Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 septembre 2016 4 22 /09 /septembre /2016 00:53
28 Noiembrie 2010. Biroul de vot nr. 1/316, din Paris, Franţa

28 Noiembrie 2010. Biroul de vot nr. 1/316, din Paris, Franţa

Pe 19 septembrie s-a încheiat procedura de înregistrare a cetățenilor Republicii Moldova care intenționează să voteze în străinătate. Doar 3570 de persoane s-au înregistrat. Pentru autorul acestor rânduri procedura a funcționat. Mulți însă au zis că așa și nu au primit e-mail-ul pentru confirmare de la CEC. În comentariile pe care le-am primit la linkul postat pe Facebook au fost cam unul din doi. Autoritățile au zis că s-au făcut cică și spoturi publicitare, dar eu nu am văzut niciunul ! Habar n-am cum arată. Le-o fi difuzat pe undeva pe la ei prin salon...

 

În curând vom afla numărul de birouri de vot deschise în străinătate. Să sperăm că vor fi destule, iar scandalul din 2010 nu se va repeta. Deși premise există. Și destul de întemeiate! Din declarațiile și reacțiile autorităților putem deduce că nu se va mai accepta votul în baza pașapoartelor expirate. Iar atunci când până și un reprezentant al Promo-LEX, ONG pe pagina căruia scrie negru pe alb „Asociația […] are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova […] prin promovarea și apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice și consolidarea societătii civile.”, se comportă la o emisiune televizată de parcă ar fi un ditamai funcționar al Statului, încât nici nu ți-ai fi dat seama, dacă nu ar fi existat prezentările de rigoare, cine și ale cui interese apăra și ce funcție ocupă, înțelegi că de această dată voturile emigraților chiar nu trebuiesc nimănui. Domnul ONG-ist ne face practic minciunoşi în faţa ţării întregi! Ce folos de scuzele aduse a posteriori pentru propria eroare pe Facebook? Moldova 1 este practic unica televiziune cu acoperire adevărat naţională! Acum ce va face? Va cere să mai fie invitat o dată ca să declare că a greşit? Ori va cere ca să fie respectat dreptul constituţional al cetăţenilor emigraţi (ceea ce ar trebui să facă conform statutului, nu?)?

 

Sper să greșesc. Sper că rațiunea va triumfa, precum s-a întâmplat în 2014.

 

Între timp, mai multe asociații și personalități din străinătate au lansat o scrisoare deschisă către autorități prin care cer să li se respecte dreptul constituțional! Iată textul integral al acestui apel:

 

„Articolul 38 din Constituția Republicii Moldova stipulează următoarele:

 

Dreptul de vot și dreptul de a fi ales

(1) Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(2) Cetățenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniți pînă în ziua alegerilor inclusiv, excepție făcînd cei puși sub interdicție în modul stabilit de lege.

(3) Dreptul de a fi aleși le este garantat cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condițiile legii.

 

Observăm cu îngrijorare că pentru alegerile din 30 octombrie nu se fac eforturi, sau nu se comunică despre ele, pentru a permite cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate să-și exercite dreptul constituțional. Dacă cetățenii nu vor putea vota, TOATĂ responsabilitatea va cădea pe guvernarea actuală.

 

La Congresul diasporei din acest an președintele CEC Alina Rusu zicea că secțiile de votare vor fi deschise la cererea Guvernului, în baza înscrierilor prealabile pe situl CEC și în baza propunerilor venite din partea MAEIE. Cerem ca Guvernul să deschidă CEL PUȚIN ACELAȘI NUMĂR de secții de votare ca la alegerile din noiembrie 2014.

 

Alina Rusu a mai menționat că cetățenii nu vor putea vota peste hotare cu pașapoarte expirate, ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale. Trebuie să înțelegem că din ce în ce mai mulți cetățeni nu au un pașaport al Republicii Moldova în curs de valabilitate, ei aflîndu-se pe teritoriul statelor de reședință în baza altor acte, care le permit să circule liber și să exerseze o activitate profesională.

 

Reamintim că în 2005 s-a putut vota doar cu buletinul de identitate. În 2009, 2010, 2014 s-a putut vota și cu pașaportul expirat. Organele de resort trebuie să acorde dreptul cetățenilor de a vota peste hotare cu PAȘAPORTUL EXPIRAT și BULETINUL DE IDENTITATE.

 

De asemenea, anticipînd necesitatea unui tur 2 de alegeri și ținînd cont de faptul că, tradițional, la al doilea tur prezența la vot este mai mare ca în turul 1, cerem să fie prevăzută posibilitatea deschiderii unor secții de votare suplimentare față de turul 1.

 

Noi cunoaștem argumentele CEC la acest subiect care se rezumă la pretextul „așa prevede legea”. Dar credem că deciziile trebuie luate pornind de la realitățile și situațiile concrete ale cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare. Și nu trebuie să uităm: Constituția este mai presus decît orice lege, regulament, cutumă… Cerem, în consecință, adaptarea normelor legislative la realitatea de astăzi pentru a permite cetățenilor să voteze, dreptul la vot fiind baza fundamentală a oricărui stat de drept democratic.

 

Vasile Calmațui, Clubul Liberal Paris (Paris, Franța)

Vitalie Vovc (Paris, Franța)

Alexandru Levițchi, Asociația LaParis (Paris, Franța)

Nicolae Dragomir, Asociația Daco-Romanii (Bordeaux, Franța)

Elena Dragalin, Moldova AID (Philadelphia, SUA)

Victoria Grosu Vremeș, Clubul Liberal Roma (Roma, Italia)

Tatiana Miron (Veneția, Italia)

Serghei Petrovschi, Asociația Moldova Vision (Dublin, Irlanda)

Dumitru Vicol (Londra, Marea Britanie)

Elena Bespalco-Keo, ICAM de Paris (Paris, Franța)

Alexandru Cazacu, Asociația DOR (Parma, Italia)

Tatiana Chiriță (Roma, Italia)

Andrei Cosoi, Asociația „Solidarietate Universala” (Padova, Italia)

Laura Sili, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie AMMB (Londra, Marea Britanie)

Larisa Bilhac, Asociația Moldo-Elenă „Orfeu” (Atena, Grecia)

Ion Ciobanu, Asociația Pro-Diaspora (Paris, Franța)

Victoria Ionel, Centrul de Cultură și Artă Trei Culori (Lisabona, Portugalia)

Tatiana Ciobanu, Asociația Dacia (Roma, Italia)

Arcadie Tîrgoală, Clubul Liberal Geneva (Geneva, Elveția)

Olesea Stamati, Clubul Liberal Dublin (Dublin, Irlanda)

Teodor Ajder, Ph.D., Editor contribuitor „Mămăliga de Varșovia” (Varșovia, Polonia)

Svetlana Postolachi, Asociația femeilor originare din R. Moldova „Casa Mare” (Paris, Franța)

Lilian Macari (Padova, Italia)

Nicolae Dumbravanu, Comisia Migranților, primăria or. Padova (Padova, Italia)

Maria Jomir-Flores, ONG Regina Maria (Geneva, Elveția)

Oleg Josanu (Padova, Italia)

Valentina Cușnir, Asociația Centro Studi Donne per la Pace (Veneția, Italia)

Iurie Andreev, Asociația Olimpia (Padova, Italia)

 

Imagine: Marina Cheptea

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher