chiar Dodon lui Munteanu covor roșu la minister? Așa că, stimate mare strateg Mihal Fiodorâci, se pare că ai rămas și hârb și oală spartă... Că așa a zis președintele.

DODON DECOREAZĂ MAMELE CU MULŢI COPII 17 pentru Ordinul Republicii. 12 pentru Ordinul de Onoare. Cam acesta e tariful. Iar pentru 10 ce se dă? Meritul Muncii? Ori poate instaurăm unul nou? „Meritul Travaliului”. Ce ziceţi de aşa o denumire? Dar pentru 7? Dar pentru 5? Iată de exemplu pentru migdalul „Meritul Civic” câți copii trebuie să faci? Există o grilă ceva? Chiar sunt curios, nu de alta, dar Mihal Fiodorâci nici măcar atât nu cerea la vremea lui. El dădea cu hurta, pe categorii. Venea la un Congres pe undeva și decora la grămadă delegații. Da, încă ceva: mamele cred că au nevoie de altceva, nu de decorații. Toate mamele.

DODON ÎI RETRAGE CETĂŢENIA LUI BĂSESCU Băsescu zice că va ataca decizia în judecată. Poanta (nu Ponta) e că nu i-a retras-o și soției, dar asta e doar un detaliu. De ce a făcut-o Dodon pare să fie relativ clar: în primul rând, a promis alegătorilor săi. Iar Dodon la noi e mojic. Știți, vorba aia: Мужик сказал – мужик сделал. În al doilea, și asta e cauza principală, cred, Băsescu demult promite că lansează un proiect politic în Moldova. Chiar dacă nu se mai bucură de același succes în România, Băsescu e un politician de calibru mare pentru Republica Moldova care poate tulbura binișor apele în heleșteul nostru... Iar partea cea mai faină e că nimănui, absolut nimănui!, niciunei forțe politice de pe eşechierul de la noi acest lucru nu-i convine! Iată și înțelege acum cu cine joacă realmente Dodon... La o adică, povestea dată îi ridică și lui Băsescu cota binișor. Cu condiția să-și redobândească cetățenia. Dar nu e neapărat necesar, căci el şi aşa va putea transfera capitalul său când şi către cine dorește. Un lucru e cert: nu către Dodon şi nu către Mihal Fiodorâci.

DODON L-A VĂZUT PE KRASNOSELSKI Dodon l-a vizitat pe Krasnoselski. Ceva mai devreme Dodon zicea că Moldova ar trebui să-și ceară scuze pentru declanșarea războiului de pe Nistru. Noi nu știm ce anume și-au spus acești doi saltimbanci ai Kremlinului, dar știm că Președintele Moldovei a depus flori la mormântul kazacilor care au murit în război și care au tras în cetățenii Republicii Moldova. Acum ce va urma? Va veni Krasnoselski să depună flori la mormântul ostașilor noștri căzuți? Un proces de reconciliere asta ar presupune, nu? Numai că eu nu cred. „Securitatea noastră e în independența noastră”. Așa a zis tipul care este prezentat de către presa dodonistă drept Președinte. Dodon s-a ascuns și a secretizat totul, că doar nu poți face tam-tam din propria umilință. Presa transnistreană, însă, a jubilat. Și astfel am aflat și noi mai multe...

Cam aşa a fost săptămâna. Dodon în sus, Dodon în jos, Dodon la dreapta, Dodon la stânga...

Să fie ăsta doar începutul?

 

Partager cet article

commentaires

E
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/igor-dodon-cere-revocarea-ambasadorului-la-bucuresti-dupa-o-afirmatie-privind-retragerea-cetateniei-lui-traian-basescu--149102.html
Répondre
V
A ajuns Dodon sa vorbeasca despre "competențele diplomatice"? tocmai el?

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher