Pe 8 iunie, Oleg Serebrian şi-a lansat (şi la Paris!) ultima sa carte: „Rusia la răspântie: geoistorie, geocultură, geopolitică”. În virtutea evenimentelor din imediata noastră vecinătate, dar mai cu seamă din chiar interiorul ţării noastre!, cartea este astăzi un must read!
Citind acest volum, nu mă lăsa senzaţia că asamblez o „matrioşcă”. Figurină după figurină, de la începuturile ei şi până în modernitate, capitol după capitol, Rusia de astăzi căpăta forma ei actuală. Cu o meticulozitate didactică, dar deloc scolastică, căci cartea se citeşte la fel de uşor precum un roman istoric, autorul ne ajută să înţelegem mai bine această nebuloasă, căreia îi zicem „Rusia”.
Fiecare din capitolul acestei monografii ne prezintă un aspect aparte din realitatea socio-politică a Rusiei, aducând de fiecare dată şi o perspectivă istorică minuţios documentată.
Ultimul capitol al volumului este o „cădere în păcat” caracteristică oricărui geopolitician, căci care din ei nu s-a lansat în previziuni ori prognoze despre orânduirea lumii? A recunoscut-o chiar autorul în persoană în timpul lansării, ironizând pe seama previziunilor care tot au fost făcute de-a lungul anilor pentru ca niciuna să nu se adeverească. Cu toate acestea, acele trei scenarii prezentate (calea imperială, eurasiatică sau europeană) prezintă interes, cu atât mai mult că Rusia lui Putin se pare că a făcut deja o alegere...
Cartea va ieşi şi în franceză la toamnă şi, cu certitudine, va stârni interesul rusofililor sau rusofobilor (căci Rusia este categorică în toate!) francezi. Până atunci însă, noi avem privilegiul (şi obligaţia, aş zice eu) s-o citim în română!
(La lansare au vorbit invitaţii: Alexandru Herlea, Nicu Popescu, Nicolae Trifon. A moderat evenimentul Iulia Badea-Guéritée)