TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD
Nu ştiu dacă v-a lipsit ori ba, dar timp de două vineri consecutive tradiţională sinteză săptămânală nu a apărut. Cauza e simplă, dar, pentru mine, deloc banală. Pentru prima dată din iarna 1998-99, ne-am strâns curajul de pe unde mai era, am împachetat valize, copii, purcel şi restul balamucului şi am făcut o raită prin Moldova.
Şi, la fel precum vă scriam şi astă vară, am revenit răvăşit…
Iată stau în faţa acestei pagini şi nu ştiu ce să vă scriu. Ferice de voi, cei pasionaţi şi creduli, cei care aveţi ferma convingere că înţelegeţi ceva din ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Ferice de voi, cei care ştiţi cu exactitate care este cea mai bună soluţie acum, care este acel sau acei care trebuie susţinuţi! Iată eu unul nu ştiu şi nu mi-e teamă s-o recunosc.
Plahotniuc Premier? Cu siguranţă nu mi-aş dori-o. Dar dacă e numit în loc Candu, ori altă marionetă, schimbă asta ceva? Şi dacă Timofti continuă să se opună cu îndârjire, ce avem? Anticipate? Vă ziceam: eu din Moldova vin, din provincie… Dacă v-aţi ridica fundurile din jilţuri, canapele, din maşini călduţe, dacă v-aţi desprinde de la ecranele complice şi complezente ale Facebook-ului (recunoaşteţi: fiecare dintre D-stră aţi facut „curat” măcar odată în „friendzi” şi nu i-aţi păstrat decât pe acei care vă împartăşă cât de cât punctul de vedere), dacă aţi ieşi putin „în lume”, aţi trage cu urechea la ce se vorbeşte prin piaţă, (şi nu doar la cea centrală din Chişinău), atunci când afară e -15°C, poate aţi fi mai puţin determinaţi…
Un lucru este cert: ceea ce nu se face prin proces democratic, ceea ce nu este o cristalizare a rezultatelor unui scrutin legitim nu are sorţi de izbândă. Protestele nu reprezintă totalitatea electoratului şi la orice protest se poate răspunde cu un anti-protest (nu la asta asistăm din 2014 incoace?). Pe bani ori nu, ce mai contează? Vreţi oameni în stradă? Nimic mai simplu: câteva sute de lei nu strică nimănui. Şi dacă mai foloseşti şi resursa administrativă, scoţi oameni câţi doreşti în stradă. De marele meeting pro-european vă mai aduceţi aminte? De ce se vinde lumea pe 200 de lei? Dar cine vă zice că „se vinde”? Şi de ce unul poate să se vândă cu 200.000 de euro, iar un om simplu nu poate face o călătorie până la Chişinău pentru 200 de lei? E cu totul altceva la mijloc, mult mai grav pentru noi, ca şi societate, de fapt…
Fiecare şi-a tras câte un site informaţional, şi-a angajat câte o armată de scribi şi trolli, cei mai abili şi-au pus pe eter şi televiziuni, acum fiecare şi-a mai organizat şi câte un protest… Schimbă asta ceva?
Ce folos că-l propune Timofti pe Sturza? Cu acelaşi succes îl propunea pe Obama ori pe Merkel…
Îmi mai aduc aminte de diferitele opinii care ziceau că proeuropenii au câştigat alegerile din 2014 şi cele locale din 2015. Cu cifre la îndemână, „expertii” ne demonstrau că opţiunea pro-europeană s-a erodat un piculeţ, dar tot a învins… Vedem astăzi ce înseamnă această „victorie”…
Ceea ce-mi lasă un gust amar este însă faptul că spiritele se încing din nou gravitând în jurul unor personalităţi şi mişcări politice, iar de elementare procese democratice nu-şi mai bate capul nimeni. Totul e ok deci cu listele noastre electorale, cu sistemul electoral? Totul e ok cu democraţia în partide şi finanţarea lor? Arătaţi-mi un singur partid în care au loc adevărate alegeri cu candidaţi diferiţi şi dezbateri veritabile! Şi e ok în continuare ca un deputat să intre în Parlament pe listele unui partid, iar apoi, cu mandatul la mână, să facă ce vrea? Să vă amintesc cine au fost aleşii poporului în 2014?: PSRM:25, PLDM: 23, PCRM: 21, PDM: 19, PL: 13. Oare nu visam atunci ca PL, PLDM şi PDM să facă coaliţie? Astăzi ce avem în Parlament? Am mai zis-o şi repet: cine vrea să iasă din partid, s-o facă!, dar să-şi depună mandatul de deputat şi să vină în locul lui în Parlament următorul de pe listă! Ce-s cu transfugii ăştia eterni?... Dacă tot avem un sistem electoral bazat pe liste de partid, atunci să fie unul pe liste de partid! Dacă nu ne place, să schimbăm sitemul şi să trecem la altul: pe circumscripţii sau mixt (optiunea mea), dar trebuie să existe o logică de delegare a puterii undeva, nu debandada actuală!… Cât timp nu funcţionează instituţiile democratice în ţară, cu mecanisme clare de delagare a puterii şi de responsabilizare în faţa alegătorului, nu se va schimba nimic substanţial!
Of, că multe aş mai spune din câte le-am spus de-a lungul anilor, dar se lungeşte vorba. Ar fi prea frumos să se întâmple un lucru: să nu mai iasă niciun om în stradă! Niciunul! La niciun meeting! Doar imaginaţi-vă: ies Dodon, Usatâi, Plahotniuc, Nastase, Ghimpu, Sturza, Sandu ori cine altul mai face meetinguri pe-acolo, la tribună, iar în faţă – nimeni! Niciunul! Ţipenie de om! Doar crivăţul… Să ştiţi că doar atunci li se va face cu adevărat frică de noi!
Uite-atunci aş râde cu gust. Ce-aş mai râde!...
„Черный ворон сквозь белое облако глянет -
значит, скоро кровавая музыка грянет.
В генеральском мундире стоит дирижер,
перед ним - под машинку остриженный хор.
У него - руки в белых перчатках.
Песнопенье, знакомое с давешних пор,
возникает из слов непечатных.
Постепенно вступают штыки и мортиры -
значит, скоро по швам расползутся мундиры,
значит, скоро сподобимся есть за двоих,
забывать мертвецов и бояться живых,
прикрываться истлевшею рванью...
Лишь бы только не спутать своих и чужих,
то проклятья, то гимны горланя.
Разыгрался на славу оркестр допотопный.
Все наелись от пуза музыки окопной.
Дирижер дирижера спешит заменить.
Те, что в поле вповалку (прошу извинить),
с того ворона взоров не сводят,
и кого хоронить, и кому хоронить -
непонятно... А годы уходят.
Все кончается в срок. Лишней крови хватает.
Род людской ведь не сахар: авось не растает.
Двое живы (покуда их вексель продлен),
третий (лишний, наверно) в раю погребен,
и земля словно пух под лопатой...
А над ними с прадедовых самых времен -
черный ворон, во всем виноватый.”
(Bulat Okudzhava)